Bor, élmény, kaland, felfedezés

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

A pincerendszer nemcsak egy boros pince, hanem ennél sokkal több: új interaktív bemutatótér, amelynek minden egyes szeglete a hegy levéről és a hozzá csatlakozó kultúrkörről szól.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: a pince megvásárlásával a város adózott az ezer éves múltra visszatekintő borvidéknek és mind nagyobb hírnevet szerző szekszárdi borászok előtt. 

Kitért arra is, múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen ebben a létesítményben, amelyet egyrészt turistacsalogatónak szánt a város, többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni, ugyanis itt egy helyen kóstolhatják meg akár több pincészet kadarkáját is. E mellett egy újabb helyszíne is lesz a fesztiváloknak, valamint négy embernek munkahelyet jelent. A szekszárdi borászoknak – de csakis a helyieknek - pedig lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra.

Szólt arról is, a pince fekvése egyedi lehetőséget teremtett, mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás - és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. A látássérülteket speciális tablók várják, a hallássérültek tájékozódását pedig indukciós hurok segíti.

E mellett már a tervezéskor hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok , így különösen az energiatudatos megoldások , mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer.

A látványpince létrehozásának céljai között a borászati tevékenység megismertetése mellett a turizmus fellendítése is szerepelt. Az idegenforgalmi idény kiterjesztése, a városba látogató turisták számának növelése, valamint a borturizmus fellendítése. Mindezt segíti az az ötven darab készülék, amelyen angol és német nyelven is meghallgathatók az egyes installációkhoz tartozó ismertetők.

Szekszárd történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, 780 négyzetméteren közel kétszázmillió uniós támogatás felhasználásával létrehozott interaktív Garay ÉlményPincében speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat keretében azok aromáit azonosíthatjuk, amelyhez egy információs tábla is segítséget nyújt, s minden látogatás más-más minta alapján tehető meg. Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a gasztrokerék, amelyen az nézhető meg, melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik igazán.
S természetesetesen a pince a digitális technikát sem nélkülözheti, a szinte minden ágban megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között, fedezheti fel ezen a módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhat akár egy bárki számára használható borbíráló programot is. A föld alatti körút végére teljes körű áttekintést kaphat a látogató a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudását - egy érintőképernyős felületen – még akár le is tesztelheti.
A kereskedésben pedig a borvidék harminc borászának, mintegy kétszáz féle borát lehet megvásárolni.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.