Előételként marinált pisztráng vajtök salátával, cherrys majonézzel, a főétel báránygerinc fehér spárgával, kápia paprikamártással, végül a desszert: eper mousse rebarbarával – ezzel a menüvel nyerte Horváth Ákos, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGF KVIK) napokban megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjú szakácsversenyt.
A zsűri elnöke Kovács-Siklósi Lázár konyhaművészeti tanácsadó volt, aki saját korábbi versenytapasztalatát már a felkészítő tréningen megosztotta a versenyzőkkel és a BGF érdeklődő hallgatóival. A Főiskola hallgatói a rendezvény zavartalan lebonyolításában is aktívan részt vettek.
A verseny győztese, Horváth Ákos részt vehet a 2014. szeptember 5-én, Durbanban, Dél-Afrikában megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A versenyhez szükséges nevezési díjat a Chaine des Rotisseurs Egyesület biztosítja számára.
„Nagy öröm számunkra, hogy a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara adhatott helyet a Chaine des Rotisseurs rangos versenyének, illetve, hogy hallgatóink tevékenyen is részt vállalhattak annak lebonyolításában. Így maguk is közvetlen közelről láthatták alkotni a részt vevő remek szakácsokat. A verseny pedig az ellesett szakmai fortélyok mellett inspirációt is jelent számukra, hogy még elszántabban fejlesszék saját képességeiket. A BGF mindig is híres volt gyakorlatorientált oktatásáról, úgy vélem, hogy egy ilyen versenyt csodálni közelről, mindnyájuk számára nagy tapasztalat” – emelte ki dr. Zimányi Krisztina, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja.
Novák Iván Péter, a Chaine des Rotisseurs Bailli Delegué-ja a verseny kapcsán kiemelte, hogy a 2014. évi versenyzők teljesítményei messze felülmúlták a korábbi évek színvonalát. A BGF KVIK által nyújtott szervezési munkák, a technikai támogatás és a tanulók háttérmunkája nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez.
Hozzátette: „A Chaine Egyesület bízik abban, hogy a Világszervezet 2014. júliusi párizsi éves közgyűlésén számunkra kedvező döntés születik és Magyarország elnyeri a jogot a 2015-ös Ifjúsági Szakács Világverseny megrendezésére.”
A zsűri tagjai:
Dr. Bárándy Péter, Chevalier (érvényes szakácsvizsgával!)
Barka Áron, Maitre Rotisseiur, Zara szálloda
Bíró Lajos, Maitre Rotisseuer, Bock Bisztro
Bodrogi Ádám, Maitre Hoteliere, Bodrogi Kúria
Jakabffy László, Grand Officier Restaurateur, Commandeur
Nyíri Sándor, Maitre Rotisseur, Arany Kaviár
A verseny díjazottjai:
I. Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem, Budapest)
II. Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem, Budapest)
III. Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel, Budapest)
IV. Humli Dávid (Villa Medici, Veszprém) és Várdai József (Bock Hotel, Villány) megosztva.
Forrás: Vendég & Hotel