Alapkőletétel az Etyeki Kúrián

Az 500 millió forintot meghaladó értékű beruházás eredményeként - melynek egy része európai pályázati pénzből származik - az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizálásra és továbbépítésre kerül, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nő.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2012 vége előtt befejeződnek, a komplexum és környezete 2013 tavaszra készül el teljesen. A beruházás egy része, mintegy 144 millió forint a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert pályázati pénzből zajlik.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves építészirodát bíztunk meg, a Bord Építész Stúdiót. A stúdió alapítója, Bordás Péter művészetében kiemelten fontosnak tartja a környezet és épület kölcsönhatását, ezek egymással való kapcsolatát, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatát.

Mint a tervezéssel megbízott Bord Építész Stúdió eddigi munkássága során általában, az Etyeki Kúrai tervezésekor is kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület a hely egyedi hangulatát tükrözze, ugyanakkor ez az építészet nem lehetett öncélú, minden szempontból ki kellett elégítenie egy modern borászat funkcionális, műszaki és logisztikai követelményrendszerét. Ennek érdekében állandó konzultáció, igazi csapatmunka zajlott a borász, a projektvezetés és az építész stúdió munkatársai között. A cél az volt, hogy minden egyes négyzetméter elrendezése és kihasználtsága a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgálja. A design és funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kapott az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztítási rendszer beüzemeltetése.

A gazdaság jelenleg 1.000 hektoliter erjesztő kapacitással rendelkezik, az éves termelés eléri a 80 000 palackot. A borászat tartályparkja bár bővülni fog, de annak teljes cseréje technológiailag nem indokolt, ugyanakkor készen állunk az igényekhez alkalmazkodó folyamatos fejlesztésre ezen a téren. Az új épület mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas. A projekt meghatározó elemei a technológiai fejlesztések: már beszerzésre került egy új szőlőfeldolgozó gépsor, bővül a palackozó gépsor valamint egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is beszerelésre kerül. Ezek a berendezések és a gravitációs szőlőfeldolgozás lehetősége nagy lehetőségeket rejtenek a következő évjáratokra nézve. A készáru raktározást modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével tesszük alkalmassá a kor követelményeinek teljesítésére.

Az építkezés befejezésének kitűzött végső határideje 2012. december 17. A támogató hatóság felé a projektzárás határideje 2013. április 30., mely napig kérvényezni kell a használatbavételi engedély kiadását.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.