20 európai séf mérkőzik meg Budapesten

Az egyes országok nemzeti selejtezőit követően már tudjuk, hogy melyik 20 ország versenyzője vesz részt az európai döntőn! A legtekintélyesebb európai gasztronómiai versenyt május 10-én és 11-én a Magyarország szívében, Budapesten rendezik meg, a Sirha Budapest keretében. A rendkívül magas színvonalú verseny tétje óriási: az 5 óra 35 perces kulináris show végén – melyen a magyar séf, Hamvas Zoltán elnököl – csak 11 séf juthat be a Bocuse d'Or világdöntőjébe a 2017-es Lyoni Sirhán.

20 VERSENYZŐ CSAP ÖSSZE

20 európai séf mérkőzik meg Budapesten a továbbjutásért a verseny világdöntőjébe Bocuse d'Or Europe: Az egyes országok nemzeti selejtezőit követően már tudjuk, hogy melyik 20 ország versenyzője vesz részt az európai döntőn! A legtekintélyesebb európai gasztronómiai versenyt május 10-én és 11-én a Magyarország szívében, Budapesten rendezik meg, a Sirha Budapest keretében. A rendkívül magas színvonalú verseny tétje óriási: az 5 óra 35 perces kulináris show végén – melyen a magyar séf, Hamvas Zoltán elnököl – csak 11 séf juthat be a Bocuse d'Or világdöntőjébe a 2017-es lyoni Sirhán.

20 versenyző próbálja bebiztosítani a helyét az európai döntőn!

20 ígéretes séf, akik mind arról álmodnak, hogy beírják a nevüket az európai gasztronómia nagykönyvébe jövő év május 10-én és 11-én Budapesten.

 

SZÍNVONALAS EURÓPAI SELEJTEZŐSOROZAT MAGYARORSZÁG, A NAGY GASZTRONÓMIAI NEMZET

Mielőtt a világ legjobb fiatal séfje címéért versenybe szállhatnának a 2017-ben a lyoni Sirhán zajló versenyen, a versenyzők a legtekintélyesebb európai gasztronómiai megmérettetésen csapnak össze. A Bocuse d’Or Europe megkerülhetetlen állomás, s egyben a selejtezősorozat legnézettebb eseménye is, ahonnan a legtöbb versenyző kerül ki a világdöntő pódiumára. A Bocuse d’Or Europe 2008-as létrejötte óta nem kevesebb mint 11 európai versenyző jut ki innen a lyoni színpadra. Ebben az évben a vándorversenyen újra találkozik az európai gasztronómia elitje.

A 20 versenyzőnek 5 órán és 35 percen keresztül csak egyetlen cél lebeg majd a szeme előtt: elnyerni a Bocuse d’Or Europe 2016 győztesének oly áhított címét. Commis-juk és felkészítő trénerük támogatásával elképzeléseik szerint meg kell alkotniuk egy húsételt szarvasból és egy halételt kecsegéből és annak kaviárjából. Hogy bizonyítsák tehetségüket, a versenyzők egy eredeti recept megalkotásához latba vetik technikai tudásukat, kreativitásukat és személyiségüket, s merítenek hazájuk kulturális és kulináris tradícióiból is.

Magyarország és Budapest már szerepel Európa gasztronómiai térképén.

A bőséges, ízletes és fűszeres magyar konyha a magyarok hosszú vándorlását tükrözi, s az ország történetének tanújaként ázsiai, német, olasz és szláv hatásokat is magába olvasztott. Bár világszerte a gulyás országaként ismerik, Magyarországon számos változás ment végbe a gasztronómia területén. Az új fűszerek, a hagyományos receptek korszerűsítése és a fúziós konyha lehetővé tette a magyar séfek fiatal generációja számára, hogy elsősorban gasztronómiai kultúrájuk értékeire támaszkodva szerezzenek maguknak nevet.

„Magyarországon szeretünk úgy fogalmazni, hogy gasztronómiai forradalom zajlott le tíz évvel ezelőtt – mondja Hamvas Zoltán, a verseny elnöke. – Séfek, étterem-tulajdonosok, borászok és cukrászok egyesítették erőiket, hogy megszülessen egy új, intenzívebb, színesebb konyha.” Ennek a sikernek a bizonyítéka, hogy már két magyar séf képviselte az országot a Bocuse d’Or világdöntőjében 2013-ban és 2015-ben, és Budapest büszke lehet arra, hogy immár négy egy Michelin-csillagos éttermet is ajánlhat. A Bocuse d’Or Europe vendégül látása új kihívás az ország számára. „Olyan lehetőség ez, mely mindannyiunk számára óriási motivációt jelent – hangsúlyozza Hamvas Zoltán. – Szeretnénk felhívni a figyelmet a fiatal generációra, szeretnénk csodálatos kulináris kalandot kínálni és új ízeket vinni Európa gasztronómiai színterére.” A Bocuse d’Or Europe-ot Budapesten kívül is lelkesedéssel és támogatással várja Magyarország, mely elkötelezte magát gasztronómiai, kulturális és turisztikai örökségének méltó rangra emelése mellett.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.