A pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Fazekas Sándor Kiss Eliza miniszteri biztossal közösen mutatta be - a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített - Pálinka Kiválóságok Könyvét.

A kötetben azokat a kiváló magyar pálinkákat - gyümölcs- és törkölypárlatokat - mutatják be, amelyeket az országkóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek.

A Magyarországon működő kereskedelmi célú főzdék és pálinkaházak kétharmada 171 terméket nevezett be a versenyre. A szakmai zsűri a pálinka kiválóságok körébe 50 ház és főzde 83 kiválónak minősített pálinkáját sorolta.

Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a Pálinka Országkóstoló megismerteti a széles nyilvánossággal a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható kiváló minőségű gyümölcs- és törkölypálinkákat. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, a megmérettetésen a kereskedelmi főzdék és a pálinkaházak többsége részt vett.

A magyar identitás része

Kiss Eliza pedig többek között arról beszélt: a pálinka hungarikum, a magyar identitás része. A pálinkát példaként hozta arra, hogy a piacképes hungarikumok gazdaságélénkítő szerepet is betölthetnek egy-egy területen. A jól használt és alkalmazott hagyományok erősíthetik a jövőt, a vállalkozásokat. Ezért is fontos az a kötet, amely bemutatja a legkitűnőbb magyar pálinkákat. A Pálinka Kiválóságok Könyve - amely ingyenes kiadvány - 4000 példányban magyarul 2000 példányban angolul jelent meg.

A rendezvényen Fazekas Sándor a Pálinka Kiválóságok Könyvében szereplő párlatok készítőinek elismeréseket adott át.

Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára korábban az MTI-nek elmondta: tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a 2012. évi. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.