Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás

Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.

A kezdet. A birtok alapjait szülei, Borbély Gyula és Borbélyné Galambos Gabriella alapozták meg, amikor több mint negyven éve, fiúk születésének táján, nászajándékba kaptak egy fél hektáros szőlőst a badacsonyi hegyoldal lábánál. „Együtt cseperedtünk a szőlővel”, mondja a kezdeti időkről Tamás. Amelyhez a rendszerváltást követően újabb és újabb területek kerültek, így mára 21 hektáros szőlőültetvénnyé nőtte ki magát.

A táj tisztelete. A semmihez sem fogható badacsonyi táj, az ottani bazaltvidék egyedi jellege, - e terroir különleges jegyeit hordozza Tamásék pincéjéből kikerült összes tételük. Ő az, akinek hitvallása, hogy helyi fajtákon keresztül lehet és érdemes bemutatni egy-egy borvidéket, csak ily’ módon lehet megmutatni másoknak, mit tud, miben más az adott terület. A páratlan szépségű, vulkanikus eredetű tanúhegyek környékére mindig is „rajzottak” a turisták, elsősorban a nyári és az őszi szüret idején. Mostanra azonban kezd megváltozni a vidék vonzereje: lassan négyévszakossá válik a táj, a tél és a tavasz is mágnesként vonz errefelé sok-sok borturistát.

 

Borkészítés. „Pincészetünkben kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés, hiszen a borvidékre jellemző fehér fajtákban, amelyeken keresztül megmutathatjuk a borvidékünk termőhelyeinek sokszínűségét. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb, gyümölcsös stílustól kezdve a tartalmas, minerális ízvilágig, amelynek karakterei a palackos érlelést követően teljesednek ki”, mondja Tamás tételeik készítése kapcsán. Széles spektrumban gondolkodnak: van náluk Olasz rizling, Kéknyelű, Muskotály épp úgy, akárcsak Rózsakő vagy Zeusz - egytől-egyig régebbi és újabb keletű magyar fajták.

Értékesítés. Bár szoktak késői szüretelésű, édes borokat is készíteni, ha az adott évjárat ezt lehetővé teszi, azonban van rá példa, amikor ez esetükben nem történik meg. Pedig a tavalyi év, a 2022 épp olyan volt, amikor lehetett volna késői szüretet tartani (akárcsak 2019-ben), de Tamásék, a piaci nyomásnak engedve, édes tételek helyett inkább jóval szárazabbak készítettek. Vevőkörük különben színes és változatos: általában a személyes találkozásokban, a közös borestek hangulatában, pincéjükből a direkt értékesítésben hisznek. Elsősorban idehaza keresik boraikat, több kisebb viszonteladóval dolgoznak. Ezenkívül – főként a Covid óta – kiskereskedőkkel is kapcsolatban állnak, vallják, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcain jelen kell lenni. Borszaküzletek is kínálják boraikat – pl. Borháló, ahol 2018 óta jelen vannak főként selection tételeikkel. Webshopot is létrehoztak a Covid-lezárások alatt, azonban általános tapasztalat borászok körében, hogy a személyes találkozás során történő vásárlást részesítik inkább előnyben a vevők a személytelen interneten történő rendeléssel szemben.

 

Közeli tervek. Nem túl nagy léptekkel, de folyamatosan haladnak előre, így tesznek idén is. Most a Csobáncon lévő ültetvényeik megújítása van soron – mintegy 1,5 ha-nyi területen.  Itt muskotályos fajta termett eddig is, ezen nem változtatnak, az lesz az újraültetés után is. Birtokuk közben egész éven át látogatható, és akkor sem kell kétségbe esni senkinek, ha kóstolás után már nem vállalható a vezetés: 10 fős kis vendégházat is vezetnek, ott mindig elfér egy kisebb baráti, jókedvű társaság.

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.