Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon

Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.

Előételként marinált pisztráng vajtök salátával, cherrys majonézzel, a főétel báránygerinc fehér spárgával, kápia paprikamártással, végül a desszert: eper mousse rebarbarával – ezzel a menüvel nyerte Horváth Ákos, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGF KVIK) napokban megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjú szakácsversenyt.

A zsűri elnöke Kovács-Siklósi Lázár konyhaművészeti tanácsadó volt, aki saját korábbi versenytapasztalatát már a felkészítő tréningen megosztotta a versenyzőkkel és a BGF érdeklődő hallgatóival. A Főiskola hallgatói a rendezvény zavartalan lebonyolításában is aktívan részt vettek.

 A verseny győztese, Horváth Ákos részt vehet a 2014. szeptember 5-én, Durbanban, Dél-Afrikában megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A versenyhez szükséges nevezési díjat a Chaine des Rotisseurs Egyesület biztosítja számára.

„Nagy öröm számunkra, hogy a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara adhatott helyet a Chaine des Rotisseurs rangos versenyének, illetve, hogy hallgatóink tevékenyen is részt vállalhattak annak lebonyolításában. Így maguk is közvetlen közelről láthatták alkotni a részt vevő remek szakácsokat. A verseny pedig az ellesett szakmai fortélyok mellett inspirációt is jelent számukra, hogy még elszántabban fejlesszék saját képességeiket. A BGF mindig is híres volt gyakorlatorientált oktatásáról, úgy vélem, hogy egy ilyen versenyt csodálni közelről, mindnyájuk számára nagy tapasztalat” – emelte ki dr. Zimányi Krisztina, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja.

 Novák Iván Péter, a Chaine des Rotisseurs Bailli Delegué-ja a verseny kapcsán kiemelte, hogy a 2014. évi versenyzők teljesítményei messze felülmúlták a korábbi évek színvonalát. A BGF KVIK által nyújtott szervezési munkák, a technikai támogatás és a tanulók háttérmunkája nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez.

 Hozzátette: „A Chaine Egyesület bízik abban, hogy a Világszervezet 2014. júliusi párizsi éves közgyűlésén számunkra kedvező döntés születik és Magyarország elnyeri a jogot a 2015-ös Ifjúsági Szakács Világverseny megrendezésére.”

A zsűri tagjai:

Dr. Bárándy Péter, Chevalier (érvényes szakácsvizsgával!)

Barka Áron, Maitre Rotisseiur, Zara szálloda

Bíró Lajos, Maitre Rotisseuer, Bock Bisztro

Bodrogi Ádám, Maitre Hoteliere, Bodrogi Kúria

Jakabffy László, Grand Officier Restaurateur, Commandeur

Nyíri Sándor, Maitre Rotisseur, Arany Kaviár

A verseny díjazottjai:

I. Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem, Budapest)

II. Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem, Budapest)

III. Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel, Budapest)

IV. Humli Dávid (Villa Medici, Veszprém) és Várdai József (Bock Hotel, Villány) megosztva.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.