Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal?

Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Az "igazi" napforduló idén június 23-án van, ez az év leghosszabb nappala, ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep ugyanakkor kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek, és közeleg az ősz.

Bár a Szent Iván éj tipikus családi ünnep Svédországban, nagyon sok a turista ilyenkor Északon, akik szeretnék megkóstolni a jellegzetes svéd fogásokat. Ezért a legolcsóbb éttermektől a legdrágább szállodákig összeállítanak ünnepi svédasztalt, Idén június 23-án ünneplik Szent Iván éjjelét. A szállodákban és éttermekben már javában készülnek a séfek az ünnepi menüre.

Már jóval előtte az eget kémlelik

A svédek ilyenkor különösen nagy ügyet csinálnak az időjárásból. Minden évben kulcskérdés – meleg lesz-e vagy hideg?  Esik-e? Egy egész nemzet azért izgul, hogy a szabadban tudjanak megteríteni. Nem sok olyan Szentivánéj volt az utóbbi évtizedekben, amikor este kabát nélkül lehetett volna kinn üldögélni. De mindenki bízik abban, hogy valami csoda történik a következő évben, és végre nem zuhog az eső. A svédeknél a midsommar igazi családi, társasági, baráti, szomszédolós parti.

Karácsony után Szentivánéjkor a leggazdagabb a svédasztal, vagyis a smörgasbord. Ilyenkor jelenik meg az újkrumpli, amit a svédek nagy becsben tartanak. A krumplinak nagy jelentősége van és volt a svédeknél (akárcsak az íreknél). A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, ez mentette meg őket a 18-19. században az éhínségtől. Még a mai napig is csak a krumpli számit igazi köretnek az ételek mellé.

A „szent gumókat” héjában, kapros vízben megfőzik és a pácolt hering mellé tálalják. A főtt újkrumplit néha csak sós vajjal eszik, ami bármilyen egyszerű, nagy becsben van tartva. Ugyanígy eszik a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor szinte tobzódnak az új, hazai, azaz nem import zöldségben, amit alig fűszereznek.

Sherryvel, tejföllel, kaporral, snidlinggel

A halak nem hiányozhatnak a nyári napforduló ünnepi asztaláról sem. A lazac verhetetlen, akárcsak a hering, amelyet sokféleképpen pácolnak: kaprosan, hagymás-ecetes répával, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás szószba fürdetve.

Az újkrumplit, a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, kemény kenyérrel (knäckebröd) vajjal és sajtokkal kell tálalni. Hozzá elmaradhatatlanok a különböző ízesítésű pálinkák és vodkák: fekete ribizkés, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. A koccintgatást sokan kis mondókákkal kísérik és énekelnek. Ma már a borok ugyanolyan népszerűek, mint a sörök.

Ilyenkor csak a hazait veszik

A svédasztalról nem hiányoznak a különböző piték, hideg füstölt pulykaszeletek, báránysült és különféle saláták. A gasztronómiai globalizáció nem kerülte el a svéd ízlést sem: az olasz konyha igen népszerű, a tradicionális svéd smörgasbord fogások között ott van a mozzarella paradicsommal és a prosciutto is. De sokan szoktak grillezni, barbecue-zni, szabadban húst sütni.

A vacsorát szinte mindig valamilyen epres desszert fejezi be. Ennek illik svéd epernek lennie, amelyről a helyiek állítják, hogy a legfinomabb a világon. Import persze egész évben kapható és olcsóbb, mint a hazai, de a svédek ilyenkor csak a méregdrága hazai gyümölcsöt hajlandók megvenni. Az ügyes kereskedők ezt ki is használják, és minden évben megpróbálkoznak holland vagy lengyel gyümölcsöt, svéd földön termettként eladni.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.