A Belvárosi (Hold utca) piac volt a színhelye a február 7-9-ig megrendezésre kerülő Sirha Budapest élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény tartalmának és programjának ismertetőjének, ahol a gasztronómiai szektornak különösen érdekes Bocuse d'Or magyar döntőjéről is részletesen beszámoltak az előadók.
Ganczer Gábor, a háromnapos programsorozatnak helyszínt adó HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója többek közt elmondta, külön örül annak, hogy a cukrászati ágazat ismét visszatért a szakkiállítás "kebelére", ugyanis ez a szegmens nagyon hiányzott a két évvel ezelőtti programsorozat palettájáról. 350 kiállító lesz jelen, mondta el a szakember, majd hozzátette, akiknek mintegy 20 százaléka külföldről érkezik, és a házigazdák reménykednek abban, hogy nagyjából ilyen arányban érkeznek majd szakmai látogatók a határon túlról. Újdonság, hogy idén a kiállítók két pavilonban állítanak már a korábbi egy helyett (az A-ban és a Bocuse d'Or programnak is helyet adó G-ben), valamint a Hungexpo-vezér külön felhívta a figyelmet az Omnivore Budapest szakmai programra, amelynek keretén belül új, innovatív gasztronómiai technológiákat mutatnak be, valamint mesterkurzusokat is szerveznek séfeknek, szakácsoknak.
A dupla elnöki pozíciót is magáénak tudó Hamvas Zoltán (a budapesti Sirha és a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) szerint Széll Tamás a világdöntőn elért eredményével nagyon magasra tette a mércét, bár idén a hat finalista (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István) tudása és hozzáállása a biztosíték arra, hogy commis-jukkal együtt garantálják a hazai döntő magas színvonalát.
Bősze Ákos (METRO Horeca célcsoport vezető) külön kiemelte, hogy cége számára kimagaslóan fontos a Sirha-program, ahol átfogó körképet próbálnak majd nyújtani a cégük által a vendéglátás felé nyújtott termékeik sorából. Ráadásul az idei Sirhán mutatják be egy olyan sertéshúsból készült terméküket, amit kimondottan a vendéglátóipari szegmensnek szánnak. Majd a METRO-vezető azt is elmondta, a Bocuse d'Or versenyre ők biztosítják a főzéshez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a verseny előtt délután kiderülő titkos alapanyagok (egy zöldség, egy fűszer) szintén a kínálatukból kerül ki.
A Bocuse idei hazai döntőjénél különben a húsfőszereplő majd a zsenge borjúszűz lesz, valamint a borjú lábszár, ahol az előírás szerint maximum 8 hónapos lehet (ett) a levágott állat és kizárólag fenntartható gazdálkodást folytató egységből érkezhet a versenyző szakácsok fazekába.
A beharangozó program utolsó megszólalója Tihanyi Klára volt, a budapesti Sirha kiállítás igazgatója, aki szintén a két pavilon előnyeire hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a minőség-innováció-üzlet mottójával jelzett három napon érdekesek lesznek az üzletembereknek szóló programok (nemzetközi üzletember találkozót szerveznek), és arra is figyelmeztetett a kiállítási szakember, hogy idén változik a beléptetési rendszer, tehát ne a régről bevált rutinnal sétáljon ki bárki a kiállítási prgramot megtekinteni.
Forrás: Fotók: Designfood/Fekete Antonio