Amerika új kedvence: kőrözött kaviárral

Kevés majonéz, hozzá krémsajt, spanyol paprika (nálunk kaliforniai paprikaként ismert), két féle cheddar sajttal összekeverve, szegfűborssal vagy szegfűborsos sajttal ízesítve – ez állítólag a nagymamák ősi receptje Amerika déli tájain, amit valaki előhalászott egy kamra polcának mélyéről – egyre nagyobb és zajosabb sikert aratva ezzel a gasztrománok körében a tengerentúlon.

Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.

Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.

A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.

Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között  - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.

A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.

 

Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:

(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)

2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva

1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva

¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)

¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor

½ teáskanál dijoni mustár

¼ teáskanál kóser só

csipet cayenne bors

8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz

Elkészítés módja:

Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.