Különleges magyar konyhát mutattak be Moszkvában

(MTI) - Különlegesen elkészített és tálalt ételsorokkal mutatták be a magyar konyhaművészetet az orosz fővárosban, ahol a tervek szerint hosszú évek után ismét magyar étterem nyílhat.

A Kutuzov sugárút mellett, a Borogyinói csata körpanorámájával szemben egy csendes parkban húzódik meg a Napóleon elleni háború döntő csatájának évéről, 1812-ről elnevezett elegáns étterem, amely a kezdeményezők reményei szerint nem csak egy hétig kínálta a magyar ételeket.
"A moszkvai étterem tulajdonosa és somelier-je járt nálunk és nagyon jó véleménnyel volt rólunk, így jött az ötlet, hogy csináljunk itt egy magyar hetet és ha ez jól sikerül, akkor ebből talán egy magyar étterem is válhat" - mondta el az MTI-nek Pataky Péter, a debreceni IKON étterem séfje, aki magyar és helyi segítőkkel együtt főzött a moszkvai étterem vendégeinek. Két menüsort kínáltak, a vacsorára kilenc fogást, ízléses, kis adagokban.
"Nem akartam csárda-jelleget erre a magyar gasztronómiai hétre, amit talán már sokan unnak is, köztük az orosz vendégek, akik ismerik a magyar konyhaművészetet. Azzal a szándékkal jöttem Moszkvába, hogy megmutassam a magyar gasztronómia új arcát, amelyben a hagyományokat megőrizve egy picivel több kreativitás, ötlet és több technológiai fogás van" - tette hozzá a fiatal séf, aki három évig Angliában tanulta a mesterséget Michelin csillagos séfektől és ott végezte el a szakácsiskolát is. Hortobágyi húsos palacsintától kezdve gulyásleves, halászlé is szerepelt a menüsoron, de egyiket sem a hagyományos módon készítették.
Pataky Péter elmondta: igyekeztek az orosz ember ízlésvilágához is illeszkedni akartak, ezért kevésbé zsírosan főztek. A gulyásleves zsírját is leszedték, majd a külön elkészített zöldségekre és húsokra mint egy erőlevest öntötték rá. A halászléhez ponty- és kecsegehúst turmixoltak tejszínnel, és azzal töltöttek meg egy óriás pelmenyit (orosz húsos táskát, amely tésztából készül). A gulyás és a halászlé közé a menüben kovászos uborka fagyit tettek, ami elválasztotta a két ízt. Mangalica pecsenyét is kínáltak a vendégeknek, a desszert pedig somlói galuska volt.
"Meggyőződésem, hogy Moszkvában megélne, sőt jól működne egy-két magyar étterem, ahol az alapanyagok, a minőség és az árak is tisztességesek" - hangsúlyozta Pataky Péter.
A gulyásleves káprázatos volt, a desszert is nagyon tetszett - értékelte az egyik orosz vendég a vacsora menüsort, és abban valamennyi asztaltársa egyetértett, hogy jó lenne, ha újra nyílna magyar étterem Moszkvában.
Az orosz fővárosban július 1-8. között szervezett gasztronómiai hét a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium és Fazekas Sándor miniszter támogatásával jött létre - nyilatkozta az MTI-nek Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséja, aki a debreceni Ikon étterem tulajdonosaival, Balogh Károllyal és Kőrösi Zsolttal együtt sokat tett azért, hogy a rendezvény sikeres legyen. Mindannyian azon vannak, hogy esetleg az ősztől hosszú évek után ismét működjön magyar étterem Moszkvában.
Kőrösi Zsolt nagy lehetőségnek tartja, hogy az orosz fővárosban megjelenjen a magyar konyhaművészet. A tervek szerint Pataky Péter kreatív séfként dolgozna itt és Debrecenben is egyszerre.
"Moszkva kiaknázatlan lehetőség a gasztronómia világában, és talán túlzás, hogy mi töltsük be, de ez nagy kihívás és egy kis misszió is. Magyarországnak hihetetlen nagy 'retro' kultusza van Moszkvában, és ezzel élni kell" - tette hozzá Balogh Károly. Elmondta, arról tárgyalnak, hogy beszállnának a moszkvai étterembe, amely teljesen átállna a magyar konyhára, és egy idő múltán igazán magyar étterem lehetne belőle.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.