Bor, élmény, kaland, felfedezés

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

A pincerendszer nemcsak egy boros pince, hanem ennél sokkal több: új interaktív bemutatótér, amelynek minden egyes szeglete a hegy levéről és a hozzá csatlakozó kultúrkörről szól.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: a pince megvásárlásával a város adózott az ezer éves múltra visszatekintő borvidéknek és mind nagyobb hírnevet szerző szekszárdi borászok előtt. 

Kitért arra is, múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen ebben a létesítményben, amelyet egyrészt turistacsalogatónak szánt a város, többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni, ugyanis itt egy helyen kóstolhatják meg akár több pincészet kadarkáját is. E mellett egy újabb helyszíne is lesz a fesztiváloknak, valamint négy embernek munkahelyet jelent. A szekszárdi borászoknak – de csakis a helyieknek - pedig lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra.

Szólt arról is, a pince fekvése egyedi lehetőséget teremtett, mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás - és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. A látássérülteket speciális tablók várják, a hallássérültek tájékozódását pedig indukciós hurok segíti.

E mellett már a tervezéskor hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok , így különösen az energiatudatos megoldások , mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer.

A látványpince létrehozásának céljai között a borászati tevékenység megismertetése mellett a turizmus fellendítése is szerepelt. Az idegenforgalmi idény kiterjesztése, a városba látogató turisták számának növelése, valamint a borturizmus fellendítése. Mindezt segíti az az ötven darab készülék, amelyen angol és német nyelven is meghallgathatók az egyes installációkhoz tartozó ismertetők.

Szekszárd történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, 780 négyzetméteren közel kétszázmillió uniós támogatás felhasználásával létrehozott interaktív Garay ÉlményPincében speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat keretében azok aromáit azonosíthatjuk, amelyhez egy információs tábla is segítséget nyújt, s minden látogatás más-más minta alapján tehető meg. Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a gasztrokerék, amelyen az nézhető meg, melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik igazán.
S természetesetesen a pince a digitális technikát sem nélkülözheti, a szinte minden ágban megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között, fedezheti fel ezen a módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhat akár egy bárki számára használható borbíráló programot is. A föld alatti körút végére teljes körű áttekintést kaphat a látogató a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudását - egy érintőképernyős felületen – még akár le is tesztelheti.
A kereskedésben pedig a borvidék harminc borászának, mintegy kétszáz féle borát lehet megvásárolni.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.