Így látja az infektológus az éttermi újranyitást

Európa-szerte tiltakoznak a vendéglátósok a kényszerű bezárások ellen, -  ahogy nálunk is - és most már hazai politikusok is szorgalmazzák az átoltottság előtti újranyitást a gasztronómiában. Infektológust kérdeztünk arról, lehet-e ennek reális alapja.

Az utóbbi hetekben egyre több hír kap szárnyra arról belföldön és külföldön egyaránt, hogy a forrásaikat teljesen felélt éttermek a tiltás ellenére kinyitnak, mert nem látnak más lehetőséget a túlélésre. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének állásfoglalását is megszereztük az ügyben. Szerintük, még ha érthető is a kollágák teljes elkeseredettsége, az érdekvédelmi szervezet nem támogatja ezt a gyakorlatot. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ma elmondta, akár 1 millió forintra is bünteti a hatóság azokat, akik megszegik a továbbra is hatályban lévő zárva tartási szabályokat.


A vendéglátósok elkeseredettsége és egyre növekvő elégedetlensége úgy tűnik elérte a kritikus tömeget, és megérett arra, hogy politikai tőkét is kovácsolhassanak belőle. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő felkarolta az újranyitás ügyét, és engedélyezné az óvatos nyitvatartást, még mielőtt az átoltottság megvalósulna. Annál is inkább, hiszen az utóbbira a jelenlegi kilátások szerint még jócskán várni kell, mivel az Európa-, sőt világszerte égető oltóanyaghiány globálisan késlelteti az óvintézkedések enyhítését. Ujhelyi István a napokban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban. Ujhelyi szerint a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt az önkéntes mozgalmak résztvevő kinyitnak és elszabadul a járvány. „Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!” – fogalmazott az EP-képviselő a Facebook oldalán.

Az óvatos újranyitás mellett a magyar EP-képviselő

Ujhelyi István az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek kapcsán azt mondta: az EP szakbizottságának alelnökeként pontos ismereteket szerzett arról, hogy más tagállamokban milyen könnyítéseket vezettek be az éttermi szolgáltatások kapcsán; van, ahol csak nyitott teraszon, míg máshol – korlátozásokkal ugyan, de - beltéren is működik a vendéglátás. Az MSZP politikusa szerint a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert bizonyosan vannak olyan éttermek és vendéglátóhelyek, amelyek szigorú korlátozásokkal, az asztalok számának radikális lecsökkentésével, létszám-korláttal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást. „Akik nem tudják, vagy akarják vállalni a szigorú feltételeket, természetesen maradjanak zárva. Akiknek nincs bevétele, azokat anyagilag segítse meg a kormány. De legyen inkább száz egység, amely nyitva lehet, minthogy ők is zárva maradjanak egy átgondolatlan intézkedés miatt. Nézzék meg a döntéshozók az európai példákat és egyeztessenek az érintett szakmával! Végre ne politikusok hozzanak döntéseket politikai érdekeket nézve, hanem járványügyi szakemberek és az érintett szektor képviselői közösen!” – fogalmazott. Az EP turisztikai bizottságának alelnöke beszélt a szállodák és szállásadók helyzetéről is, kiemelve: a korlátozásokról szóló kormányrendelet az üzleti célú vendégforgalmat most is engedi. Ujhelyi szerint számos olyan szálloda van Magyarországon, amely vállalni tudná a turisták fogadásához szükséges szigorúbb előírásokat és korlátozásokat (például a közös, nagy étkezések tiltása, a közös wellness-részleg zárva tartása), ha erre lehetőséget kapna. A szocialista EP-képviselő arra kérte a döntéshozókat, hogy megfontoltan, de haladéktalanul gondolják újra a jelenleg érvényben lévő korlátozások mértékét.

A Costes étterem tulajdonosa Gerendai Károly is azt hangsúlyozta a napokban, hogy az éttermek megnyitása szigorú szabályozás mellett nem jelentene nagyobb kockázatot, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartása.

Moszkva nyitás, Hollandia zárás-párti

A nyitva tartás iskoláját képviseli például Oroszország, amely a világon a negyedik legtöbb koronavírusos esetszámot regisztrálja, és amely eddig ellenállt a szigorú zárolás bevezetésének. Január végén, mihelyst a fővárosban kismértékben javulni kezdtek az esetszámok a moszkvai hatóságok megszüntettek néhány koronavírus-korlátozást, többek között bárok, éttermek és éjszakai klubok éjszakai bezárását. Szergej Sobjanin polgármester,hangsúlyozta: "Ilyen körülmények között kötelességünk megteremteni a lehető leggyorsabb gazdasági fellendülés feltételeit."

Az Azonnali tájékoztatása alapján Romániában és Erdélyben már olyan régiók is vannak, ahol a vendégeket rendesen nyitva tartó kocsmák és éttermek várják, és a színházak és mozik is működnek.

Hollandia a hazánkéhoz hasonló bezárást választotta októberben: a tavaszi karanténhoz hasonlóan ősztől ismét nem nyithattak ki az éttermek és a bárok, amivel a holland ellenzék szerint a kormány kivérezteti a lakosságot és a vendéglátósokat. Két hónapja a holland NPO Radio-n elhangzott, az ország vendéglátóipari vállalkozásainak fele jutott a csőd szélére.

A lengyel kormány beadja a derekát

Olaszországban, ahol a vendéglátósok is egyre türelmetlenebbek. Két hete több étterem is tüntetőleg nyitva tartott a kötelező hatórás zárás után – írja a hvg.hu. Ez utóbbit próbálják most megelőzni Lengyelországban, ahol kompromisszum született a kormány és a szolgáltató szektorban működő vállalatok között. Sok cég az elmúlt napokban már a többmilliós bírságot kockáztatta, mégis kinyitott, hogy ne menjen csődbe. A varsói kormány ezért hajlik arra, hogy a vendéglátók és a szállásadók esetében enyhítéseket vezessenek be februártól, cserébe viszont még szigorúbb járványügyi intézkedéseket kell betartaniuk, és csak korlátozottan üzemelhetnek.

Az infektológus még némi türelemre int


A magyar kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik - nyilatkozta a napokban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán.
És, hogy megtudjuk mi a véleménye a mielőbbi, de körültekintő újranyitásról egy a vírus terjedésének mechanizmusait jól ismerő szakembernek, megkérdeztük a 24.hu-n és a hvg.hu-n is rendszeresen megszólaltatott Dr. Prinz Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara infektológus szakértőjét.


Prinz Gyula a bevásárlóközpont és a vendéglátóhelyek összehasonlításában elmondta, hogy az előbbieknek jóval nagyobb a légtere mint az utóbbiaknak, így az éttermeknél nagyobb a fertőződés kockázata. A fertőződésnél számít az expozíciós idő is, hogy mennyi ideig van kitéve az ember a fertőződés kockázatának. „Egy barátokkal, ismerősökkel elköltött vacsora másfél-két órás is lehet, ez idő alatt levesszük a maszkot evés közben, társalgunk, ami növeli a kitettség veszélyét" - magyarázza a szakember. (Ezalatt a boltokban ma már akkor is ránk szólnak, ha az orrunkat nem takarja elég jól a maszk – A Szerk.) Prinz arra is rámutatott, hogy egy kutatók látványosan modellezték, hogy a légkondícionálóból érkező légáram útján hogyan terjedhet egymástól másfél méteres távolságba helyezett asztaltól asztalig a vírus egy étteremben. "Jól ismert tény, hogy a vírus egyik kezdeti gócpontjai egy tiroli falu hüttéi voltak, ahol a túlzsúfolt fülledtségben tömegek kapták el, és terjesztették el a vírust. Az alkoholt kiszolgáló helyeken pedig törvényszerű, hogy az alkoholfogyasztással felelőtlenebbé, meggondolatlanabbá válunk a járványügyi intézkedések betartását illetően. Mindezek mellett, ma elégedettek vagyunk a napi 1000 új esetszámmal, miközben ez tavasszal még óriási pánikot váltott volna ki, és a napi halálozások száma sem csökken. Ezzel csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy a járvány messze nem csengett le, sőt, ha azt tekintjük, hogy a brit variáns milyen gyorsan terjed jelenleg a fiatalok körében, egy harmadik hullám kialakulására is esély van hazánkban. Ezek között a körülmények között csak azt tudom javasolni a vendéglátósoknak, – akikkel egyébként teljesen együttérzek, és megértem a problémáikat – hogy legyenek még egy kicsit türelemmel, amíg számottevő mennyiségben lesz beoltva a magyar lakosság" - hangsúlyozza az infektológus.


Azzal kapcsolatban, hogy a horeca-szektort globálisan miért sújtják ilyen szigorú korlátozásokkal a kormányok, összefüggésben állhat a ténnyel, hogy ezek a helyszínek különösen érintettek a járvány terjedése szempontjából. Egy a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratában, a Nature-ben közzétett tanulmány mobiltelefonos adatokra épülő kontaktkutatás tartalmazott, amely alapján megállapították, hogy az éttermek, a kávézók, az edzőtermek, hotelek és más beltéri helyszínek voltak a felelősök a koronavírus-fertőzések  mintegy 80 százalékáért a járvány első hónapjaiban az Egyesült Államokban.


Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.