Alapkőletétel az Etyeki Kúrián

Az 500 millió forintot meghaladó értékű beruházás eredményeként - melynek egy része európai pályázati pénzből származik - az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizálásra és továbbépítésre kerül, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nő.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2012 vége előtt befejeződnek, a komplexum és környezete 2013 tavaszra készül el teljesen. A beruházás egy része, mintegy 144 millió forint a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert pályázati pénzből zajlik.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves építészirodát bíztunk meg, a Bord Építész Stúdiót. A stúdió alapítója, Bordás Péter művészetében kiemelten fontosnak tartja a környezet és épület kölcsönhatását, ezek egymással való kapcsolatát, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatát.

Mint a tervezéssel megbízott Bord Építész Stúdió eddigi munkássága során általában, az Etyeki Kúrai tervezésekor is kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület a hely egyedi hangulatát tükrözze, ugyanakkor ez az építészet nem lehetett öncélú, minden szempontból ki kellett elégítenie egy modern borászat funkcionális, műszaki és logisztikai követelményrendszerét. Ennek érdekében állandó konzultáció, igazi csapatmunka zajlott a borász, a projektvezetés és az építész stúdió munkatársai között. A cél az volt, hogy minden egyes négyzetméter elrendezése és kihasználtsága a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgálja. A design és funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kapott az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztítási rendszer beüzemeltetése.

A gazdaság jelenleg 1.000 hektoliter erjesztő kapacitással rendelkezik, az éves termelés eléri a 80 000 palackot. A borászat tartályparkja bár bővülni fog, de annak teljes cseréje technológiailag nem indokolt, ugyanakkor készen állunk az igényekhez alkalmazkodó folyamatos fejlesztésre ezen a téren. Az új épület mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas. A projekt meghatározó elemei a technológiai fejlesztések: már beszerzésre került egy új szőlőfeldolgozó gépsor, bővül a palackozó gépsor valamint egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is beszerelésre kerül. Ezek a berendezések és a gravitációs szőlőfeldolgozás lehetősége nagy lehetőségeket rejtenek a következő évjáratokra nézve. A készáru raktározást modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével tesszük alkalmassá a kor követelményeinek teljesítésére.

Az építkezés befejezésének kitűzött végső határideje 2012. december 17. A támogató hatóság felé a projektzárás határideje 2013. április 30., mely napig kérvényezni kell a használatbavételi engedély kiadását.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.