Európai városok, ahol isteni a kávé

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Olaszország híres pörkölőitől a spanyol kávézókultúráig egy csésze kávé nem csak egy rutinszerűen felhajtott napi ital, hanem kiderült, hogy egy nagyszerű kulturális kapcsolódási pont is.

Az Ubuy Italy felmérése alapján nem csak a nyári napsütés, hanem az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat.

A kutatás során Európa összes fővárosában a Mandoe Media globális kávéárak és trendek 2024-es jelentése segítségével megvizsgálták a kávézók számát, a nyári napsütéses napok átlagos számát (amelyek alkalmasak a szabadban történő kávéfogyasztásra), illetve a nyári esős napok számát, mindezt összehasonlítva egyetlen csésze kávé árával. Ezeket a tényezőket figyelembevéve aztán 1-től 20-ig rangsorolták az egyes városokat. Íme a lista:

Athén

A 181 pontjával a legmagasabb pontszámot elérő Athén Európa leginkább kávébarát városának bizonyult. Júniustól augusztusig átlagosan 1040 órát sütkérezhetünk kávénkkal a napsütésben, és 404 kávézó közül válogathatunk. Hagyományostól eltérő kávéjuk a kúpos briki edényben készül, gazdag és sötét ízével a kávékészítésben már-már művészeti ágnak számít. Athénban az egy főre jutó kávézók számra 61, és egy átlagos csésze ital mindössze 2,62 dollárért fogyasztható. Az átlagos csapadékmennyiséget tekintve júniustól augusztusig Athén a második helyen végzett (csak a 10. legjobb minősítésű Nicosiában esik kevesebbet az eső), ami egyben azt is jelenti, hogy a görög fővárosban igazán kicsi a valószínűsége annak, hogy az eső belerondítana kávénk élvezetébe.

Lisszabon

A listán a második helyen a portugáliai Lisszabon található, amely 174 ponttal végzett a második helyen. A júniusi, júliusi és augusztusi körülbelül 1000 napsütéses órával a nyári napsugarak garantáltan még édesebbé teszik a kávé ízét. A helyi főzetek csészénként csak 2,04 dollárba kerülnek, és fejenként 30 kávézó is található, vagyis rengeteg olyan hely van, ahová érdemes beülni egy jó feketére.

Az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat
Az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat
Fotó: unsplash.com

Róma

A harmadik helyen az örök város, Róma áll. A kétezer éves múltra visszatekintő város tökéletes választás a kávézás szempontjából: 405 kávézója igazán megér egy kiruccanást, már csak azért is, mert egy átlagos kávé csak 1,89 dollárba kerül. A hagyományos római kávé egy rövid eszpresszó, amelyet egy kis csepp tejjel tesznek tökéletessé. A caffè macchiato néven ismert kávét nyáron az újabban igen népszerű shakeratóval helyettesítik, ami tulajdonképpen egy édes kávékoktél. A shakeratóról itt írtunk korábban:

 

Madrid

Madrid, a rangsor legnagyobb városaként kulturális, kulináris és kávés élmények tárházát kínálja, és Európa 4. legjobb városának számít a kávé szerelmesei számára. Mivel a nyári hónapokban mindössze 43 mm eső esik, nagy kedvenc, ami nemcsak gazdag történelmének, de több mint 1000 napsütéses órájának is köszönhető.

Nicosia

158 ponttal Nicosia a rangsor következő városa. Ciprus fővárosa az egyik kisebb város a top 10-ben, de ez senkit ne tévesszen meg, mert a kávékultúra itt igen fejlett, fejenként 30 kávézóval rendelkezik. Görög szomszédjához hasonlóan Ciprus is erős kávéjáról ismert, amelyből átlagosan 3,27 dollárba kerül egy csészényi.

Budapest

A Duna által kettészelt fővárosunk 152 ponttal küzdötte be magát a 10-es listába. A kávé nálunk is már-már nemzeti italnak számít, amely gyakran presszókávé, de mellette a cappuccino és a latte is igen elterjedt, amelyeket mi, magyarok gyakran édesen fogyasztunk. Természetesen kávézók tömkelege várja a kávéra éhes városlakókat és turistákat – egészen pontosan 260. És… Budapest a második legolcsóbb kávét kínálja: egy csészéért mindössze 1,37 dollárnak megfelelő forintot kell fizetni.

Az impozáns New York Café Budapest
Az impozáns New York Café Budapest
Fotó: Pixabay

Andorra

A legjobb 10-ben szereplő legkisebb város nem más, mint Andorra fővárosa, Andorra la Vella. A francia Pireneusokban található, Spanyolország és Franciaország között megbúvó apró állam apró fővárosa szintén remek választás - több szempontból is. A béke és a csend eme „szigete”  csészénként 1,76 dollárt kóstáló kávéival igen pénztárcabarát helynek tűnik. Az átlagos csapadékmennyiség júniusban, júliusban és augusztusban 195 mm, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy kiüljön egy jó kávéval, hiszen a városban van a legtöbb nyári napsütés óra nem csak az első 10, hanem a legjobb 20 város rangsorát tekintve is.

Tirana

Az albán fővárosban nemcsak a számottevő 979 órányi csodálatos meleg napsütés vár, hanem a legjobb 10 város közül a legolcsóbb csésze kávét is itt találhatjuk, mely átlagosan 1,04 dollárba kerül.  Ráadásul az albánok számára a kávé sokkal több, mint valami reggeli félálomban felhajtott ital: a kávé a helyiek számára felhívás a lazításra és a barátokkal együtt töltött időre.

Pozsony

A kilencedik helyen Pozsony végzett 132 ponttal. Egy kávé átlagos ára a városban 2,56 dollár, amelyket az egy főre jutó 18 kávézó bármelyikében is fogyasztunk el bizonyára jól fog esni. Szlovákiában egyébként az átlagos napsütéses órák száma a nyári időszakban 816, ami szintén nagy kedvet tud csinálni egy kültéri kávézáshoz.

Monaco

Annak ellenére, hogy a rangsorolt ​​városok közül Monacoban a legdrágább egy csésze kávé (átlagosan 5,02 dollár) eme miniállam büszkélkedhet a legtöbb kávézóval: legalább 80 közül lehet választani. Ráadásul nem szabad elfelejteni csodálatos időjárást,  hiszen ebben a tengerparti paradicsomban több mint 900 órányi napsütésben lehet részünk.

Ami a rangsorban szereplő többi várost illeti: London 126 ponttal szorosan lemaradva a 11. helyen végzett, míg a 12. helyen  Bukarest és Prága áll, ahol igazán olcsón juthatunk kávéhoz. A következő helyen Berlin és Reykjavik található, míg Varsó, ahol egy kávét átlagosan 2,52 dollárért vehetünk csak a 14. helyet tudta megcsípni. Az utolsó három helyen Helsinki, Bécs, és a moldáv főváros, Chisinau végzett.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.