Amerika új kedvence: kőrözött kaviárral

Kevés majonéz, hozzá krémsajt, spanyol paprika (nálunk kaliforniai paprikaként ismert), két féle cheddar sajttal összekeverve, szegfűborssal vagy szegfűborsos sajttal ízesítve – ez állítólag a nagymamák ősi receptje Amerika déli tájain, amit valaki előhalászott egy kamra polcának mélyéről – egyre nagyobb és zajosabb sikert aratva ezzel a gasztrománok körében a tengerentúlon.

Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.

Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.

A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.

Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között  - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.

A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.

 

Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:

(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)

2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva

1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva

¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)

¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor

½ teáskanál dijoni mustár

¼ teáskanál kóser só

csipet cayenne bors

8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz

Elkészítés módja:

Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.

Forrás: Vendég & Hotel


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.