Amerika új kedvence: kőrözött kaviárral

Kevés majonéz, hozzá krémsajt, spanyol paprika (nálunk kaliforniai paprikaként ismert), két féle cheddar sajttal összekeverve, szegfűborssal vagy szegfűborsos sajttal ízesítve – ez állítólag a nagymamák ősi receptje Amerika déli tájain, amit valaki előhalászott egy kamra polcának mélyéről – egyre nagyobb és zajosabb sikert aratva ezzel a gasztrománok körében a tengerentúlon.

Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.

Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.

A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.

Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között  - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.

A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.

 

Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:

(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)

2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva

1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva

¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)

¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor

½ teáskanál dijoni mustár

¼ teáskanál kóser só

csipet cayenne bors

8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz

Elkészítés módja:

Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.

Forrás: Vendég & Hotel


Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.