Okostelefonnal és táblagéppel ismerhetjük meg az örökségvédelmet

Az Európai Unió által ösztönzött, két kiemelkedő, a turizmust szolgáló nemzetközi szakmai program megvalósításának hazai partnere a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola.

A két évre szóló Dunai Limes projekt a Duna mentén fennmaradt római kori emlékek megőrzését segíti elő. A program félidejéhez érkezett - tájékoztatta a Turizmus Online-t dr. Bujdosó Zoltán (PhD.), a felsőoktatási intézmény Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézetének főiskolai tanára. Az elvégzett munka tapasztalatait nemrég Bécsben értékelték, melyen nyolc érintett ország képviselői vettek részt. Az ausztriai találkozóra nemcsak a partnereket hívták meg, hanem valamennyi résztvevő országból a műemlékvédelem szakértői is jelen voltak. Bécsben a további együttműködés elmélyítéséről állapodtak meg és bejelentették, hogy legközelebb március 24-25-én Szófiában elemzik a közös tevékenységet.

Ismeretterjesztő nap és jó gyakorlat

A Károly Róbert Főiskola szakemberei a következő időszakban két fontos feladatot vállaltak. Június végén, július elején országos Duna Limes ismeretterjesztő napot szerveznek egy Duna-parti városban. Ezen szeretnék, ha előadások és bemutatók keretében a nagyközönség minél szélesebb köre ismerné meg a Limes örökséget és a jelenlegi uniós projekt jelentőségét. Emellett úgynevezett "jó gyakorlatot" is kidolgoznak, hogy a Limes fennmaradt emlékeit miként kapcsolhatják össze más turisztikai termékekkel, például a borral és a gasztronómiával, a wellness- és a gyógyturizmussal. Ennek ideális helyeként Komáromot és környékét ajánlják, a Dunántúlnak ezen a részen ugyanis jó néhány római kori maradványt őriznek, és egy egykori tábort is feltártak. Komáromban gyógyfürdő működik, valamint wellness szolgáltatásokat is nyújtanak a vendégeknek.Kiállítás a helyszínekről

A nyolc résztvevő partnerországban - így hazánkban Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán - tavasszal kiállításon mutatják be a kiválasztott örökségi helyszíneket. A projekt utolsó nagyobb nemzetközi konferenciáját április 11-14. között az olaszországi Potenzában tartják. Ezen értékelik az örökségvédelem és hasznosítás, mint a gazdasági megújulás lehetőségét. Ugyanakkor közös kiállításon szemlélteik a projektben végzett szakmai munka eredményeit.

A program összefoglalására angol nyelvű könyvet jelentetnek meg és filmet is készítenek. A zárókonferenciát a görögországi Rodoszon tartják, ahol a partnerek megalakítják a Sagittarius Eugio civil szervezetet, amely tovább viszi majd a projekt során elért eredményeket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.