Lyon, a fények és finom falatok városa

Franciaország második legnagyobb városa, az oroszlános címerére és fejlett iparára egyaránt büszke Lyon közelebb került a magyar utazók számára az Air France új járatának köszönhetően.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A turisták számára Lyon a kulináris élvezetek végtelennek tűnő tárházával szolgál, ezért minimum megér egy „gasztro-hétvégét”. Lyon még a párizsiak szerint is Franciaország gasztronómiai fővárosa. A helyiek úgy tartják, nem a híres séf, Paul Bocuse települt Lyon mellé, hanem épp fordítva. Mindenesetre a jó egészségnek örvendő, élő Bocuse-ről vásárcsarnokot neveznek el. Ez az a vásárcsarnok - Halles de Lyon -, ahol a város 14 Michelin csillagos éttermének séfjei beszerzik éttermükbe az alapanyagokat, friss tengeri haltól, a legszebb húsokon keresztül az érett sajtokig. És, hogy hány féle sajt van a franciáknál? Nos, erre még Etienne Boissy sajtmester is úgy felel, hogy nagyjából 450 félének van története, de összesen lehet vagy ezer. Majd megkínál pár falat, érett kecskesajttal, hozzá száraz fehéret tölt. 

A három folyó

Lyon környékén azonban nem csupán fehér bort termelnek. A Beaujolais (magyarul bozsolé) mára számos hazai borkedvelő számára az újbor szinonimájává vált. A Lyontól északra elterülő Beaujolais borvidék könnyű - gamay vagy chardonnay fajtákból készülő borai november harmadik csütörtökén kerülnek forgalomba. A kialakulásának oka, hogy régen képtelenek voltak a bor minőségét hosszabb időre garantálni, késő őszre már igencsak szétesett a hegy leve, így az emberek alig várták az újbor elkészültét. A bozsolé olyan mértékben vált a város egyik azonosító jelévé, hogy mára úgy tartják, Lyonnak három folyója van: Rhone, Saonne és a Beaujolais. Nos, ha utóbbi nem is hömpölyög át a városon, mint a másik kettő, cseppjeit élvezhetjük a Lyontól alig karnyújtásnyira lévő számos, borkostolót kínáló chateau-ban, amelyekben akár a legegyszerűbbtől a legfényűzőbbig szállást is találunk. 

Múlt és jelen

Evés-ivás után itt az ideje felfedezni Lyont - mondjuk kerékpárral. A félmilliós városban 350 kilométernyi bringasáv áll rendelkezésre. És használják is - büszkélkedik a kerékpárkölcsönzőt és bringás városnézéseket szervező Olivier Le Bouille. Külön kiemeli a lyoni közösségi bringahálózatot, melynek 325 állomásáról lehet bringához jutni. Persze elképesztő állapotok uralkodnak a tömegközlekedésben is; a metró- busz- troli- és villamoshálózaton bárhova eljuthat az ember. Például a Confluence-hoz, ahol a - helyiek szerint - feminin Saonne és férfias Rhone egymásba ömlik. Itt lubickol az élményekben a kortárs építészetre nyitott utazó; egyik formabontó épület a másik után, zömében felhagyott ipari épületekből kialakítva. Földszintjükön jobbnál jobb bisztrók, hogy a modern blokkokban dolgozók munka után Saonne parti teraszaikon pihenjék ki fáradalmaikat.

Mézgáék Köbükije lakott olyan toronyban, mint ami az egykor tervezett lyoni olimpiára 1965-ben épített uszoda fölött tekint le a Rhone-ra, de innentől kezdve a lyoni belváros már javarészt egységes történelmi képet mutat. Különösen igaz ez Világörökség részét képező Fourviere-re, ahol már a rómaiak is színházba jártak, a reneszánsz alatt olasz bankárok benépesítette Vieux-Lyonra és selyemszövők Croix-Rousse negyedre.

És hogy hol gondolták először úgy, hogy a világ proletárjainak egyesülnie kéne? Lyonban, ahol a takácsok az ipari forradalom alatti berzenkedését követően Croix-Rousse-ból kiindulva erőteljes munkásmozgalom bontakozott ki. Ez is a történelem része. Vieux-Lyon valódi labirintus, ahol a szűk utcákat a középkori házakban futó passzázsok - traboules - kötik össze. És lyukad ki az ember egy-egy kis térre, ahol újra „tankolhat” a lyoni vendéglátás sajátos egységében, egy bouchon-ban. A zömében helyi delikátesz, sertés belsőségeket kínáló bouchon-ok egyikében kezdte pályafutását a legendás Bocuse is.

325 - ennyi épületet és látványosságot világítanak ki Lyonban esténként a két folyó partján. Nyílván nem kívánja elhódítani Párizstól a fény városa címet, de valóban meggyőző az esti városkép egy vacsorával egybekötött hajókázás során. Különösen a Fourviere-en egymás mellett álló neogót Notre Dame de Fourviere bazilika és az Eiffel-torony 1894-ben épült kicsinyített mása világít tarkán a város fölött. Nem mellesleg, Lyon egyik legjelentősebb eseménye a decemberi Fények Fesztiválja, amikor a város egészen hihetlen fényekbe öltözik. 

Magyarok régóta járnak Lyonba. Az első nagyobb létszámú megjelenésünk 911-ben történt nem békés szándékkal, távoztunkban hátrafele nyilazva. De alkotott itt jeles reneszánsz zeneszerzőnk, Bakfark Bálint is. Menjünk bátran, nyitottan Lyonba! Az emberek kedvesek és vendégszeretőek ebben a multikulturális városban, ahol 12 ezer szállodai szobából választhatott tavaly 5,5 millió turista.

A kis herceg repülőtere

Másról aligha nevezhették volna el Lyon repülőterét, mint Antoine de Saint-Exupéry-ről. A kitűnő pilóta, olyan remekművek szerzője, mint az Éjszakai repülés, a város szülötte. A lyoni légikikötő mára Franciaország harmadik legfontosabb átszálló repülőterévé nőtte ki magát köszönhetően az Air France-leány Brit Air-nek, melynek legjelentősebb gyűjtő-elosztó pontja. Erre is épít a június 19-én debütáló Budapest-Lyon járat. Az Air France szerint Lyon a magyar utasok által repült francia desztinációk közül a második helyen áll.

A reptéren tavaly 8,4 millió utas fordult meg, közülük minden harmadik átszálló volt. A Brit Air zömében francia, belföldi repterek felé szállít át átlagosan 25 perces átszállási időkkel. Ezt úgy tudják összehozni, hogy a gépek a terminál két oldalán, egymástól alig 50 méterre parkolnak az átszállási periódusok tökéletes összehangolásával. A Brit Air flottája csupa keskenytörzsű CRJ-ből áll. A budapesti útvonalat a 100 személyes CRJ1000 repüli 2 óra alatt. 

Köszönjük az Atout France és az Air France-KLM meghívását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.