Alapkőletétel az Etyeki Kúrián

Az 500 millió forintot meghaladó értékű beruházás eredményeként - melynek egy része európai pályázati pénzből származik - az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizálásra és továbbépítésre kerül, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nő.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2012 vége előtt befejeződnek, a komplexum és környezete 2013 tavaszra készül el teljesen. A beruházás egy része, mintegy 144 millió forint a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert pályázati pénzből zajlik.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves építészirodát bíztunk meg, a Bord Építész Stúdiót. A stúdió alapítója, Bordás Péter művészetében kiemelten fontosnak tartja a környezet és épület kölcsönhatását, ezek egymással való kapcsolatát, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatát.

Mint a tervezéssel megbízott Bord Építész Stúdió eddigi munkássága során általában, az Etyeki Kúrai tervezésekor is kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület a hely egyedi hangulatát tükrözze, ugyanakkor ez az építészet nem lehetett öncélú, minden szempontból ki kellett elégítenie egy modern borászat funkcionális, műszaki és logisztikai követelményrendszerét. Ennek érdekében állandó konzultáció, igazi csapatmunka zajlott a borász, a projektvezetés és az építész stúdió munkatársai között. A cél az volt, hogy minden egyes négyzetméter elrendezése és kihasználtsága a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgálja. A design és funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kapott az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztítási rendszer beüzemeltetése.

A gazdaság jelenleg 1.000 hektoliter erjesztő kapacitással rendelkezik, az éves termelés eléri a 80 000 palackot. A borászat tartályparkja bár bővülni fog, de annak teljes cseréje technológiailag nem indokolt, ugyanakkor készen állunk az igényekhez alkalmazkodó folyamatos fejlesztésre ezen a téren. Az új épület mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas. A projekt meghatározó elemei a technológiai fejlesztések: már beszerzésre került egy új szőlőfeldolgozó gépsor, bővül a palackozó gépsor valamint egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is beszerelésre kerül. Ezek a berendezések és a gravitációs szőlőfeldolgozás lehetősége nagy lehetőségeket rejtenek a következő évjáratokra nézve. A készáru raktározást modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével tesszük alkalmassá a kor követelményeinek teljesítésére.

Az építkezés befejezésének kitűzött végső határideje 2012. december 17. A támogató hatóság felé a projektzárás határideje 2013. április 30., mely napig kérvényezni kell a használatbavételi engedély kiadását.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.