Mindjárt Sirha!

Közeleg a Sirha Budapest nyitásának időpontja: február 7-9-ig szinte a teljes hazai Horeca-szakma megfordul majd a Hungexpón.

A Belvárosi (Hold utca) piac volt a színhelye a február 7-9-ig megrendezésre kerülő Sirha Budapest élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény tartalmának és programjának ismertetőjének, ahol a gasztronómiai szektornak különösen érdekes Bocuse d'Or magyar döntőjéről is részletesen beszámoltak az előadók.

Ganczer Gábor, a háromnapos programsorozatnak helyszínt adó HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója többek közt elmondta, külön örül annak, hogy a cukrászati ágazat ismét visszatért a szakkiállítás "kebelére", ugyanis ez a szegmens nagyon hiányzott a két évvel ezelőtti programsorozat palettájáról. 350 kiállító lesz jelen, mondta el a szakember, majd hozzátette, akiknek mintegy 20 százaléka külföldről érkezik, és a házigazdák reménykednek abban, hogy nagyjából ilyen arányban érkeznek majd szakmai látogatók a határon túlról. Újdonság, hogy idén a kiállítók két pavilonban állítanak már a korábbi egy helyett (az A-ban és a Bocuse d'Or programnak is helyet adó G-ben), valamint a Hungexpo-vezér külön felhívta a figyelmet az Omnivore Budapest szakmai programra, amelynek keretén belül új, innovatív gasztronómiai technológiákat mutatnak be, valamint mesterkurzusokat is szerveznek séfeknek, szakácsoknak.

A dupla elnöki pozíciót is magáénak tudó Hamvas Zoltán  (a budapesti Sirha és a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) szerint Széll Tamás a világdöntőn elért eredményével nagyon magasra tette a mércét, bár idén a hat finalista  (Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István) tudása és hozzáállása a biztosíték arra, hogy commis-jukkal együtt garantálják a hazai döntő magas színvonalát. 

Bősze Ákos (METRO Horeca célcsoport vezető) külön kiemelte, hogy cége számára kimagaslóan fontos a Sirha-program, ahol átfogó körképet próbálnak majd nyújtani a cégük által a vendéglátás felé nyújtott termékeik sorából. Ráadásul az idei Sirhán mutatják be egy olyan sertéshúsból készült terméküket, amit kimondottan a vendéglátóipari szegmensnek szánnak. Majd a METRO-vezető azt is elmondta, a Bocuse d'Or versenyre ők biztosítják a főzéshez szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, sőt a verseny előtt délután kiderülő titkos alapanyagok (egy zöldség, egy fűszer) szintén a kínálatukból kerül ki.

A Bocuse idei hazai döntőjénél különben a húsfőszereplő majd a zsenge borjúszűz lesz, valamint a borjú lábszár, ahol az előírás szerint maximum 8 hónapos lehet (ett) a levágott állat és kizárólag fenntartható gazdálkodást folytató egységből érkezhet a versenyző szakácsok fazekába.

A beharangozó program utolsó megszólalója Tihanyi Klára volt, a budapesti Sirha kiállítás igazgatója, aki szintén a két pavilon előnyeire hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a minőség-innováció-üzlet mottójával jelzett három napon érdekesek lesznek az üzletembereknek szóló programok (nemzetközi üzletember találkozót szerveznek), és arra is figyelmeztetett a kiállítási szakember, hogy idén változik a beléptetési rendszer, tehát ne a régről bevált rutinnal sétáljon ki bárki a kiállítási prgramot megtekinteni. 

 

Forrás: Fotók: Designfood/Fekete Antonio


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.