Hivatalosan is elkezdődött Erfurtban az IKA-Kulináris Olimpia, ahová 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, 85 gyümölcs- és zöldségszobrász érkezett világ minden tájáról Németországba, hogy kiderüljön kik a legjobbak versenykategóriájukban. Köztük van a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott, 3 regionális csapat és több egyéni induló, akik eredményeiről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán folyamatosan tájékoztat.
Már az első napon is született magyar arany, ezüst és bronz, a második napon pedig tovább folytattuk az érem és diploma gyűjtést!
Érmek tekintetében hasonló a rendszer egy bor minősítéséhez - köszönhetően a több száz versenyzőnek és versenymunkának.A zsűri figyelembe véve és követve a részletes és összetett szempontrendszert, meghatározza a munkák összpontszámát, mely alapján kiderül, hogy milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangosor és kiderül minden kategóriában, hogy kik az abszolút bajnokok.
Az első nap magyar eredményei:
Az első napon a magyarok közt a cukrászok vitték a prímet, hiszen Magyarné Fekete Veronika (Budapest) és Kovács János (Kiskunfélegyháza) ARANY, Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) pedig ezüstérmet nyert. Remekelt a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik komplex hidegkonyhai munkájukra ezüstöt kaptak. Szintén ezüstöt kapott Kelemen Roland (Hunguest Hotels) szakács kategóriában, míg Imre György (Békéscsaba) bronzot szakács artisztikában.
Ezen a napon mutatkozott be az első magyar regionális csapat, a Hajdúsági Regionális Culinary Team, akik hasonlóan, mint Lenk Zsolt (Budapest) diploma minősítést kaptak.
A második nap magyar eredményei:
Regionális csapat kategória:
- Békés Megyei Culinary Team - bronz
Szakács kategória:
- Szabó Csaba (Törökbálint - Like Bisztró) -ARANY
- Horváth Ferenc (Kisújszállás) - bronz
- Németh Tibor (Sárvár, Sopron) - bronz
- Rékási Tibor (Martfű) - bronz
- Borda Attila (Sárvár) - diploma
- Cziránku István (Nyíregyháza) - diploma
- Mezei Zoltán (Sárvár) - diploma
- Tanács Attila (Budapest) - diploma
Cukrász kategória:
- Takács Bernadett (Zalaegerszeg) - ezüst
- Cukrászati artisztika:
- Erdős Hanna (Tiszaföldvár) - ARANY
- Kovács János (Kiskunhalas) - ezüst
- Ágoston-Major Beáta (Szeged) - bronz
- Veress Andrea Hajnalka (Budapest) - bronz
- Németh Tibor (Sárvár, Sopron) - 2x diploma
Szívből gratulálunk mindenkinek!
A kulináris olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, a négynapos eseményen közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzője méri össze tudását. Idén 2016. október 22-25-ig tart. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.
Forrás: Vendég & Hotel Online
Forrás: MNGSZ