Zarándoklat határokon át

Ausztriában dinamikusan fejlődik a zarándokturizmus, derült ki azon a bécsi sajtótájékoztatón, amelyen téma volt a Vas megyét is érintő – Mariazelltől Csíksomlyóig vezető – Mária Út is.

Európa-szerte jelenség a zarándokturizmus dinamikus fejlődése. Ám már nem csak az európai hírű búcsújáróhelyek a fő célpontok, hanem egyre több országban alakítanak ki a zarándokutakat, amelyek egyre inkább hálózatot alkotnak. Az elmúlt időszakban ebben Európában Ausztria különösen élen járt. Ezeket a Zarándokok Ausztriában projekt fogja össze, amelyet sajtótájékoztató keretében mutattak be Bécsben. Az eseményre meghívást kapott a Mária Út kialakításában résztvevő Vas Megyei Önkormányzat elnöke, Kovács Ferenc is.

A zarándokturizmus jelentőségét méltatta az Osztrák Püspöki Konferencia képviseletében Alois Schwarz püspök, aki szerint ez új távlatokat nyit a turizmusban, úgy hogy a mozgás mellett lehetőséget kínál, hanem megnyitja a belső utakat is. Ráadásul ezek a zarándokutak immáron akadály nélkül átszelik a határokat.

A turizmuson belül egyre növekszik ennek a szegmensnek a szerepe, mutatott rá Leo Bauernberger, az Osztrák Turisztikai Szervezetek vezetője. Aki eloszlatott egy tévhitet is, mivel a zarándoklat nem csak az idősebbek körében népszerű, hanem egyre több a fiatal is a zarándokok között. Az adatok szerint több mint egynegyedük harminc év alatti. Konkrét példaként elmondta, hogy Salzburg tartományban lévő, ötven kilométer hosszú Szent-Jakab-utat évente mintegy ötezren járják végig, s ez tizenötezernyi vendégéjszakát jelent a térségben.

A Zarándokok Ausztriában projekt sikere annak is köszönhető, hogy hatékony az egyház, valamint a turisztikai szervezetek közötti együttműködés, mutatott rá Anton Wintersteller, a projekt vezetője. Aki szólt arról is, hogy a zarándokok útközben helyi termékeket fogyasztanak: a kis pékségekben sült kenyeret, az ott termett almát, csakúgy az abból készült természetes ivóleveket, s igénybe veszik a szálláshelyeket is. Megjelentettek egy térképet, amely tartalmazza az osztrák, illetve a határon átnyúló zarándokutakat, s minden ezekhez kapcsolódó információt. Ausztriában a zarándokok legkedveltebb célpontok közé tartozik Mariazell, valamint a karintiai Gurk.

A tanácskozáson szó volt az osztrák hálózathoz kapcsolódó Mária Út Nyugat-Dunántúlt érintő fejlesztéséről is. Mária Út célja az, hogy egy biztonságos zarándokhálózat kiépítésével lehetőséget teremtsen a zarándokok számára Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismerésére. A fő zarándokútvonal Mariazelltől Csíksomlyóig tart majd. Ez mintegy 1400 kilométer hosszú, s az út kelet-nyugati tengelyét adja. Az észak-déli végpontokat pedig a lengyelországi Czêstochowa és a boszniai Medzsugorje jelenti. A magyar és osztrák partnerek együttműködésével megvalósuló projektnek a Vas Megyei Önkormányzat is részese.

Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Program 2007-2013 uniós támogatást nyújt a PILGRIMAGE AT-HU Zarándoklás és búcsújárás Közép-Európában - Zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítése az osztrák-magyar határtérségben projekthez. A magyar oldalon már megtörtént négy útszakasz kijelölése: Győr-Moson-Sopronban Osli-Hegykõ-Kópháza irányban egészen a Vas megyei határig. Rögzítették azt is, hogy merre vezet majd a Kőszeg-Celldömölk, illetve a Szentgotthárd-Körmend-Vasvár szakasz. A következő időszak feladata lesz ezek alkalmassá tétele a zarándoklatra, az út kitáblázása, a szálláshelyek biztosítása, s a közreműködők felkészítése.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.