Különleges magyar konyhát mutattak be Moszkvában

(MTI) - Különlegesen elkészített és tálalt ételsorokkal mutatták be a magyar konyhaművészetet az orosz fővárosban, ahol a tervek szerint hosszú évek után ismét magyar étterem nyílhat.

A Kutuzov sugárút mellett, a Borogyinói csata körpanorámájával szemben egy csendes parkban húzódik meg a Napóleon elleni háború döntő csatájának évéről, 1812-ről elnevezett elegáns étterem, amely a kezdeményezők reményei szerint nem csak egy hétig kínálta a magyar ételeket.
"A moszkvai étterem tulajdonosa és somelier-je járt nálunk és nagyon jó véleménnyel volt rólunk, így jött az ötlet, hogy csináljunk itt egy magyar hetet és ha ez jól sikerül, akkor ebből talán egy magyar étterem is válhat" - mondta el az MTI-nek Pataky Péter, a debreceni IKON étterem séfje, aki magyar és helyi segítőkkel együtt főzött a moszkvai étterem vendégeinek. Két menüsort kínáltak, a vacsorára kilenc fogást, ízléses, kis adagokban.
"Nem akartam csárda-jelleget erre a magyar gasztronómiai hétre, amit talán már sokan unnak is, köztük az orosz vendégek, akik ismerik a magyar konyhaművészetet. Azzal a szándékkal jöttem Moszkvába, hogy megmutassam a magyar gasztronómia új arcát, amelyben a hagyományokat megőrizve egy picivel több kreativitás, ötlet és több technológiai fogás van" - tette hozzá a fiatal séf, aki három évig Angliában tanulta a mesterséget Michelin csillagos séfektől és ott végezte el a szakácsiskolát is. Hortobágyi húsos palacsintától kezdve gulyásleves, halászlé is szerepelt a menüsoron, de egyiket sem a hagyományos módon készítették.
Pataky Péter elmondta: igyekeztek az orosz ember ízlésvilágához is illeszkedni akartak, ezért kevésbé zsírosan főztek. A gulyásleves zsírját is leszedték, majd a külön elkészített zöldségekre és húsokra mint egy erőlevest öntötték rá. A halászléhez ponty- és kecsegehúst turmixoltak tejszínnel, és azzal töltöttek meg egy óriás pelmenyit (orosz húsos táskát, amely tésztából készül). A gulyás és a halászlé közé a menüben kovászos uborka fagyit tettek, ami elválasztotta a két ízt. Mangalica pecsenyét is kínáltak a vendégeknek, a desszert pedig somlói galuska volt.
"Meggyőződésem, hogy Moszkvában megélne, sőt jól működne egy-két magyar étterem, ahol az alapanyagok, a minőség és az árak is tisztességesek" - hangsúlyozta Pataky Péter.
A gulyásleves káprázatos volt, a desszert is nagyon tetszett - értékelte az egyik orosz vendég a vacsora menüsort, és abban valamennyi asztaltársa egyetértett, hogy jó lenne, ha újra nyílna magyar étterem Moszkvában.
Az orosz fővárosban július 1-8. között szervezett gasztronómiai hét a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és Fazekas Sándor miniszter támogatásával jött létre - nyilatkozta az MTI-nek Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja, aki a debreceni Ikon étterem tulajdonosaival, Balogh Károllyal és Kőrösi Zsolttal együtt sokat tett azért, hogy a rendezvény sikeres legyen. Mindannyian azon vannak, hogy esetleg az ősztől hosszú évek után ismét működjön magyar étterem Moszkvában.
Kőrösi Zsolt nagy lehetőségnek tartja, hogy az orosz fővárosban megjelenjen a magyar konyhaművészet. A tervek szerint Pataky Péter kreatív séfként dolgozna itt és Debrecenben is egyszerre.
"Moszkva kiaknázatlan lehetőség a gasztronómia világában, és talán túlzás, hogy mi töltsük be, de ez nagy kihívás és egy kis misszió is. Magyarországnak hihetetlen nagy 'retro' kultusza van Moszkvában, és ezzel élni kell" - tette hozzá Balogh Károly. Elmondta, arról tárgyalnak, hogy beszállnának a moszkvai étterembe, amely teljesen átállna a magyar konyhára, és egy idő múltán igazán magyar étterem lehetne belőle.

Forrás: MTI


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.