Múlt évben indult világhódító útjára a tengerentúlról a máz és bevonat nélkül készülő emeletes torta, hogy aztán díszes esküvők, születésvagy névnapok, családi vagy céges ünnepek főszereplőjeként fejezze be mindannyiszor földi pályafutását.
CSAK EGYSZERŰEN, SZÉPEN, AHOGY A CSILLAG MEGY AZ ÉGEN…
Szeptemberben egyértelműen a hónap bombahíre, hogy a pucér szakácsként elhíresült Jamie Oliver hazánkban nyit jövőre éttermet (a témával mi is foglalkozunk lapunk 39. oldalán – a szerk.) – és ha hamarosan jön hozzánk a pucér sztárszakács, miért ne jöhetne a pucér torta is kíséretnek mellé?! Amerikában gyakorlatilag ma csúcson van ez a desszertféleség, ott egyértelműen tombol ma is a naked cake láz.
Hiszen az az esküvői pár, amely szereti az egyszerűséget, az őszinteséget, a természetességet, a könnyed rusztikusságot – a cukrásznál mind ezt a tortaformát választja. Nincs máz, nincs cukor, nincs szirupos giccsparádé kívül a legtöbbször emeletesre kivitelezett tortán, hanem a piskótarétegek közül kikukucskálva, ínycsiklandozó-hívogatóan látszanak a különféle krémrétegek, gyümölcshegyek.
AKÁR A LÁNY A SZOMSZÉDBÓL IS KÉSZÍTHETNÉ?
Rögtön meg kell jegyeznünk: ezek a torták sosem lehetnek tökéletesen kivitelezett műalkotások. Inkább olyanok, amelyeket látva a násznép, az ünneplő barátok, ismerősök, üzletfelek azt gondolják, ezt akár én is elkészíthettem volna otthon házilag, a konyhában. Azonban eláruljuk, ez koránt sincs így. A meztelen torta ugyanis nem tartozik a könnyen kivitelezhető desszertprojektek közé, hiszen egy „alapmű”, a négyemeletes torta elkészítési ideje minimum hat-hét óra.
MEGRENDELÉSHEGYEK
Sokan azzal vádolják ezt az ünnepi desszertet, hogy olyan, mintha befejezetlen és folyton rendetlen lenne. Pedig épp ettől az esetlenségtől, egyszerűségtől vált hamar népszerűvé az egész világon. Annyira, hogy Amerikában 2014-ben a legfőbb esküvői trendek közé választották, és nálunk is már idehaza külön cukrászatok, elsősorban startup, illetve kézműves cukrászdák „szakosodtak” kizárólag erre az édességfajtára. A torta üzenete szerintük a következő: nem hagyjuk magunkat gúzsba kötni, szabadon szárnyalhat a képzelet és a kivitelezői, alkotói kedv.
A tortán a fő hangsúly és sikerének magyarázata különben korántsem a véletlenek egybeesésén, hanem a nagyon is előre megtervezett, precízen végzett munkasorok egymásutániságán múlik. Itt előre kell megtervezni, először több próbadarabon is kipróbálni a színvilágot, a textúrát, a különféle gyümölcsök harmóniáját és a piskóta, a krémek összhangját.
A hazai szakértők – és vannak ma már jó néhányan – ugyanolyan műgonddal és hozzáértéssel készítik a meztelen tortát, akárcsak más, hagyományos, fondantbevonatú ünnepi társait. A meztelen torta „virágkora” természetesen a tavaszi és főként a nyári időszak, a gyümölcsök érésének ideje. És aki ma belefog egy ilyen torta elkészítésébe, azt veszi észre – vallják egybehangzóan a hazai meztelentortakészítők –, hogy egy idő után se szeri, se száma megrendelőiknek.