A pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Fazekas Sándor Kiss Eliza miniszteri biztossal közösen mutatta be - a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített - Pálinka Kiválóságok Könyvét.

A kötetben azokat a kiváló magyar pálinkákat - gyümölcs- és törkölypárlatokat - mutatják be, amelyeket az országkóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek.

A Magyarországon működő kereskedelmi célú főzdék és pálinkaházak kétharmada 171 terméket nevezett be a versenyre. A szakmai zsűri a pálinka kiválóságok körébe 50 ház és főzde 83 kiválónak minősített pálinkáját sorolta.

Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a Pálinka Országkóstoló megismerteti a széles nyilvánossággal a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható kiváló minőségű gyümölcs- és törkölypálinkákat. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a megmérettetésen a kereskedelmi főzdék és a pálinkaházak többsége részt vett.

A magyar identitás része

Kiss Eliza pedig többek között arról beszélt: a pálinka hungarikum, a magyar identitás része. A pálinkát példaként hozta arra, hogy a piacképes hungarikumok gazdaságélénkítő szerepet is betölthetnek egy-egy területen. A jól használt és alkalmazott hagyományok erősíthetik a jövőt, a vállalkozásokat. Ezért is fontos az a kötet, amely bemutatja a legkitűnőbb magyar pálinkákat. A Pálinka Kiválóságok Könyve - amely ingyenes kiadvány - 4000 példányban magyarul 2000 példányban angolul jelent meg.

A rendezvényen Fazekas Sándor a Pálinka Kiválóságok Könyvében szereplő párlatok készítőinek elismeréseket adott át.

Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára korábban az MTI-nek elmondta: tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a 2012. évi. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.