Tiltakoznak az idegenvezetők

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége tiltakozik a Bazilikánál levő buszos parkolási lehetőségek részleges megszüntetése ellen. 

Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége elnöke az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: 

"Sorozatosan érkeznek hozzánk a telefonbejelentések a legutóbbi intézkedésről a Bazilikánál lévő parkolási lehetőség megszűnésével kapcsolatban. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, valamint az idegenforgalmi szakma többi ágazata nevében is tiltakozunk az ellen, hogy a fővárosban sorozatosan lépnek életbe olyan intézkedések, amelyekkel akadályozzák a turisták közlekedését, a buszok parkolását, megállását a budapesti fő látványosságok közelében.

A Magyarországra érkező turisták legnagyobb része nyugdíjas, és sok a mozgássérült köztük, akiknek a fővárosban hozott korábbi és újabb, parkolással kapcsolatos intézkedések – melyeket az idegenforgalmi szakma résztvevőivel nem egyeztettek - lehetetlenné teszik, hogy a turista buszok a belvárosban lévő, és turisztikai szempontból kihagyhatatlan látványosságokat, mint például a Bazilikát megközelítsék.

Az Erzsébet hídon állandó torlódás van, a Március 15. téri buszparkolók megszüntetése is óriási csapás a turizmusra, a turistabuszokkal sem megállni, sem parkolni nem lehet – ezt még fokozza a legújabb rendelkezés a Bazilikánál az amúgy is kevés parkolóhely megszüntetéséről.

A forgalmi változtatásoknál a nemzetközi gyakorlatot sem veszik figyelembe, a turizmus érdekeivel ellentétes intézkedéseket hoznak, ez érvényes a repülőtérre, a hajóállomásokra (ezek megszüntetése és kitiltása a belvárosból), a pályaudvarokra, a Citadellára és általában a belvárosra. Ugyancsak kedvezőtlenek a turizmus szempontjából a Kossuth téren, a Hősök terén, valamint a Várra és a Várbazárra vonatkozóan tervezett változtatások is.

Azok az utaztató cégek, amelyek korábban naponta több busszal jöttek Budapestre, egyre inkább elkerülik a fővárost, sőt Magyarországot is. Úgy gondoljuk, ez nem lehet célja a magyar kormánynak, hiszen ezáltal sokmilliárdos kár éri az országot.

Ezúton szeretnénk felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a helyzet orvoslása azonnal, haladéktalanul szükséges annak érdekében, hogy elkerüljük a turistaforgalom drasztikus csökkenését" - zárul a szövetség állásfoglalása. 

A problémával kapcsolatban igyekszünk megszólaltatni a Budapesti Közlekedési Központ és az V. kerület illetékeseit is. 

Az V. kerületi beruházásokkal, változásokkal korábban mi is foglalkoztunk. A kerület honlapja (5.kerulet.ittlakunk.hu) ekkép számolt be augusztus 11-én az előzményekről:

"Puskás András, kerületi alpolgármester csütörtökön tárgyalt Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával, akitől ígéretet kapott, hogy megszüntetik a Bazilika előtti buszparkolót. Az alpolgármester azt mondta, két héten belül megszűnhet a parkoló. Mint ismeretes, a Bajcsy-Zsilinszky út 18-24. lakói szerveztek péntekre tüntetést a turistabuszok ottani parkolása ellen. Puskás azt mondta, a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között, az alsó rakparton alakítanának ki egy parkolót a mostani helyett. Rogán Antal jelezte: továbbra is a lakók pártján állnak, nincs szükség a Belváros belső területein buszparkolóra. Mint mondta, inkább az lenne a cél, hogy a turisták gyalogosan járják be a nevezetességeket."


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.