Mindjárt Sirha!

Közeleg a Sirha Budapest nyitásának időpontja: február 7-9-ig szinte a teljes hazai Horeca-szakma megfordul majd a Hungexpón.

A Belvárosi (Hold utca) piac volt a színhelye a február 7-9-ig megrendezésre kerülő Sirha Budapest élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény tartalmának és programjának ismertetőjének, ahol a gasztronómiai szektornak különösen érdekes Bocuse d'Or magyar döntőjéről is részletesen beszámoltak az előadók.

Ganczer Gábor, a háromnapos programsorozatnak helyszínt adó HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója többek közt elmondta, külön örül annak, hogy a cukrászati ágazat ismét visszatért a szakkiállítás "kebelére", ugyanis ez a szegmens nagyon hiányzott a két évvel ezelőtti programsorozat palettájáról. 350 kiállító lesz jelen, mondta el a szakember, majd hozzátette, akiknek mintegy 20 százaléka külföldről érkezik, és a házigazdák reménykednek abban, hogy nagyjából ilyen arányban érkeznek majd szakmai látogatók a határon túlról. Újdonság, hogy idén a kiállítók két pavilonban állítanak már a korábbi egy helyett (az A-ban és a Bocuse d'Or programnak is helyet adó G-ben), valamint a Hungexpo-vezér külön felhívta a figyelmet az Omnivore Budapest szakmai programra, amelynek keretén belül új, innovatív gasztronómiai technológiákat mutatnak be, valamint mesterkurzusokat is szerveznek séfeknek, szakácsoknak.

A dupla elnöki pozíciót is magáénak tudó Hamvas Zoltán  (a budapesti Sirha és a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) szerint Széll Tamás a világdöntőn elért eredményével nagyon magasra tette a mércét, bár idén a hat finalista  (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István) tudása és hozzáállása a biztosíték arra, hogy commis-jukkal együtt garantálják a hazai döntő magas színvonalát. 

Bősze Ákos (METRO Horeca célcsoport vezető) külön kiemelte, hogy cége számára kimagaslóan fontos a Sirha-program, ahol átfogó körképet próbálnak majd nyújtani a cégük által a vendéglátás felé nyújtott termékeik sorából. Ráadásul az idei Sirhán mutatják be egy olyan sertéshúsból készült terméküket, amit kimondottan a vendéglátóipari szegmensnek szánnak. Majd a METRO-vezető azt is elmondta, a Bocuse d'Or versenyre ők biztosítják a főzéshez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a verseny előtt délután kiderülő titkos alapanyagok (egy zöldség, egy fűszer) szintén a kínálatukból kerül ki.

A Bocuse idei hazai döntőjénél különben a húsfőszereplő majd a zsenge borjúszűz lesz, valamint a borjú lábszár, ahol az előírás szerint maximum 8 hónapos lehet (ett) a levágott állat és kizárólag fenntartható gazdálkodást folytató egységből érkezhet a versenyző szakácsok fazekába.

A beharangozó program utolsó megszólalója Tihanyi Klára volt, a budapesti Sirha kiállítás igazgatója, aki szintén a két pavilon előnyeire hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a minőség-innováció-üzlet mottójával jelzett három napon érdekesek lesznek az üzletembereknek szóló programok (nemzetközi üzletember találkozót szerveznek), és arra is figyelmeztetett a kiállítási szakember, hogy idén változik a beléptetési rendszer, tehát ne a régről bevált rutinnal sétáljon ki bárki a kiállítási prgramot megtekinteni. 

 

Forrás: Fotók: Designfood/Fekete Antonio


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.