Európai városok, ahol isteni a kávé

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Olaszország híres pörkölőitől a spanyol kávézókultúráig egy csésze kávé nem csak egy rutinszerűen felhajtott napi ital, hanem kiderült, hogy egy nagyszerű kulturális kapcsolódási pont is.

Az Ubuy Italy felmérése alapján nem csak a nyári napsütés, hanem az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat.

A kutatás során Európa összes fővárosában a Mandoe Media globális kávéárak és trendek 2024-es jelentése segítségével megvizsgálták a kávézók számát, a nyári napsütéses napok átlagos számát (amelyek alkalmasak a szabadban történő kávéfogyasztásra), illetve a nyári esős napok számát, mindezt összehasonlítva egyetlen csésze kávé árával. Ezeket a tényezőket figyelembevéve aztán 1-től 20-ig rangsorolták az egyes városokat. Íme a lista:

Athén

A 181 pontjával a legmagasabb pontszámot elérő Athén Európa leginkább kávébarát városának bizonyult. Júniustól augusztusig átlagosan 1040 órát sütkérezhetünk kávénkkal a napsütésben, és 404 kávézó közül válogathatunk. Hagyományostól eltérő kávéjuk a kúpos briki edényben készül, gazdag és sötét ízével a kávékészítésben már-már művészeti ágnak számít. Athénban az egy főre jutó kávézók számra 61, és egy átlagos csésze ital mindössze 2,62 dollárért fogyasztható. Az átlagos csapadékmennyiséget tekintve júniustól augusztusig Athén a második helyen végzett (csak a 10. legjobb minősítésű Nicosiában esik kevesebbet az eső), ami egyben azt is jelenti, hogy a görög fővárosban igazán kicsi a valószínűsége annak, hogy az eső belerondítana kávénk élvezetébe.

Lisszabon

A listán a második helyen a portugáliai Lisszabon található, amely 174 ponttal végzett a második helyen. A júniusi, júliusi és augusztusi körülbelül 1000 napsütéses órával a nyári napsugarak garantáltan még édesebbé teszik a kávé ízét. A helyi főzetek csészénként csak 2,04 dollárba kerülnek, és fejenként 30 kávézó is található, vagyis rengeteg olyan hely van, ahová érdemes beülni egy jó feketére.

Az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat
Az Európa-szerte fellelhető ízletes kávé is befolyásolhatja következő úticélunkat
Fotó: unsplash.com

Róma

A harmadik helyen az örök város, Róma áll. A kétezer éves múltra visszatekintő város tökéletes választás a kávézás szempontjából: 405 kávézója igazán megér egy kiruccanást, már csak azért is, mert egy átlagos kávé csak 1,89 dollárba kerül. A hagyományos római kávé egy rövid eszpresszó, amelyet egy kis csepp tejjel tesznek tökéletessé. A caffè macchiato néven ismert kávét nyáron az újabban igen népszerű shakeratóval helyettesítik, ami tulajdonképpen egy édes kávékoktél. A shakeratóról itt írtunk korábban:

 

Madrid

Madrid, a rangsor legnagyobb városaként kulturális, kulináris és kávés élmények tárházát kínálja, és Európa 4. legjobb városának számít a kávé szerelmesei számára. Mivel a nyári hónapokban mindössze 43 mm eső esik, nagy kedvenc, ami nemcsak gazdag történelmének, de több mint 1000 napsütéses órájának is köszönhető.

Nicosia

158 ponttal Nicosia a rangsor következő városa. Ciprus fővárosa az egyik kisebb város a top 10-ben, de ez senkit ne tévesszen meg, mert a kávékultúra itt igen fejlett, fejenként 30 kávézóval rendelkezik. Görög szomszédjához hasonlóan Ciprus is erős kávéjáról ismert, amelyből átlagosan 3,27 dollárba kerül egy csészényi.

Budapest

A Duna által kettészelt fővárosunk 152 ponttal küzdötte be magát a 10-es listába. A kávé nálunk is már-már nemzeti italnak számít, amely gyakran presszókávé, de mellette a cappuccino és a latte is igen elterjedt, amelyeket mi, magyarok gyakran édesen fogyasztunk. Természetesen kávézók tömkelege várja a kávéra éhes városlakókat és turistákat – egészen pontosan 260. És… Budapest a második legolcsóbb kávét kínálja: egy csészéért mindössze 1,37 dollárnak megfelelő forintot kell fizetni.

Az impozáns New York Café Budapest
Az impozáns New York Café Budapest
Fotó: Pixabay

Andorra

A legjobb 10-ben szereplő legkisebb város nem más, mint Andorra fővárosa, Andorra la Vella. A francia Pireneusokban található, Spanyolország és Franciaország között megbúvó apró állam apró fővárosa szintén remek választás - több szempontból is. A béke és a csend eme „szigete”  csészénként 1,76 dollárt kóstáló kávéival igen pénztárcabarát helynek tűnik. Az átlagos csapadékmennyiség júniusban, júliusban és augusztusban 195 mm, de ez ne tántorítson el senkit attól, hogy kiüljön egy jó kávéval, hiszen a városban van a legtöbb nyári napsütés óra nem csak az első 10, hanem a legjobb 20 város rangsorát tekintve is.

Tirana

Az albán fővárosban nemcsak a számottevő 979 órányi csodálatos meleg napsütés vár, hanem a legjobb 10 város közül a legolcsóbb csésze kávét is itt találhatjuk, mely átlagosan 1,04 dollárba kerül.  Ráadásul az albánok számára a kávé sokkal több, mint valami reggeli félálomban felhajtott ital: a kávé a helyiek számára felhívás a lazításra és a barátokkal együtt töltött időre.

Pozsony

A kilencedik helyen Pozsony végzett 132 ponttal. Egy kávé átlagos ára a városban 2,56 dollár, amelyket az egy főre jutó 18 kávézó bármelyikében is fogyasztunk el bizonyára jól fog esni. Szlovákiában egyébként az átlagos napsütéses órák száma a nyári időszakban 816, ami szintén nagy kedvet tud csinálni egy kültéri kávézáshoz.

Monaco

Annak ellenére, hogy a rangsorolt ​​városok közül Monacoban a legdrágább egy csésze kávé (átlagosan 5,02 dollár) eme miniállam büszkélkedhet a legtöbb kávézóval: legalább 80 közül lehet választani. Ráadásul nem szabad elfelejteni csodálatos időjárást,  hiszen ebben a tengerparti paradicsomban több mint 900 órányi napsütésben lehet részünk.

Ami a rangsorban szereplő többi várost illeti: London 126 ponttal szorosan lemaradva a 11. helyen végzett, míg a 12. helyen  Bukarest és Prága áll, ahol igazán olcsón juthatunk kávéhoz. A következő helyen Berlin és Reykjavik található, míg Varsó, ahol egy kávét átlagosan 2,52 dollárért vehetünk csak a 14. helyet tudta megcsípni. Az utolsó három helyen Helsinki, Bécs, és a moldáv főváros, Chisinau végzett.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.