Tízujjas kopogtatás

Ujjlenyomat, fotó, pecsét – és indulás tovább. Mindez alig pár percet vesz igénybe az Egyesült Államok repterein, mégis vannak, akiknek nem tetszik az új beléptetési rendszer. A magyarok utazási kedvét ellenben visszahozta a vízummentes beutazás lehetősége, hiszen tavaly november óta emelkedik az Amerikába érkező magyarok száma.

Idén tíz százalékkal több magyar utazik az USA-ba, más országokból viszont ugyanenynyivel kevesebben veszik az irányt New York, Florida vagy Los Angeles felé. A világgazdasági válság csak egy az okok közül, szakemberek szerint az új határ-ellenőrzési mód is felelős a visszaesésért. Arról van szó ugyanis, hogy a korábban vízummentesen utazó 27 ország állampolgárának is be kell jelentkeznie az ESTA- rendszerbe, vagyis emailben kell beutazási engedélyt kérnie az amerikai hatóságoktól – hogy aztán a reptéren ők is átessenek a tízujjas-fényképes azonosítási procedúrán. Ez, úgy tűnik, nem tetszik a német, olasz, angol vagy francia turistáknak – ők ugyanis megszokták, hogy mindenféle vízum vagy engedély nélkül ruccannak át a tengerentúlra.

Ugyanez a rendszer viszont kifejezetten jó a tavaly novemberben csatlakozott 8 ország – így Magyarország – állampolgárainak, hiszen sokszor megalázó sorban állás és 100 dolláros költség helyett csak egy néhányperces internetes ügyintézés kell az USA-ba utazáshoz. Ez már eddig is „megdobta” az innen érkező turisták számát: az Oxford Economics kutatóintézet szerint idén egymillióval többen érkeznek ezekből az országokból, és ami legalább ilyen fontos, 5 milliárd dollárral többet költenek ott. Ez még akkor is nagy szám, ha hozzátesszük: a vízummentes országokból tavaly 17,3 millióan érkeztek az USA-ba – ez a teljes idegenforgalom közel 70 százaléka!

Azonosítás kilépéskor is

Június végén indul az USA-ban a határátlépési ellenőrzések új módszere. Ennek keretében a chicagói O'Hare és a Detroit International reptéren a kilépőktől (!) is vesznek ujjlenyomatokat. Ezzel azt kívánják ellenőrizni, hogy a korábban belépők valóban el is hagyják az USA területét. Az új pilot rendszer értékelését követően döntenek arról, hogy bevezetik-e az egész országban. Szintén új felvetés, hogy az elektronikus vízumért is díjat – 10 dollárt – szedjenek, s az ebből származó bevételből az USA turizmusának reklámozását finanszíroznák.

Nem véletlen, hogy az amerikai utazási szakma – az U.S. Travel Association – a vízummentesség kiterjesztését szorgalmazza az ottani külügyminisztériumnál. Azt szeretnék elérni, hogy Görögország, Brazília és Argentína is ide tartozzon, valamint azt, hogy a többi nagy „küldő” országban gyorsítsák fel a vízum kiadását. Mert bizony ez egészen szürreális helyzeteket eredményezett. Indiában például átlag 5–6 hét alatt jutott beutazási engedélyhez az utazó – most a megerősített konzuli osztálynak hála ez egy hétre apadt.

Nekünk, magyaroknak jól jött a várva várt vízummentesség – tavaly november óta fokozatosan nő a beutazók száma. Bár idén bizonyára nem érjük el a 2000-ben felállított csúcsot, vagyis a 60 ezer főt, az már most biztos, hogy a tavalyi 42 ezer helyett legalább 45–46 ezer magyar utazik az USA-ba. Egy átlagos magyar turista tíz napot tölt Amerikában, és ezalatt 2000 dollárt fordít szállodára, étkezésre – és persze vásárlásra. A megnövekedett utazási igényeket megerősíti Farkasdy Zoltán, a Delta Airlines budapesti igazgatója is. Ennek tudható be, hogy júniustól már hetente 6 járat közlekedik Budapest és New York között – tapasztalataink szerint telt házzal. A Malév ellenben idén tavasszal megszüntette közvetlen – és amúgy szintén jól kihasznált – New-Yorki járatát… 

Kínálati lett a szállodapiac

Egészen drámai módon estek az utóbbi időben a szállodai árak az USA nagyvárosaiban. New Yorkban, ahol az elmúlt években szinte reménytelen volt 200 dollár alatt „emberi” lakhelyet találni, most 300–500 dollár helyett akár 100 dollárért is lehet jó minőségi hotelszobát foglalni. A többi nagyvárosban még ennél is nagyobb az áresés. Miamiban a 600 dolláros szobát 80-ért kínálják, és nem jobb a helyzet Las Vegasban sem. A szerencsejátékok Mekkájában a közelmúltban felépült pazar hotelek fél-negyed házzal üzemelnek, így nem csoda, ha a Venetian, a Belaggio vagy a Wynns 50–70 dolláros „reklámáron” ad egy éjszakát. Alicia Malone, a város turisztikai irodájának vezetője az év utazási vásárán, a Miamiban megrendezett Pow Wow-n elmondta, hogy számos kedvezmény és új attrakció mellett új légi járatokkal is próbálják növelni a turisták számát. Így októbertől indul a British Airways közvetlen London–Las Vegas járata. A naponta közlekedő Boeing 777-esek a Heathrow 5-ös termináljáról indulnak – a kezdőár pedig igazán vonzó: 461 dollárba kerül egy retúrjegy – de a business helyért sem kell 1200 dollárnál többet fizetni.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.