Boretikett a bor világnapja alkalmából

Magyarországon is egyre többen ünneplik május 25-ét, a bor világnapját, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Az Ital Magyarország Kft. összeállította a legfontosabb tudnivalókat a helyes borkóstoláshoz/ borfogyasztáshoz.

Nem túlzás azt állítani, hogy ahány bor, annyiféle borospohár: a sor szinte végtelen. Általánosságban persze vannak pezsgős, fehérboros, vörösboros és desszertboros poharak, de ezeken belül is rengeteg lehetőségünk van. Rengeteg borászat, sommelier és szakmabeli az ISO rendszer standard kóstolópoharait használja, ami minden alkalomra megfelel. Valóban csak a megfelelő pohárban bontakozik ki a bor illata és élvezhető zamata, érdemes azonban kísérletezni és próbálkozni a szélsőségekkel. Ha ugyanazt a tételt kipróbáljuk egy vastag falú vizespohárból és egy tulipános borospohárból, teljesen más eredményt kapunk.

Ahogy rengeteg fajtának van saját típusú pohara, úgy méretben is széles a választék. Általánosságban fehérborok illenek a kisebb méretű poharakhoz, vörösek a nagyokhoz, édesek az egész kisméretűekhez. A pohár falának vastagsága is meghatározó tényező. A vékony poharak esetében általában kristálypoharakról beszélünk. Ezek könnyebbek, tisztábbak, vékonyabb a peremük, így kellemesebb, finomabb ízélményt biztosít kóstolásnál, de természetesen magasabb az áruk is. Általában érdemes a bort a legszélesebb keresztmetszetig tölteni (körülbelül az egyharmadáig), akkor még könnyen lehet pörgetni a bort a pohárban, szagolni és élvezni. Figyeljünk arra oda, hogy nem való a kehelynél fogni a borospoharat! Ennek két gyakorlati oka van: egyrészt könnyen ujjlenyomatos lesz a pohár, ami rontja az esztétikai élményt, másrészt pedig sokkal hamarabb felmelegszik az adott tétel a pohárban.


A pezsgőket, habzó- és gyöngyözőborokat), valamint édes borokat – 6-8, a fehéreket és a rosékat 8-12,a vöröseket pedig 12-18 Celsius fokon ajánlott fogyasztani. Széles azonban a spektrum, itt is sokszor az adott tétel függvénye, milyen hőmérsékleten érdemes tárolni. Ami a legfontosabb: fogyasszuk azt, ami jól esik, és kísérletezzünk bátran a poharakkal!

Forrás: Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.