Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.
Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.
A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.
Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.
A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.
Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:
(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)
2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva
1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva
¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)
¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor
½ teáskanál dijoni mustár
¼ teáskanál kóser só
csipet cayenne bors
8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz
Elkészítés módja:
Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.
Forrás: Vendég & Hotel