Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon

Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.

Előételként marinált pisztráng vajtök salátával, cherrys majonézzel, a főétel báránygerinc fehér spárgával, kápia paprikamártással, végül a desszert: eper mousse rebarbarával – ezzel a menüvel nyerte Horváth Ákos, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGF KVIK) napokban megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjú szakácsversenyt.

A zsűri elnöke Kovács-Siklósi Lázár konyhaművészeti tanácsadó volt, aki saját korábbi versenytapasztalatát már a felkészítő tréningen megosztotta a versenyzőkkel és a BGF érdeklődő hallgatóival. A Főiskola hallgatói a rendezvény zavartalan lebonyolításában is aktívan részt vettek.

 A verseny győztese, Horváth Ákos részt vehet a 2014. szeptember 5-én, Durbanban, Dél-Afrikában megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A versenyhez szükséges nevezési díjat a Chaine des Rotisseurs Egyesület biztosítja számára.

„Nagy öröm számunkra, hogy a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara adhatott helyet a Chaine des Rotisseurs rangos versenyének, illetve, hogy hallgatóink tevékenyen is részt vállalhattak annak lebonyolításában. Így maguk is közvetlen közelről láthatták alkotni a részt vevő remek szakácsokat. A verseny pedig az ellesett szakmai fortélyok mellett inspirációt is jelent számukra, hogy még elszántabban fejlesszék saját képességeiket. A BGF mindig is híres volt gyakorlatorientált oktatásáról, úgy vélem, hogy egy ilyen versenyt csodálni közelről, mindnyájuk számára nagy tapasztalat” – emelte ki dr. Zimányi Krisztina, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja.

 Novák Iván Péter, a Chaine des Rotisseurs Bailli Delegué-ja a verseny kapcsán kiemelte, hogy a 2014. évi versenyzők teljesítményei messze felülmúlták a korábbi évek színvonalát. A BGF KVIK által nyújtott szervezési munkák, a technikai támogatás és a tanulók háttérmunkája nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez.

 Hozzátette: „A Chaine Egyesület bízik abban, hogy a Világszervezet 2014. júliusi párizsi éves közgyűlésén számunkra kedvező döntés születik és Magyarország elnyeri a jogot a 2015-ös Ifjúsági Szakács Világverseny megrendezésére.”

A zsűri tagjai:

Dr. Bárándy Péter, Chevalier (érvényes szakácsvizsgával!)

Barka Áron, Maitre Rotisseiur, Zara szálloda

Bíró Lajos, Maitre Rotisseuer, Bock Bisztro

Bodrogi Ádám, Maitre Hoteliere, Bodrogi Kúria

Jakabffy László, Grand Officier Restaurateur, Commandeur

Nyíri Sándor, Maitre Rotisseur, Arany Kaviár

A verseny díjazottjai:

I. Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem, Budapest)

II. Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem, Budapest)

III. Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel, Budapest)

IV. Humli Dávid (Villa Medici, Veszprém) és Várdai József (Bock Hotel, Villány) megosztva.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.