A Tanár úr: dr. Gál Lajos

Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként.  Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.

Mióta foglalkozik borokkal, Tanár úr?

Amióta csak az eszemet tudom. Mindig is a borok, borospincék töltötték ki az életemet. Meg persze a tanári katedra, hiszen 2010 óta az egri főiskolán oktattam borászatot-borkultúrát, előtte pedig az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet munkáját vezettem. 2018-ban mentem nyugdíjba, azóta csak a saját boraimmal foglalkozom.

A saját pincészetében a munkát ezek szerint akkor kezdte el?

Nem, dehogyis. 1976 óta szőlészkedem, borászkodom odahaza a magam örömére, azonban olyan borokkal, amelyek palackba is kerülnek, 1999 óta foglalkozom. Akkor jelentem meg először önállóan a saját tételeimmel a piacon.

Mekkora a saját területe?

Most már csak négy hektár. Korábban volt nyolc is, de nyugdíjasként elég ennyi is.

Eger melyik részén vannak a szőlősei?

A legjobb termőterületeken: sok ültetvényem van Egerszóláton, a Kamra-völgyben - ott kiváló fehérborok teremnek -, valamint Egerben a Síkhegyen, és az Ostoros Pajados-dűlőben, ahol a vörösboraimat termelem. Valamint vannak soraim az egerszóláti Kántor tagon is.

Kutatóként mivel foglalkozott korábban?

Alapvetően a termőhelyek, a terroir-ok kutatása volt korábban a szakterületem, így pontosan tudom, az a vidék, ahol a szőlőim vannak, egy fantasztikusan jó termővidék, nagyon egyedi. Ezt az egyediséget az adja, hogy amikor az egri borvidék keletkezett, úgy 20 millió évvel korábban, akkor nagyon sok nagyobb, közepes és kicsi méretű vulkán volt, és ahol Eger vidéke van ma, ott valószínűleg egy kisebb vulkán volt. Ezért a talaj például a Síkhegyen, ahol szerencsére vannak a szőlőim, ott lávakövekkel tarkított a vulkáni talaj - és ez adja meg az onnan készült borok gazdag fűszerességét, aromáját. Olyan, mintha ánizs, szegfűszeg, bors, menta egyszerre lenne jelen az italban, ezek az ízek felülírják a gyümölcsös ízeket a borokban - és ettől ilyen különleges minden tétel, ami erről a termőterületről származik.

Milyen az idei év? Milyen borok várhatók 2022-ből?

Ez mindig utólag derül ki, de azt előre biztosan elmondhatom, hogy szép az ígéret. Nagy volt ugyan a szárazság, és csak először augusztus végén, majd szeptemberben kaptunk igazán nagyobb esőt (amit aztán rögtön el is nyelt a talaj, annyira ki volt száradva minden), de a szeptemberi nagy eső után egy héttel szüreteltem először, és úgy láttam, nem lesz rossz az idei évjárat, sőt.

Melyik a kedvenc bora a sajátjai közül?

Erre könnyű a válasz: mind a tizenhárom, amit készítek. Mert a magam örömére készítem a boraimat, és ha még eladásra is kerül, mások is kóstolják, szerte a világban, az külön öröm, jó érzés, hogy többeknek megmutathatom, mi mindent tud ez a fantasztikus borvidék.

Forrás: Turizmus Online


Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.