Bor, élmény, kaland, felfedezés

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

A pincerendszer nemcsak egy boros pince, hanem ennél sokkal több: új interaktív bemutatótér, amelynek minden egyes szeglete a hegy levéről és a hozzá csatlakozó kultúrkörről szól.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: a pince megvásárlásával a város adózott az ezer éves múltra visszatekintő borvidéknek és mind nagyobb hírnevet szerző szekszárdi borászok előtt. 

Kitért arra is, múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen ebben a létesítményben, amelyet egyrészt turistacsalogatónak szánt a város, többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni, ugyanis itt egy helyen kóstolhatják meg akár több pincészet kadarkáját is. E mellett egy újabb helyszíne is lesz a fesztiváloknak, valamint négy embernek munkahelyet jelent. A szekszárdi borászoknak – de csakis a helyieknek - pedig lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra.

Szólt arról is, a pince fekvése egyedi lehetőséget teremtett, mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás - és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. A látássérülteket speciális tablók várják, a hallássérültek tájékozódását pedig indukciós hurok segíti.

E mellett már a tervezéskor hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok , így különösen az energiatudatos megoldások , mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer.

A látványpince létrehozásának céljai között a borászati tevékenység megismertetése mellett a turizmus fellendítése is szerepelt. Az idegenforgalmi idény kiterjesztése, a városba látogató turisták számának növelése, valamint a borturizmus fellendítése. Mindezt segíti az az ötven darab készülék, amelyen angol és német nyelven is meghallgathatók az egyes installációkhoz tartozó ismertetők.

Szekszárd történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, 780 négyzetméteren közel kétszázmillió uniós támogatás felhasználásával létrehozott interaktív Garay ÉlményPincében speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat keretében azok aromáit azonosíthatjuk, amelyhez egy információs tábla is segítséget nyújt, s minden látogatás más-más minta alapján tehető meg. Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a gasztrokerék, amelyen az nézhető meg, melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik igazán.
S természetesetesen a pince a digitális technikát sem nélkülözheti, a szinte minden ágban megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között, fedezheti fel ezen a módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhat akár egy bárki számára használható borbíráló programot is. A föld alatti körút végére teljes körű áttekintést kaphat a látogató a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudását - egy érintőképernyős felületen – még akár le is tesztelheti.
A kereskedésben pedig a borvidék harminc borászának, mintegy kétszáz féle borát lehet megvásárolni.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.