Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal?

Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Az "igazi" napforduló idén június 23-án van, ez az év leghosszabb nappala, ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep ugyanakkor kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek, és közeleg az ősz.

Bár a Szent Iván éj tipikus családi ünnep Svédországban, nagyon sok a turista ilyenkor Északon, akik szeretnék megkóstolni a jellegzetes svéd fogásokat. Ezért a legolcsóbb éttermektől a legdrágább szállodákig összeállítanak ünnepi svédasztalt, Idén június 23-án ünneplik Szent Iván éjjelét. A szállodákban és éttermekben már javában készülnek a séfek az ünnepi menüre.

Már jóval előtte az eget kémlelik

A svédek ilyenkor különösen nagy ügyet csinálnak az időjárásból. Minden évben kulcskérdés – meleg lesz-e vagy hideg?  Esik-e? Egy egész nemzet azért izgul, hogy a szabadban tudjanak megteríteni. Nem sok olyan Szentivánéj volt az utóbbi évtizedekben, amikor este kabát nélkül lehetett volna kinn üldögélni. De mindenki bízik abban, hogy valami csoda történik a következő évben, és végre nem zuhog az eső. A svédeknél a midsommar igazi családi, társasági, baráti, szomszédolós parti.

Karácsony után Szentivánéjkor a leggazdagabb a svédasztal, vagyis a smörgasbord. Ilyenkor jelenik meg az újkrumpli, amit a svédek nagy becsben tartanak. A krumplinak nagy jelentősége van és volt a svédeknél (akárcsak az íreknél). A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, ez mentette meg őket a 18-19. században az éhínségtől. Még a mai napig is csak a krumpli számit igazi köretnek az ételek mellé.

A „szent gumókat” héjában, kapros vízben megfőzik és a pácolt hering mellé tálalják. A főtt újkrumplit néha csak sós vajjal eszik, ami bármilyen egyszerű, nagy becsben van tartva. Ugyanígy eszik a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor szinte tobzódnak az új, hazai, azaz nem import zöldségben, amit alig fűszereznek.

Sherryvel, tejföllel, kaporral, snidlinggel

A halak nem hiányozhatnak a nyári napforduló ünnepi asztaláról sem. A lazac verhetetlen, akárcsak a hering, amelyet sokféleképpen pácolnak: kaprosan, hagymás-ecetes répával, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás szószba fürdetve.

Az újkrumplit, a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, kemény kenyérrel (knäckebröd) vajjal és sajtokkal kell tálalni. Hozzá elmaradhatatlanok a különböző ízesítésű pálinkák és vodkák: fekete ribizkés, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. A koccintgatást sokan kis mondókákkal kísérik és énekelnek. Ma már a borok ugyanolyan népszerűek, mint a sörök.

Ilyenkor csak a hazait veszik

A svédasztalról nem hiányoznak a különböző piték, hideg füstölt pulykaszeletek, báránysült és különféle saláták. A gasztronómiai globalizáció nem kerülte el a svéd ízlést sem: az olasz konyha igen népszerű, a tradicionális svéd smörgasbord fogások között ott van a mozzarella paradicsommal és a prosciutto is. De sokan szoktak grillezni, barbecue-zni, szabadban húst sütni.

A vacsorát szinte mindig valamilyen epres desszert fejezi be. Ennek illik svéd epernek lennie, amelyről a helyiek állítják, hogy a legfinomabb a világon. Import persze egész évben kapható és olcsóbb, mint a hazai, de a svédek ilyenkor csak a méregdrága hazai gyümölcsöt hajlandók megvenni. Az ügyes kereskedők ezt ki is használják, és minden évben megpróbálkoznak holland vagy lengyel gyümölcsöt, svéd földön termettként eladni.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Bezárt a Rutin Budaörsön

Bezárt a Rutin Budaörsön 

Pallag Dávid alapító-tulajdonos videóban mesélt a helyzetről.
Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál

Exkluzív csúcsgasztronómiai találkozó a Bükk lábánál 

Borsod vármegyébe érkezik a legendás Thummerer Pincészet országjárása.
Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből

Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből 

Utoljára 2020-ban volt nyereséges a cég, bár akkor is mindössze 3,3 milliós profitot könyvelhetett el.
További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán

További magyar sikerek a rizlingek világbajnokságán 

A Gottwald családi pincészetének két olaszrizling bora is arany, illetve platina értékelést kapott a rangos Grow du Monde versenyen.
Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók

Változik a Frei-koncepció: könyvesboltok ölelése helyett önálló kávézók 

Frei Tamás rövid időre megszakítva világ körüli kávés körútját néhány napra Magyarországra látogatott, és ha már ideérkezett, június 11-én felavatta legújabb flagship-kávézóját.
Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció

Bajban a McDonald's - égető a munkaerőhiány, túl gyors a fluktuáció 

A McDonald's, mint sok más étteremlánc, súlyos munkaerőhiánnyal küzd világszerte. Ennek oka összetett, most megpróbáljuk végig venni nehézségeik okait.
A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust

A sportközvetítések és a sör lendítheti fel a balatoni turizmust 

Az elmúlt évek  tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy világverseny idején, hétköznapokon 20-40 százalékkal, de hétvégéken akár 150 százalékkal is megnőhet a balatoni éttermekben, sörözőkben megforduló vendégek száma.
Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón

Ez történt az idei METRO Fenntartható Gasztronómia Fórum és Díjátadón  

Ahol a fő téma a generációk megértése a jövőkompatibilis vendéglátásért volt.
Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit

Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit 

Ide menjünk sütizni, ha valami kivételesre vágyunk - az idei legédesebb kísértések.
Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja

Újdonságokkal jön a bulinegyed ikonikus bárja 

Mostantól a laza esték mellett új, minden nap elérhető brunch-kínálattal, juice-okkal és szezonális ételekkel találkozhatnak a vendégek.