Színre lép a gímszarvasborjú és a dunai kecsege

Hatan versenyeztek a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10–11-én a Bocuse d’Or Europe-on, amelynek idén Budapest lesz a házigazdája.

A hazai döntőt a Hungexpo FeHoVa vadászati kiállításával egy időben rendezték a Bocuse d’Or számára elkerített óriás standszigeten. A döntőbe került hat magyar séf közül öten a tavaly december 13-i selejtezőről jutottak tovább: Pohner Ádám (Olimpia), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro), Sándor Rodrigo (Costes D owntown) é s Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), valamint újra indult a nyertes Széll Tamás (Onyx), aki a 2013-as világdöntőn már bizonyított.

Magyar alapanyagok a világversenyen

A verseny reggel 9 órakor kezdődött, az első tálalás 14 órakor indult, és 17 órakor az eredményhirdetéssel zárult. A versenyzők már az európai versenyre kihirdetett, ezúttal magyar alapanyagokból, azaz a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárjából, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjúcomb és -gerincből készítették el ételeiket.

Hamvas Zoltán, a zsűri elnöke kiemelte, hogy a Bocuse d’Or történetében ez lesz az első alkalom, hogy az európai döntőn mindkét alapanyag a vendéglátó nemzet konyhájának hozzávalói közül kerül ki, valamint a versenyen és a kapcsolódó eseményeken kizárólag magyar borokat szolgálnak majd fel.

A kecsege igazi kihívás

Az alapanyagok a versenyzők visszajelzései alapján nem voltak egyszerűek. Széll Tamás például elmondta, hogy a kecsegén nagy a veszteség, viszonylag kevés rajta a hús, mindössze harminc százalék. A szarvasbélszínnel jóval könnyen lehetett dolgozni. Megkérdeztük a későbbi nyertest, hogy mennyire izgult, mire elárulta, nem egy izgulós típus, és nagyon jól érezte magát a versenyen. A Bocuse d’Or számára „életforma”, olyan, mint egy jó drog, amelyről nem lehet leszokni, tette hozzá tréfásan.

Zsűrizés: ahogy a lyoni nagykönyvben meg van írva

Az alapanyagokkal kapcsolatban Bíró Lajos zsűrielnök kiemelte, véleményük szerint a versenyen sokkal jobban sikerültek a halételek, mint a húsételek. Ennek oka valószínűleg az is lehet, hogy a versenyzők a halétellel kezdik a felkészülést, és ezt alaposan begyakorolták.

A versenyt és a zsűrizés folyamatát is a lyoni verseny protokolljához igazították a magyar szervezők. Külön volt halas és külön a húsos kóstolásért felelős zsűri, hat-hat zsűritag mindkét fogáshoz, a két zsűrielnök azonban mindent végigkóstolt.

A verseny két kommentátora Kovács Lázár, azaz Lázár chef és Jókuti András (Világevő) volt, és ők ketten lesznek az Európai döntő moderátorai is, a szakkommentátor személye egyelőre nem ismert.

Lapunk kérdésére, hogy milyen szempontok alapján zajlott a zsűrizés, Hamvas Zoltán elmondta, nyolcvan százalékot tett ki a hús- és a halétel értékelése, ezen belül az ízek és a tálalás egyaránt nagy szerepet játszottak. A maradék húsz százalékban a konyhai munkákat értékelték, ebbe beletartozik többek között az anyagfelhasználás, az alapanyag-tisztelet és a tisztaság is.

Pályak észítés és timing

A győztest arról kérdeztük, mit csinál majd egy ilyen kimerítő verseny után, hogyan és mikor folytatja a felkészülést. Tamás nem akar és nem is tud pihenni, hiszen szerinte most kezdődik csak igazán a hajrá: az egyik nap mindig a „pályakészítésről”, a másik pedig a „timing”-ról fog szólni. Bár a hal- és húsalapanyagok azonosak lesznek, időközben szezonváltás is történik, ami azt jelenti, hogy több más alapanyagot is cserélni kell majd, ezekkel is kísérletezni kell.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.