Mindjárt Sirha!

Közeleg a Sirha Budapest nyitásának időpontja: február 7-9-ig szinte a teljes hazai Horeca-szakma megfordul majd a Hungexpón.

A Belvárosi (Hold utca) piac volt a színhelye a február 7-9-ig megrendezésre kerülő Sirha Budapest élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény tartalmának és programjának ismertetőjének, ahol a gasztronómiai szektornak különösen érdekes Bocuse d'Or magyar döntőjéről is részletesen beszámoltak az előadók.

Ganczer Gábor, a háromnapos programsorozatnak helyszínt adó HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója többek közt elmondta, külön örül annak, hogy a cukrászati ágazat ismét visszatért a szakkiállítás "kebelére", ugyanis ez a szegmens nagyon hiányzott a két évvel ezelőtti programsorozat palettájáról. 350 kiállító lesz jelen, mondta el a szakember, majd hozzátette, akiknek mintegy 20 százaléka külföldről érkezik, és a házigazdák reménykednek abban, hogy nagyjából ilyen arányban érkeznek majd szakmai látogatók a határon túlról. Újdonság, hogy idén a kiállítók két pavilonban állítanak már a korábbi egy helyett (az A-ban és a Bocuse d'Or programnak is helyet adó G-ben), valamint a Hungexpo-vezér külön felhívta a figyelmet az Omnivore Budapest szakmai programra, amelynek keretén belül új, innovatív gasztronómiai technológiákat mutatnak be, valamint mesterkurzusokat is szerveznek séfeknek, szakácsoknak.

A dupla elnöki pozíciót is magáénak tudó Hamvas Zoltán  (a budapesti Sirha és a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) szerint Széll Tamás a világdöntőn elért eredményével nagyon magasra tette a mércét, bár idén a hat finalista  (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István) tudása és hozzáállása a biztosíték arra, hogy commis-jukkal együtt garantálják a hazai döntő magas színvonalát. 

Bősze Ákos (METRO Horeca célcsoport vezető) külön kiemelte, hogy cége számára kimagaslóan fontos a Sirha-program, ahol átfogó körképet próbálnak majd nyújtani a cégük által a vendéglátás felé nyújtott termékeik sorából. Ráadásul az idei Sirhán mutatják be egy olyan sertéshúsból készült terméküket, amit kimondottan a vendéglátóipari szegmensnek szánnak. Majd a METRO-vezető azt is elmondta, a Bocuse d'Or versenyre ők biztosítják a főzéshez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a verseny előtt délután kiderülő titkos alapanyagok (egy zöldség, egy fűszer) szintén a kínálatukból kerül ki.

A Bocuse idei hazai döntőjénél különben a húsfőszereplő majd a zsenge borjúszűz lesz, valamint a borjú lábszár, ahol az előírás szerint maximum 8 hónapos lehet (ett) a levágott állat és kizárólag fenntartható gazdálkodást folytató egységből érkezhet a versenyző szakácsok fazekába.

A beharangozó program utolsó megszólalója Tihanyi Klára volt, a budapesti Sirha kiállítás igazgatója, aki szintén a két pavilon előnyeire hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a minőség-innováció-üzlet mottójával jelzett három napon érdekesek lesznek az üzletembereknek szóló programok (nemzetközi üzletember találkozót szerveznek), és arra is figyelmeztetett a kiállítási szakember, hogy idén változik a beléptetési rendszer, tehát ne a régről bevált rutinnal sétáljon ki bárki a kiállítási prgramot megtekinteni. 

 

Forrás: Fotók: Designfood/Fekete Antonio


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.