Bor, élmény, kaland, felfedezés

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

A pincerendszer nemcsak egy boros pince, hanem ennél sokkal több: új interaktív bemutatótér, amelynek minden egyes szeglete a hegy levéről és a hozzá csatlakozó kultúrkörről szól.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: a pince megvásárlásával a város adózott az ezer éves múltra visszatekintő borvidéknek és mind nagyobb hírnevet szerző szekszárdi borászok előtt. 

Kitért arra is, múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen ebben a létesítményben, amelyet egyrészt turistacsalogatónak szánt a város, többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni, ugyanis itt egy helyen kóstolhatják meg akár több pincészet kadarkáját is. E mellett egy újabb helyszíne is lesz a fesztiváloknak, valamint négy embernek munkahelyet jelent. A szekszárdi borászoknak – de csakis a helyieknek - pedig lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra.

Szólt arról is, a pince fekvése egyedi lehetőséget teremtett, mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás - és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. A látássérülteket speciális tablók várják, a hallássérültek tájékozódását pedig indukciós hurok segíti.

E mellett már a tervezéskor hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok , így különösen az energiatudatos megoldások , mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer.

A látványpince létrehozásának céljai között a borászati tevékenység megismertetése mellett a turizmus fellendítése is szerepelt. Az idegenforgalmi idény kiterjesztése, a városba látogató turisták számának növelése, valamint a borturizmus fellendítése. Mindezt segíti az az ötven darab készülék, amelyen angol és német nyelven is meghallgathatók az egyes installációkhoz tartozó ismertetők.

Szekszárd történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, 780 négyzetméteren közel kétszázmillió uniós támogatás felhasználásával létrehozott interaktív Garay ÉlményPincében speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat keretében azok aromáit azonosíthatjuk, amelyhez egy információs tábla is segítséget nyújt, s minden látogatás más-más minta alapján tehető meg. Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a gasztrokerék, amelyen az nézhető meg, melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik igazán.
S természetesetesen a pince a digitális technikát sem nélkülözheti, a szinte minden ágban megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között, fedezheti fel ezen a módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhat akár egy bárki számára használható borbíráló programot is. A föld alatti körút végére teljes körű áttekintést kaphat a látogató a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudását - egy érintőképernyős felületen – még akár le is tesztelheti.
A kereskedésben pedig a borvidék harminc borászának, mintegy kétszáz féle borát lehet megvásárolni.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.