Turisztikai programmá alakított palóc hagyományok

2008-hoz képest az idei tavaszig megduplázódott a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület tagjainak száma, tájékoztatta a Turizmus Online-t  Bózvári József, elnök. Az önkormányzatokat, vállalkozásokat, egyesületeket, magánszemélyeket tömörítő civil szervezet jelenleg több mint 120 taggal tevékenykedik.

Nyolc évvel ezelőtt a Heves- és a Nógrád Megyei Közgyűlés kezdeményezésére 36-an alakították az egyesületet. Az ebben résztvevők elhatározták, hogy nem csupán megőrzik a palóc hagyományokat, hanem fejlesztik és tematikus út formájában érdekes turisztikai programmá alakítják azokat. A Palóc Út azt tűzte célul, hogy felkutatja és láncba fűzi a palócságra jellemző látnivalókat és értékeket. Ezért a turistáknak olyan rendezvényeket kínálnak, amelyek hozzásegítik őket, hogy megismerhessék ezt az Európában is különleges értéknek számító örökséget. Palócország - ahogy sokan emlegetik - ugyanis szokásokkal, nyelvvel, színes viselettel és építészettel rendelkezik. Több helyen, például Hollókőn, Varsányban, Nógrádsipeken, vagy Parád környékén ma is "szigetként" ápolják a régi emlékeket.

Bózvári József elmondta: az egyesület arra törekszik, hogy tagjai folyamatosan olyan értékeket hozzanak létre és mutassanak be a vendégeknek, amelyek a megélhetésüket is szolgálják. Az elmúlt időszakban szlovák településekkel is bővült a tagság. A Nógrád megyéhez közeli Kalondával, és Fülekkel, továbbá a Túróc-völgy Fejlesztéséért Alapítvánnyal. Jelenleg pedig tárgyalásokat folytatnak Ragyolc község illetékeseivel, hogy lépjenek be a tagok közé.

Az egyesület az elmúlt időszakban több pályázaton vett részt és közel 340 millió forint támogatást nyert el. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kilenc településen: hét magyar és két szlovák helyen palóc galériát hoztak létre.

Szlovákiában a Füleki-vár alatt levő turisztikai információs központban, illetve Kalondán a felújított Palóc Házban. Recsken pedig az újjávarázsolt Palóc Tájházban kapott helyet a galéria. Ezek mellett további húsz helyszínen úgynevezett palóc szekrény galériában mutatják be a népművészek által alkotott tárgyakat és eszközöket.

A felsoroltakon kívül az utóbbi időben a palóc településeken tájházakat létesítettek, ahol viseleteket, tárgyakat mutatnak be a turistáknak. Például Terényben nyitották meg a Hunnia Csipkemúzeumot, Rimócon pedig a palóc főkötők múzeumát. A magánszemélyek és a gazdasági társaságok közreműködésével helyi termékeket is kínálnak, így szilva-, meggy-, sárgabarack lekvárt, mézet. Kozárdon például ez a bemutató szorosan kapcsolódik a tavaszi Almavirág Fesztiválhoz, ahol a helyi specialitásnak számító mákos tortát is megkóstolhatják a vendégek.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy a turisták a helyszíneken szerzett élmények mellett, meg is vásárolhassák a termékeket. Webshopot is létrehoztak, amelyet mielőbb szeretnének bevezetni, hogy a kézműves szakmák képviselői által létrehozott tárgyakat is még közelebb hozzák a turistákhoz. A helyi múzeumokkal pedig igyekeznek érdeklődést kelteni a palócországi gyöngyszemek iránt.

A civil szervezet két éve klaszter egyesületté alakult, amely előnyt jelent a pályázatoknál. A klaszter bizottság tagjait, akik felelős döntéseket hoznak, a munkacsoportok választják ki.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.