A szekszárdi borászok a prémium borokat vitték el Oroszországba

(MTI) - A szekszárdi borászok a prémium borokat vitték el Oroszországba.

Óriási lehetőséget lát az orosz piacban Fritz József. A Fritz borházat működtető Faktor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a moszkvai borbemutatókra hét borház vezetői, tulajdonosai érkeztek Oroszországba, de további három borászat legjobb termékeit is elvitték magukkal. A moszkvai Arany Ősz nemzetközi agráripari kiállításon pedig nemcsak az egész szekszárdi borásztársadalmat, hanem a magyar borászatot is képviselték.
Kifejtette: tisztában vannak azzal, hogy a prémium minőségű borokból nem lehet nagy mennyiséget eladni, hiszen azt elsősorban a szállodák, vinotékák, éttermek rendelik, de ha szükség van rá, akkor több borház összefogva ebből a kategóriából 1-2 millió palackkal is tudna szállítani Oroszországba. Tavaly például családi borgazdaságuk Kínában adott el néhány tízezer palack bort.
Fritz József a magyar borásztársadalom, s főként a szekszárdi borászok nevében arról beszélt: nagyon örülnek a kormányzat keleti nyitás politikájának és annak, hogy Oroszországgal egyre jobbak a politikai és gazdasági kapcsolatok.
Az oroszországi rendezvényeken a Fritz borház mellett az Eszterbauer borászat, Dúzsi Tamás pincészete, a Bodri pincészet, a Heimann pincészet, a Mészáros Pál borház és pince, a Takler pince és a Vesztergombi pince borait ismerhette meg a szakma és a nagyközönség.
Vesztergombi Csaba is egyetértett azzal, hogy Oroszországban a magas minőségű borokkal tudnak versenybe szállni a világ leghíresebb bortermelő országaival. Eszterbauer János, a nevét viselő pincészet tulajdonosa szerint az utóbbi 10-15 évben Oroszországban végbement gazdasági fejlődés eredményeként olyan vásárlóerő alakult ki, amely nagy lehetőségeket teremtett a magyar borkereskedelem számára is.
Horváth István, Szekszárd polgármestere is elkísérte a borászokat az oroszországi bemutatkozásra. A politikus köszönetet mondott a vidékfejlesztési tárcának, hogy a szekszárdi borvidék képviselhette a moszkvai Arany Ősz kiállításon a magyar borászatot. Hozzátette: számukra az a fontos, hogy Magyarország sikeres legyen Oroszországban, mert akkor a magyar termékek is sikeresek lesznek.
A több mint 2 ezer éves szőlőtermesztési hagyománnyal és borászati kultúrával rendelkező szekszárdi borrégióban 2500 hektáron terem a szőlő és mintegy 4500 pince és présház működik a területen.

Forrás: MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?