Magyar éremeső az IKA-Kulináris Olimpián

A kulináris olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. Idén 2016. október 22-25-ig tart majd. Köztük van a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott, 3 regionális csapat és több egyéni induló. A magyar versenyzők már az első napokban sorra aratták az érmeket.

Hivatalosan is elkezdődött Erfurtban az IKA-Kulináris Olimpia​, ahová 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, 85 gyümölcs- és zöldségszobrász érkezett világ minden tájáról Németországba, hogy kiderüljön kik a legjobbak versenykategóriájukban. Köztük van a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott, 3 regionális csapat és több egyéni induló, akik eredményeiről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán folyamatosan tájékoztat.

Már az első napon is született magyar arany, ezüst és bronz, a második napon pedig tovább folytattuk az érem és diploma gyűjtést!

Érmek tekintetében hasonló a rendszer egy bor minősítéséhez - köszönhetően a több száz versenyzőnek és versenymunkának.A zsűri figyelembe véve és követve a részletes és összetett szempontrendszert, meghatározza a munkák összpontszámát, mely alapján kiderül, hogy milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangosor és kiderül minden kategóriában, hogy kik az abszolút bajnokok.

Az első nap magyar eredményei:

Az első napon a magyarok közt a cukrászok vitték a prímet, hiszen Magyarné Fekete Veronika (Budapest) és Kovács János (Kiskunfélegyháza) ARANY, Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) pedig ezüstérmet nyert. Remekelt a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik komplex hidegkonyhai munkájukra ezüstöt kaptak. Szintén ezüstöt kapott Kelemen Roland (Hunguest Hotels) szakács kategóriában, míg Imre György (Békéscsaba) bronzot szakács artisztikában.

Ezen a napon mutatkozott be az első magyar regionális csapat, a Hajdúsági Regionális Culinary Team, akik hasonlóan, mint Lenk Zsolt (Budapest) diploma minősítést kaptak.

A második nap magyar eredményei:

Regionális csapat kategória:

  • Békés Megyei Culinary Team - bronz

Szakács kategória:

  • Szabó Csaba (Törökbálint - Like Bisztró) -ARANY
  • Horváth Ferenc (Kisújszállás) - bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) - bronz
  • Rékási Tibor (Martfű) - bronz
  • Borda Attila (Sárvár) - diploma
  • Cziránku István (Nyíregyháza) - diploma
  • Mezei Zoltán (Sárvár) - diploma
  • Tanács Attila (Budapest) - diploma

Cukrász kategória:

  • Takács Bernadett (Zalaegerszeg) - ezüst
  • Cukrászati artisztika:
  • Erdős Hanna (Tiszaföldvár) - ARANY
  • Kovács János (Kiskunhalas) - ezüst
  • Ágoston-Major Beáta (Szeged) - bronz
  • Veress Andrea Hajnalka (Budapest) - bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) - 2x diploma

Szívből gratulálunk mindenkinek!

A kulináris olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. Idén 2016. október 22-25-ig tart. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.​

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: MNGSZ


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.