Norvégiai terror: érintheti-e hazánk turizmusát?

Mivel a tettes egyik kedvenc városa Budapest, és állítólag még a Szigetre is jött volna, joggal merül fel a kérdés: befolyásolja-e a norvégok érdeklődését irántunk, hogy Budapest a haramia révén ilyen negatív kontextusba került. Munkatársunktól

Székely György, a Magyar Turizmus Zrt. stockholmi központú, észak-európai külképviseletének vezetője szerint nem kell emiatt attól tartanunk, hogy Magyarország turisztikai megítélése csorbát szenvedne. Különösen, hogy a hazai újságírók ragadták ki a mintegy 1500 oldalas elméleti fejtegetés több tucatnyi desztinációjából Budapestet, miközben a norvég és a világsajtó a magyar szálra kevés figyelmet fordít. Mint arról több hazai hírportál is beszámolt, Anders Behring Breivik hősnek tartja Hunyadi Jánost, bírja a szép magyar lányokat, és a haza elektronikus zenei szcénát. Mi több a rendőrségi nyomozásba az Index beszámolója szerint a magyar rendőrség is bekapcsolódott, firtatva az elkövető esetleges Jobbikkal és Hatvannégy Vármegyével való kapcsolatait. A két szervezet vezetője azonban elítélte a cselekményt és elhatárolódtak attól illetve Breiviktől.

Ugyanakkor a norvégok és általában a Skandinávia inkább el van foglalva a sokkal, amit a békés jólétet váratlanul felkavaró terrorcselekmény okozott. A térségben a két világháborút leszámítva gyakorlatilag a Napóleoni háborúk óta töretlen a társadalmi és gazdasági fejlődés. A legutóbbi megrázkódtatás 2003-ban, Stockholmban érte a skandinávokat, Anna Lindh szociáldemokrata külügyminiszter meggyilkolásával, de a mai napig nem hagyja nyugodni a svédeket Olof Palme 1986-os meggyilkolása sem.

A norvégoknál a halálos áldozatok nagy száma okozta sokk önmagáért beszél. A svédeknél ellenben több ezer embert tart rettegésben az elkövető Anders Behring Breivik halállistája, melyen név szerint szerepel 9600 svéd állampolgár. Szakértők úgy vélik, az eset egy paradigmaváltás kezdete a térségben. Ezentúl nem csupán az iszlám fanatizmusból eredő esetleges fenyegetettség jelenthet gondot, hanem egy „szőkéről” sem lehet tudni biztosat.

A forgalomról mindenesetre

bizakodóan nyilatkozik a külképviselet vezetője. Igaz ez a szintén a képviselet  illetékességi területéhez tartozó Baltikumra is. Jóllehet, itt kis számokról beszélünk, de azok nagyot növekedtek, köszönhetően egyebek mellett az airBaltic budapesti járatának is. 2011 első két hónapjában az egész észak-európai térség turistái 45 ezer vendégéjszakát töltöttek nálunk. Ez 26%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának számait. Különösen Svédország teljesített jól, itt 75 százalékos növekedést lehetett tapasztalni. Lettországból 100%-os bővülésről beszélhetünk. Litvániából 60%, míg Észtországból 40%. Ezres nagyságrendekről beszélünk - tette hozzá Székely György.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.