Amerika új kedvence: kőrözött kaviárral

Kevés majonéz, hozzá krémsajt, spanyol paprika (nálunk kaliforniai paprikaként ismert), két féle cheddar sajttal összekeverve, szegfűborssal vagy szegfűborsos sajttal ízesítve – ez állítólag a nagymamák ősi receptje Amerika déli tájain, amit valaki előhalászott egy kamra polcának mélyéről – egyre nagyobb és zajosabb sikert aratva ezzel a gasztrománok körében a tengerentúlon.

Magyarra lefordítva tulajdonképpen a mi jó öreg kőrözöttünk hódítja meg mostanában fél Amerikát, méghozzá úgy, hogy jobb helyeken kaviár is kerül a tetejére.

Ma már ott tartanak a tengerentúlon, hogy az elegánsabb, Mexikótól délre fekvő hotelekbe ezt a fogást készítik be mindenütt az érkező vendégeknek, jóféle, sós házikeksz vagy toast-kenyér kíséretében.

A délről indult kőrözött-őrület különben már felkúszott az északi területekre is: New York legelegánsabb éttermeiben efféle vendégváró falatkákat tesznek mostanában a vendégek elé, amíg kiválasztják az étlapról az általuk kért fogásokat.

Bár a sajtok terén kisebb vita alakult ki a New York-i házak séfjei között  - lágy ricotta inkább? vagy füstölt Jalapenos kell az ízvilága miatt a receptbe? esetleg több krémsajtot keverjenek bele? -, erről valóban el-elvitatkoznak a topszakácsok, egyben azonban mélyen egyetértenek: a szegfűbors íze miatt kihagyhatatlan az Amerikában tért hódító kőrözött elkészítésekor.

A kőrözött mellé különben, mint a gasztrománok ajánlataiból kiderül, jóféle sör dukál.

 

Végül álljon itt teljes pompájában az egyik amerikai kőrözött recept, amiben a Pimento cheddar sajt elévülhetetlen szerepet jászik:

(az adag négy szendvics elkészítéséhez elég)

2 csészényi fehér Pimento cheddar sajt, durvára vágva

1 pörkölt piros kaliforniai paprika, apróra kockára vágva

¼ csésze majonéz (előnyös a házi készítésű vagy a Duke márka)

¾ teáskanál füstölt édes, spanyol paprikapor

½ teáskanál dijoni mustár

¼ teáskanál kóser só

csipet cayenne bors

8 szelet fehér kenyér vagy sós keksz

Elkészítés módja:

Egy nagy tálban keverjük össze a cheddart a pörkölt pirospaprikával, majonézzel, piros paprikával, mustárral, sóval és cayenne borssal, majd hagyjuk kicsit összeérni. Szeletelt fehér kenyéren vagy sós kekszen tálaljuk, tetejére kaviár is kerülhet.

Forrás: Vendég & Hotel


A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.