Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon

Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.

Előételként marinált pisztráng vajtök salátával, cherrys majonézzel, a főétel báránygerinc fehér spárgával, kápia paprikamártással, végül a desszert: eper mousse rebarbarával – ezzel a menüvel nyerte Horváth Ákos, az Arany Kaviár Étterem ifjú szakácsa a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGF KVIK) napokban megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjú szakácsversenyt.

A zsűri elnöke Kovács-Siklósi Lázár konyhaművészeti tanácsadó volt, aki saját korábbi versenytapasztalatát már a felkészítő tréningen megosztotta a versenyzőkkel és a BGF érdeklődő hallgatóival. A Főiskola hallgatói a rendezvény zavartalan lebonyolításában is aktívan részt vettek.

 A verseny győztese, Horváth Ákos részt vehet a 2014. szeptember 5-én, Durbanban, Dél-Afrikában megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. A versenyhez szükséges nevezési díjat a Chaine des Rotisseurs Egyesület biztosítja számára.

„Nagy öröm számunkra, hogy a BGF Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara adhatott helyet a Chaine des Rotisseurs rangos versenyének, illetve, hogy hallgatóink tevékenyen is részt vállalhattak annak lebonyolításában. Így maguk is közvetlen közelről láthatták alkotni a részt vevő remek szakácsokat. A verseny pedig az ellesett szakmai fortélyok mellett inspirációt is jelent számukra, hogy még elszántabban fejlesszék saját képességeiket. A BGF mindig is híres volt gyakorlatorientált oktatásáról, úgy vélem, hogy egy ilyen versenyt csodálni közelről, mindnyájuk számára nagy tapasztalat” – emelte ki dr. Zimányi Krisztina, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának dékánja.

 Novák Iván Péter, a Chaine des Rotisseurs Bailli Delegué-ja a verseny kapcsán kiemelte, hogy a 2014. évi versenyzők teljesítményei messze felülmúlták a korábbi évek színvonalát. A BGF KVIK által nyújtott szervezési munkák, a technikai támogatás és a tanulók háttérmunkája nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez.

 Hozzátette: „A Chaine Egyesület bízik abban, hogy a Világszervezet 2014. júliusi párizsi éves közgyűlésén számunkra kedvező döntés születik és Magyarország elnyeri a jogot a 2015-ös Ifjúsági Szakács Világverseny megrendezésére.”

A zsűri tagjai:

Dr. Bárándy Péter, Chevalier (érvényes szakácsvizsgával!)

Barka Áron, Maitre Rotisseiur, Zara szálloda

Bíró Lajos, Maitre Rotisseuer, Bock Bisztro

Bodrogi Ádám, Maitre Hoteliere, Bodrogi Kúria

Jakabffy László, Grand Officier Restaurateur, Commandeur

Nyíri Sándor, Maitre Rotisseur, Arany Kaviár

A verseny díjazottjai:

I. Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem, Budapest)

II. Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem, Budapest)

III. Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel, Budapest)

IV. Humli Dávid (Villa Medici, Veszprém) és Várdai József (Bock Hotel, Villány) megosztva.

Forrás: Vendég & Hotel


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.