Amerika új kedvence: kőrözött kaviárral

Kevés majonéz, hozzá krémsajt, spanyol paprika (nálunk kaliforniai paprikaként ismert), két féle cheddar sajttal összekeverve, szegfűborssal vagy szegfűborsos sajttal ízesítve – ez állítólag a nagymamák ősi receptje Amerika déli tájain, amit valaki előhalászott egy kamra polcának mélyéről – egyre nagyobb és zajosabb sikert aratva ezzel a gasztrománok körében a tengerentúlon.

Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.

Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.

A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.

Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között  - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.

A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.

 

Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:

(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)

2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva

1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva

¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)

¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor

½ teáskanál dijoni mustár

¼ teáskanál kóser só

csipet cayenne bors

8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz

Elkészítés módja:

Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.