A gazdagon illusztrált kötetben összesen harminc étel - leves, főétel és desszert - receptje, valamint az ételek történetéről szóló számos érdekesség szerepel. A mindenki kedvencének számító Újházi tyúkhúsleves, töltött káposzta és madártej mellett a könyvben megtalálhatók a magyar konyha legnépszerűbb ételeinek receptjei.
A könyv egyik különlegessége, hogy minden ételhez kétféle receptúrát és útmutatást ad: Várhelyi Miklós, az Országgyűlés Étterem séfje, a hagyományos, míg Kovács Lázár séf azújszerű elkészítési módokat mutatja be:
„Dőljön bár minden össze… de az õsi ételek maradjanak!” – kérte Mikszáth Kálmán több alkalommal is, a szakma nagyjaitól. Az Õ kérésének megfelelően ragaszkodunk a régi, magyar hagyományainkhoz és kötetünkben bemutatjuk a klasszikus elkészítési módját is a kedvenceknek – mondja Várhelyi Miklós, a könyv társzerzője.
Kovács Lázár így vélekedik erről: A klasszikus, tradicionális megreformálásával modern formába öntöttük Magyarország kedvenc ételeit. Így a jelenkor konyhaművészeti kívánalmainak megfelelően alacsonyabb kalóriatartalommal, könnyebben és kevesebb idő alatt készíthetők el. …hiszen „Semmi sem lehet igazán új, ami nem igazán régi”.
„Egyfajta gasztronómiai korrajz készítése volt a célunk a könyvvel: amellett, hogy megörökítjük a mai kor ízlését a kedvenc ételeken keresztül, egy mérföldkövet szeretnénk ezzel állítani, melynek segítségével mérhető a közízlés változása” – indokolta a könyv születését Perger Péter a NetPincér.hu tulajdonosa. Hozzátette: érdekes lesz látni, hogy néhány év, vagy akár évtized múlva megismételve a szavazást hogyan változik a közízlés. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni a hazai gasztronómiai kultúrához. (forrás: A Mai Nő)