Különleges magyar konyhát mutattak be Moszkvában

(MTI) - Különlegesen elkészített és tálalt ételsorokkal mutatták be a magyar konyhaművészetet az orosz fővárosban, ahol a tervek szerint hosszú évek után ismét magyar étterem nyílhat.

A Kutuzov sugárút mellett, a Borogyinói csata körpanorámájával szemben egy csendes parkban húzódik meg a Napóleon elleni háború döntő csatájának évéről, 1812-ről elnevezett elegáns étterem, amely a kezdeményezők reményei szerint nem csak egy hétig kínálta a magyar ételeket.
"A moszkvai étterem tulajdonosa és somelier-je járt nálunk és nagyon jó véleménnyel volt rólunk, így jött az ötlet, hogy csináljunk itt egy magyar hetet és ha ez jól sikerül, akkor ebből talán egy magyar étterem is válhat" - mondta el az MTI-nek Pataky Péter, a debreceni IKON étterem séfje, aki magyar és helyi segítőkkel együtt főzött a moszkvai étterem vendégeinek. Két menüsort kínáltak, a vacsorára kilenc fogást, ízléses, kis adagokban.
"Nem akartam csárda-jelleget erre a magyar gasztronómiai hétre, amit talán már sokan unnak is, köztük az orosz vendégek, akik ismerik a magyar konyhaművészetet. Azzal a szándékkal jöttem Moszkvába, hogy megmutassam a magyar gasztronómia új arcát, amelyben a hagyományokat megőrizve egy picivel több kreativitás, ötlet és több technológiai fogás van" - tette hozzá a fiatal séf, aki három évig Angliában tanulta a mesterséget Michelin csillagos séfektől és ott végezte el a szakácsiskolát is. Hortobágyi húsos palacsintától kezdve gulyásleves, halászlé is szerepelt a menüsoron, de egyiket sem a hagyományos módon készítették.
Pataky Péter elmondta: igyekeztek az orosz ember ízlésvilágához is illeszkedni akartak, ezért kevésbé zsírosan főztek. A gulyásleves zsírját is leszedték, majd a külön elkészített zöldségekre és húsokra mint egy erőlevest öntötték rá. A halászléhez ponty- és kecsegehúst turmixoltak tejszínnel, és azzal töltöttek meg egy óriás pelmenyit (orosz húsos táskát, amely tésztából készül). A gulyás és a halászlé közé a menüben kovászos uborka fagyit tettek, ami elválasztotta a két ízt. Mangalica pecsenyét is kínáltak a vendégeknek, a desszert pedig somlói galuska volt.
"Meggyőződésem, hogy Moszkvában megélne, sőt jól működne egy-két magyar étterem, ahol az alapanyagok, a minőség és az árak is tisztességesek" - hangsúlyozta Pataky Péter.
A gulyásleves káprázatos volt, a desszert is nagyon tetszett - értékelte az egyik orosz vendég a vacsora menüsort, és abban valamennyi asztaltársa egyetértett, hogy jó lenne, ha újra nyílna magyar étterem Moszkvában.
Az orosz fővárosban július 1-8. között szervezett gasztronómiai hét a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és Fazekas Sándor miniszter támogatásával jött létre - nyilatkozta az MTI-nek Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja, aki a debreceni Ikon étterem tulajdonosaival, Balogh Károllyal és Kőrösi Zsolttal együtt sokat tett azért, hogy a rendezvény sikeres legyen. Mindannyian azon vannak, hogy esetleg az ősztől hosszú évek után ismét működjön magyar étterem Moszkvában.
Kőrösi Zsolt nagy lehetőségnek tartja, hogy az orosz fővárosban megjelenjen a magyar konyhaművészet. A tervek szerint Pataky Péter kreatív séfként dolgozna itt és Debrecenben is egyszerre.
"Moszkva kiaknázatlan lehetőség a gasztronómia világában, és talán túlzás, hogy mi töltsük be, de ez nagy kihívás és egy kis misszió is. Magyarországnak hihetetlen nagy 'retro' kultusza van Moszkvában, és ezzel élni kell" - tette hozzá Balogh Károly. Elmondta, arról tárgyalnak, hogy beszállnának a moszkvai étterembe, amely teljesen átállna a magyar konyhára, és egy idő múltán igazán magyar étterem lehetne belőle.

Forrás: MTI


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.