Pucér torta a csúcson

Amerikából jöttem, mesterségem címere: kívülről csupasz vagyok, gyakorlatilag ahogy anyaszült meztelenül emelnek ki a sütőből, úgy tesznek fel a tortaállványra, rétegeim közé helyezve mindenféle finom gyümölcsöket, különböző krémeket, finomságokat.

Múlt évben indult világhódító útjára a tengerentúlról a máz és bevonat nélkül készülő emeletes torta, hogy aztán díszes esküvők, születésvagy névnapok, családi vagy céges ünnepek főszereplőjeként fejezze be mindannyiszor földi pályafutását.

CSAK EGYSZERŰEN, SZÉPEN, AHOGY A CSILLAG MEGY AZ ÉGEN…

Szeptemberben egyértelműen a hónap bombahíre, hogy a pucér szakácsként elhíresült Jamie Oliver hazánkban nyit jövőre éttermet (a témával mi is foglalkozunk lapunk 39. oldalán – a szerk.) – és ha hamarosan jön hozzánk a pucér sztárszakács, miért ne jöhetne a pucér torta is kíséretnek mellé?! Amerikában gyakorlatilag ma csúcson van ez a desszertféleség, ott egyértelműen tombol ma is a naked cake láz.

Hiszen az az esküvői pár, amely szereti az egyszerűséget, az őszinteséget, a természetességet, a könnyed rusztikusságot – a cukrásznál mind ezt a tortaformát választja. Nincs máz, nincs cukor, nincs szirupos giccsparádé kívül a legtöbbször emeletesre kivitelezett tortán, hanem a piskótarétegek közül kikukucskálva, ínycsiklandozó-hívogatóan látszanak a különféle krémrétegek, gyümölcshegyek.

AKÁR A LÁNY A SZOMSZÉDBÓL IS KÉSZÍTHETNÉ?

Rögtön meg kell jegyeznünk: ezek a torták sosem lehetnek tökéletesen kivitelezett műalkotások. Inkább olyanok, amelyeket látva a násznép, az ünneplő barátok, ismerősök, üzletfelek azt gondolják, ezt akár én is elkészíthettem volna otthon házilag, a konyhában. Azonban eláruljuk, ez koránt sincs így. A meztelen torta ugyanis nem tartozik a könnyen kivitelezhető desszertprojektek közé, hiszen egy „alapmű”, a négyemeletes torta elkészítési ideje minimum hat-hét óra.

MEGRENDELÉSHEGYEK

Sokan azzal vádolják ezt az ünnepi desszertet, hogy olyan, mintha befejezetlen és folyton rendetlen lenne. Pedig épp ettől az esetlenségtől, egyszerűségtől vált hamar népszerűvé az egész világon. Annyira, hogy Amerikában 2014-ben a legfőbb esküvői trendek közé választották, és nálunk is már idehaza külön cukrászatok, elsősorban startup, illetve kézműves cukrászdák „szakosodtak” kizárólag erre az édességfajtára. A torta üzenete szerintük a következő: nem hagyjuk magunkat gúzsba kötni, szabadon szárnyalhat a képzelet és a kivitelezői, alkotói kedv.

A tortán a fő hangsúly és sikerének magyarázata különben korántsem a véletlenek egybeesésén, hanem a nagyon is előre megtervezett, precízen végzett munkasorok egymásutániságán múlik. Itt előre kell megtervezni, először több próbadarabon is kipróbálni a színvilágot, a textúrát, a különféle gyümölcsök harmóniáját és a piskóta, a krémek összhangját.

A hazai szakértők – és vannak ma már jó néhányan – ugyanolyan műgonddal és hozzáértéssel készítik a meztelen tortát, akárcsak más, hagyományos, fondantbevonatú ünnepi társait. A meztelen torta „virágkora” természetesen a tavaszi és főként a nyári időszak, a gyümölcsök érésének ideje. És aki ma belefog egy ilyen torta elkészítésébe, azt veszi észre – vallják egybehangzóan a hazai meztelentortakészítők –, hogy egy idő után se szeri, se száma megrendelőiknek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.