Milyen az igazi Szent Iván éjszakai svédasztal?

Skandináviában a nyári napforduló, valójában nemcsak a nyár közepét jelenti, hanem az egész évét is, bár nem mindig ugyanazokra a napokra esik. A midsommar, vagy ahogyan nálunk nevezik, a Szent Iván éjszaka a karácsony után a svédek második legnagyobb ünnepe, és mindig három napos - péntek, szombat, vasárnap - mulatozást jelent.

Az "igazi" napforduló idén június 23-án van, ez az év leghosszabb nappala, ilyenkor még éjjel 2-kor is világos van. Ez az ünnep ugyanakkor kicsit szomorú is, mivel ettől kezdve a napok rövidülnek, és közeleg az ősz.

Bár a Szent Iván éj tipikus családi ünnep Svédországban, nagyon sok a turista ilyenkor Északon, akik szeretnék megkóstolni a jellegzetes svéd fogásokat. Ezért a legolcsóbb éttermektől a legdrágább szállodákig összeállítanak ünnepi svédasztalt, Idén június 23-án ünneplik Szent Iván éjjelét. A szállodákban és éttermekben már javában készülnek a séfek az ünnepi menüre.

Már jóval előtte az eget kémlelik

A svédek ilyenkor különösen nagy ügyet csinálnak az időjárásból. Minden évben kulcskérdés – meleg lesz-e vagy hideg?  Esik-e? Egy egész nemzet azért izgul, hogy a szabadban tudjanak megteríteni. Nem sok olyan Szentivánéj volt az utóbbi évtizedekben, amikor este kabát nélkül lehetett volna kinn üldögélni. De mindenki bízik abban, hogy valami csoda történik a következő évben, és végre nem zuhog az eső. A svédeknél a midsommar igazi családi, társasági, baráti, szomszédolós parti.

Karácsony után Szentivánéjkor a leggazdagabb a svédasztal, vagyis a smörgasbord. Ilyenkor jelenik meg az újkrumpli, amit a svédek nagy becsben tartanak. A krumplinak nagy jelentősége van és volt a svédeknél (akárcsak az íreknél). A szegények évszázadokig sós heringen és főtt krumplin éltek, ez mentette meg őket a 18-19. században az éhínségtől. Még a mai napig is csak a krumpli számit igazi köretnek az ételek mellé.

A „szent gumókat” héjában, kapros vízben megfőzik és a pácolt hering mellé tálalják. A főtt újkrumplit néha csak sós vajjal eszik, ami bármilyen egyszerű, nagy becsben van tartva. Ugyanígy eszik a primőr főtt céklát és az újhagymát is. Ilyenkor szinte tobzódnak az új, hazai, azaz nem import zöldségben, amit alig fűszereznek.

Sherryvel, tejföllel, kaporral, snidlinggel

A halak nem hiányozhatnak a nyári napforduló ünnepi asztaláról sem. A lazac verhetetlen, akárcsak a hering, amelyet sokféleképpen pácolnak: kaprosan, hagymás-ecetes répával, mustáros, tejfölös-halikrás, sherrys, pálinkás szószba fürdetve.

Az újkrumplit, a pácolt heringet tejföllel és vágott snidlinggel, kemény kenyérrel (knäckebröd) vajjal és sajtokkal kell tálalni. Hozzá elmaradhatatlanok a különböző ízesítésű pálinkák és vodkák: fekete ribizkés, fekete bodzás, köményes, vörös áfonyás, ánizsos. A koccintgatást sokan kis mondókákkal kísérik és énekelnek. Ma már a borok ugyanolyan népszerűek, mint a sörök.

Ilyenkor csak a hazait veszik

A svédasztalról nem hiányoznak a különböző piték, hideg füstölt pulykaszeletek, báránysült és különféle saláták. A gasztronómiai globalizáció nem kerülte el a svéd ízlést sem: az olasz konyha igen népszerű, a tradicionális svéd smörgasbord fogások között ott van a mozzarella paradicsommal és a prosciutto is. De sokan szoktak grillezni, barbecue-zni, szabadban húst sütni.

A vacsorát szinte mindig valamilyen epres desszert fejezi be. Ennek illik svéd epernek lennie, amelyről a helyiek állítják, hogy a legfinomabb a világon. Import persze egész évben kapható és olcsóbb, mint a hazai, de a svédek ilyenkor csak a méregdrága hazai gyümölcsöt hajlandók megvenni. Az ügyes kereskedők ezt ki is használják, és minden évben megpróbálkoznak holland vagy lengyel gyümölcsöt, svéd földön termettként eladni.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.