Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás

Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.

A kezdet. A birtok alapjait szülei, Borbély Gyula és Borbélyné Galambos Gabriella alapozták meg, amikor több mint negyven éve, fiúk születésének táján, nászajándékba kaptak egy fél hektáros szőlőst a badacsonyi hegyoldal lábánál. „Együtt cseperedtünk a szőlővel”, mondja a kezdeti időkről Tamás. Amelyhez a rendszerváltást követően újabb és újabb területek kerültek, így mára 21 hektáros szőlőültetvénnyé nőtte ki magát.

A táj tisztelete. A semmihez sem fogható badacsonyi táj, az ottani bazaltvidék egyedi jellege, - e terroir különleges jegyeit hordozza Tamásék pincéjéből kikerült összes tételük. Ő az, akinek hitvallása, hogy helyi fajtákon keresztül lehet és érdemes bemutatni egy-egy borvidéket, csak ily’ módon lehet megmutatni másoknak, mit tud, miben más az adott terület. A páratlan szépségű, vulkanikus eredetű tanúhegyek környékére mindig is „rajzottak” a turisták, elsősorban a nyári és az őszi szüret idején. Mostanra azonban kezd megváltozni a vidék vonzereje: lassan négyévszakossá válik a táj, a tél és a tavasz is mágnesként vonz errefelé sok-sok borturistát.

 

Borkészítés. „Pincészetünkben kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés, hiszen a borvidékre jellemző fehér fajtákban, amelyeken keresztül megmutathatjuk a borvidékünk termőhelyeinek sokszínűségét. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb, gyümölcsös stílustól kezdve a tartalmas, minerális ízvilágig, amelynek karakterei a palackos érlelést követően teljesednek ki”, mondja Tamás tételeik készítése kapcsán. Széles spektrumban gondolkodnak: van náluk Olasz rizling, Kéknyelű, Muskotály épp úgy, akárcsak Rózsakő vagy Zeusz - egytől-egyig régebbi és újabb keletű magyar fajták.

Értékesítés. Bár szoktak késői szüretelésű, édes borokat is készíteni, ha az adott évjárat ezt lehetővé teszi, azonban van rá példa, amikor ez esetükben nem történik meg. Pedig a tavalyi év, a 2022 épp olyan volt, amikor lehetett volna késői szüretet tartani (akárcsak 2019-ben), de Tamásék, a piaci nyomásnak engedve, édes tételek helyett inkább jóval szárazabbak készítettek. Vevőkörük különben színes és változatos: általában a személyes találkozásokban, a közös borestek hangulatában, pincéjükből a direkt értékesítésben hisznek. Elsősorban idehaza keresik boraikat, több kisebb viszonteladóval dolgoznak. Ezenkívül – főként a Covid óta – kiskereskedőkkel is kapcsolatban állnak, vallják, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcain jelen kell lenni. Borszaküzletek is kínálják boraikat – pl. Borháló, ahol 2018 óta jelen vannak főként selection tételeikkel. Webshopot is létrehoztak a Covid-lezárások alatt, azonban általános tapasztalat borászok körében, hogy a személyes találkozás során történő vásárlást részesítik inkább előnyben a vevők a személytelen interneten történő rendeléssel szemben.

 

Közeli tervek. Nem túl nagy léptekkel, de folyamatosan haladnak előre, így tesznek idén is. Most a Csobáncon lévő ültetvényeik megújítása van soron – mintegy 1,5 ha-nyi területen.  Itt muskotályos fajta termett eddig is, ezen nem változtatnak, az lesz az újraültetés után is. Birtokuk közben egész éven át látogatható, és akkor sem kell kétségbe esni senkinek, ha kóstolás után már nem vállalható a vezetés: 10 fős kis vendégházat is vezetnek, ott mindig elfér egy kisebb baráti, jókedvű társaság.

Forrás: Turizmus Online


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.