Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

A bükki gasztronómia fellegvárába látogat a kétszeres világbajnoki aranyérmes Thummerer Pincészet. Cserépfaluban, Az Öreg Tölgy Bisztróban találkoznak a bükki kulinária és a Noszvaji borok. A Thummerer Pincészet országos borbemutató-sorozatának célja, hogy minél többek számára egy különleges, személyes élmény is társuljon a csúcsborok fogyasztásához.

Így ünnepli alapításának 40. évfordulóját a borászat. Ráadásul az izgalmas tételek mellé minden egyes állomáson helyi termelőktől származó, helyi alapanyagokból készült finomságok kerülnek.

A világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyének számító Decanter World Wine Awards-on szerzett arany- és ezüstérmek, a legfontosabb francia borverseny, a Challenge International du Vin-en szerzett arany- és ezüstérmek, a legnagyobb német bormustrán, a Berliner Wein Trophy-n elért arany- és ezüstérmek csak néhány a Thummerer Pincészet több száz hazai és nemzetközi elismerése közül.

Az italok

A nagy presztízsű csúcsborairól ismert családi pincészet a roadshow minden állomásán a lehető legváltozatosabb betekintést szeretné nyújtani az Egri Borvidék világába. Így az érdeklődők megkóstolhatják majd a borászat különleges pezsgőjét, amit a legmagasabb francia pezsgőkészítési kritériumoknak megfelelően alkottak meg. A 2017-es Rosé Brut Nature egy olyan pezsgő (tulajdonképpen szinte champagne), amelyhez még a szükséges technológiai hátteret is Franciaországból szerezték be. Évekig tartó palackos érlelést követően nyerte el az ünnepi formáját.

Kovács Antal, háromszoros sommelier-bajnok szavai szerint “egy könnyed érzetű, lendületes savérzetű, tartalmas, elegáns pezsgő született. Aromáját a málna, a hecsedli és a csonthéjas gyümölcsök szövik át határozottan.”

Thummerer Pincészet
Thummerer Pincészet
Fotó: Thummerer Facebook oldala

Sorra kerül majd természetesen a pincészet alapítójáról elnevezett Vili Papa Cuvée Superior is, amelyet a borkedvelők az egyik legfontosabb, legendás tételként tartják számon, és amely kétségkívül az Egri Borvidék egyik kiemelkedő itala. Ezt jelzik a nemzetközi - köztük francia és brit - elismerések is.

A sommelier szavaival: “nagy test, gazdag, bársonyos tannin, komoly koncentráció jellemzi, aromáját pedig a cassis, liquorice gyökér és nemes tölgy fűszerek.”

Olyan tételek is a poharakba kerülnek, mint a Királyleányka, ami erős szimbóluma annak, hogy csúcsborászatként a Thummerer felelősnek érzi magát és fontosnak tartja a kiállást a magyar szőlőfajták mellett. Egy olyan bor született Noszvajon, amelynek rengeteg mondanivalója van. Továbbá, ha már Egri Borvidék, akkor természetesen Egri Bikavér is a kóstolósor része. Ráadásul kifejezetten magas minőségű, Superior tétel. Egyike azoknak a borvidéki italoknak, amelyek visszaállíthatják az egykor jól csengő márkanév, az Egri Bikavér presztízsét.

Az ételek

Az Öreg Tölgy Bisztró évek óta a fővároson túli gasztronómia egyik fontos bázisa, amely a gyönyörű adottságokkal rendelkező településen, Cserépfaluban található, méghozzá a névadó, már kiszáradt 450 éves tölgy törzsének tőszomszédságában.

A bisztróban sallangmentes, modern, vidéki világ vár ránk, ahol kiemelkedően fontos az erdő szeretete és tisztelete. A minőségi és természetes alapanyagok, illetve a legfrissebb hozzávalók legnagyobb része a környező erdőkből és gazdálkodóktól származnak.

A bemutató során a következő borok olyan ételekkel kerülnek párba, mint Ibérico sonka, Szent Jakab-kagyló, Coq au Vin, ami egy klasszikus francia fogás - vagyis kakas vörösborban. De az asztalokon lesz még spárga és pisztácia párosa, illetve helyi lövésű dámszarvas is.


Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.