Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás

Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.

A kezdet. A birtok alapjait szülei, Borbély Gyula és Borbélyné Galambos Gabriella alapozták meg, amikor több mint negyven éve, fiúk születésének táján, nászajándékba kaptak egy fél hektáros szőlőst a badacsonyi hegyoldal lábánál. „Együtt cseperedtünk a szőlővel”, mondja a kezdeti időkről Tamás. Amelyhez a rendszerváltást követően újabb és újabb területek kerültek, így mára 21 hektáros szőlőültetvénnyé nőtte ki magát.

A táj tisztelete. A semmihez sem fogható badacsonyi táj, az ottani bazaltvidék egyedi jellege, - e terroir különleges jegyeit hordozza Tamásék pincéjéből kikerült összes tételük. Ő az, akinek hitvallása, hogy helyi fajtákon keresztül lehet és érdemes bemutatni egy-egy borvidéket, csak ily’ módon lehet megmutatni másoknak, mit tud, miben más az adott terület. A páratlan szépségű, vulkanikus eredetű tanúhegyek környékére mindig is „rajzottak” a turisták, elsősorban a nyári és az őszi szüret idején. Mostanra azonban kezd megváltozni a vidék vonzereje: lassan négyévszakossá válik a táj, a tél és a tavasz is mágnesként vonz errefelé sok-sok borturistát.

 

Borkészítés. „Pincészetünkben kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés, hiszen a borvidékre jellemző fehér fajtákban, amelyeken keresztül megmutathatjuk a borvidékünk termőhelyeinek sokszínűségét. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb, gyümölcsös stílustól kezdve a tartalmas, minerális ízvilágig, amelynek karakterei a palackos érlelést követően teljesednek ki”, mondja Tamás tételeik készítése kapcsán. Széles spektrumban gondolkodnak: van náluk Olasz rizling, Kéknyelű, Muskotály épp úgy, akárcsak Rózsakő vagy Zeusz - egytől-egyig régebbi és újabb keletű magyar fajták.

Értékesítés. Bár szoktak késői szüretelésű, édes borokat is készíteni, ha az adott évjárat ezt lehetővé teszi, azonban van rá példa, amikor ez esetükben nem történik meg. Pedig a tavalyi év, a 2022 épp olyan volt, amikor lehetett volna késői szüretet tartani (akárcsak 2019-ben), de Tamásék, a piaci nyomásnak engedve, édes tételek helyett inkább jóval szárazabbak készítettek. Vevőkörük különben színes és változatos: általában a személyes találkozásokban, a közös borestek hangulatában, pincéjükből a direkt értékesítésben hisznek. Elsősorban idehaza keresik boraikat, több kisebb viszonteladóval dolgoznak. Ezenkívül – főként a Covid óta – kiskereskedőkkel is kapcsolatban állnak, vallják, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcain jelen kell lenni. Borszaküzletek is kínálják boraikat – pl. Borháló, ahol 2018 óta jelen vannak főként selection tételeikkel. Webshopot is létrehoztak a Covid-lezárások alatt, azonban általános tapasztalat borászok körében, hogy a személyes találkozás során történő vásárlást részesítik inkább előnyben a vevők a személytelen interneten történő rendeléssel szemben.

 

Közeli tervek. Nem túl nagy léptekkel, de folyamatosan haladnak előre, így tesznek idén is. Most a Csobáncon lévő ültetvényeik megújítása van soron – mintegy 1,5 ha-nyi területen.  Itt muskotályos fajta termett eddig is, ezen nem változtatnak, az lesz az újraültetés után is. Birtokuk közben egész éven át látogatható, és akkor sem kell kétségbe esni senkinek, ha kóstolás után már nem vállalható a vezetés: 10 fős kis vendégházat is vezetnek, ott mindig elfér egy kisebb baráti, jókedvű társaság.

Forrás: Turizmus Online


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?