Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal?

Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Az "igazi" napforduló idén június 23-án van, ez az év leghosszabb nappala, ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep ugyanakkor kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek, és közeleg az ősz.

Bár a Szent Iván éj tipikus családi ünnep Svédországban, nagyon sok a turista ilyenkor Északon, akik szeretnék megkóstolni a jellegzetes svéd fogásokat. Ezért a legolcsóbb éttermektől a legdrágább szállodákig összeállítanak ünnepi svédasztalt, Idén június 23-án ünneplik Szent Iván éjjelét. A szállodákban és éttermekben már javában készülnek a séfek az ünnepi menüre.

Már jóval előtte az eget kémlelik

A svédek ilyenkor különösen nagy ügyet csinálnak az időjárásból. Minden évben kulcskérdés – meleg lesz-e vagy hideg?  Esik-e? Egy egész nemzet azért izgul, hogy a szabadban tudjanak megteríteni. Nem sok olyan Szentivánéj volt az utóbbi évtizedekben, amikor este kabát nélkül lehetett volna kinn üldögélni. De mindenki bízik abban, hogy valami csoda történik a következő évben, és végre nem zuhog az eső. A svédeknél a midsommar igazi családi, társasági, baráti, szomszédolós parti.

Karácsony után Szentivánéjkor a leggazdagabb a svédasztal, vagyis a smörgasbord. Ilyenkor jelenik meg az újkrumpli, amit a svédek nagy becsben tartanak. A krumplinak nagy jelentősége van és volt a svédeknél (akárcsak az íreknél). A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, ez mentette meg őket a 18-19. században az éhínségtől. Még a mai napig is csak a krumpli számit igazi köretnek az ételek mellé.

A „szent gumókat” héjában, kapros vízben megfőzik és a pácolt hering mellé tálalják. A főtt újkrumplit néha csak sós vajjal eszik, ami bármilyen egyszerű, nagy becsben van tartva. Ugyanígy eszik a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor szinte tobzódnak az új, hazai, azaz nem import zöldségben, amit alig fűszereznek.

Sherryvel, tejföllel, kaporral, snidlinggel

A halak nem hiányozhatnak a nyári napforduló ünnepi asztaláról sem. A lazac verhetetlen, akárcsak a hering, amelyet sokféleképpen pácolnak: kaprosan, hagymás-ecetes répával, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás szószba fürdetve.

Az újkrumplit, a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, kemény kenyérrel (knäckebröd) vajjal és sajtokkal kell tálalni. Hozzá elmaradhatatlanok a különböző ízesítésű pálinkák és vodkák: fekete ribizkés, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. A koccintgatást sokan kis mondókákkal kísérik és énekelnek. Ma már a borok ugyanolyan népszerűek, mint a sörök.

Ilyenkor csak a hazait veszik

A svédasztalról nem hiányoznak a különböző piték, hideg füstölt pulykaszeletek, báránysült és különféle saláták. A gasztronómiai globalizáció nem kerülte el a svéd ízlést sem: az olasz konyha igen népszerű, a tradicionális svéd smörgasbord fogások között ott van a mozzarella paradicsommal és a prosciutto is. De sokan szoktak grillezni, barbecue-zni, szabadban húst sütni.

A vacsorát szinte mindig valamilyen epres desszert fejezi be. Ennek illik svéd epernek lennie, amelyről a helyiek állítják, hogy a legfinomabb a világon. Import persze egész évben kapható és olcsóbb, mint a hazai, de a svédek ilyenkor csak a méregdrága hazai gyümölcsöt hajlandók megvenni. Az ügyes kereskedők ezt ki is használják, és minden évben megpróbálkoznak holland vagy lengyel gyümölcsöt, svéd földön termettként eladni.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.