Mobilra kötött boradagoló ma a borászat csúcsa

Okostelefonnal összekötött bortároló, amely a nap bármely órájában frissen, ideális hőmérsékleten tölti pohárba a bort. És alkalmazások, amelyek sokakat mentettek már ki tanácstalanságukból a hipermarket boros polca előtt állva. Az utóbbi időben a boros piacot is szépen átjárja a digitalizáció.

Bár vinotékákban, borbárokban már eddig is lehetett látni boradagoló- és minőségmegőrző gépeket, a világ első okostelefonnal kommunikáló rendszerét azonban itthon a márciusi VinCE borfesztiválon mutatták be először. A holland By the glass lényege, hogy a benne tárolt borokat mindig tökéletes hőmérsékleten tartja, megóvja azokat a számukra káros oxigénnel való találkozástól, és egyetlen gombnyomással csak annyit tölt frissen a poharunkba, amennyire épp vágyunk.


 

Bár kisméretű, házi verziója is kapható, a rendszerrel elsősorban a borbárokat célozzák, amellyel a sok felbontott palack problémáját oldhatják meg. A rendszer a tárolóban tartott üvegek dugóját átszúrva egy vékony csövön keresztül argont szivárogtat be, amely egyrészt nem engedi, hogy a bor találkozzon az oxigénnel, másrészt túlnyomást okozva kipumpálja a nedűt az üvegből. Emellett egy beépített klíma gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, és gombnyomásos elektronika a pontos adagolásról. Na, és ehhez kötöttek hozzá egy By the glass® SmartWine nevű applikációt, aminek lényege, hogy ezen keresztül értékeljük az így kimért borokat. Ezt aztán a platformon és a közösségi oldalakon másokkal is megoszthatjuk, vagy a borok adatait elmenthetjük későbbre, hogy tudjuk mikor, melyik ország, melyik pincészetéből, milyen fajta és évjáratú bort kóstoltunk már. Vagyis gyakorlatilag pont úgy, mint bármely más boros alkalmazásnál.

Mert ezekből az utóbbi időben egyre több jelenik meg a piacon, a felhasználók pedig az egyformaságukra panaszkodnak. Beazonosítja és értékelhetővé teszi a bort – nagyjából ezt tudja a többség. Talán azok jelentenek üde kivételt, amelyek egy kicsit többet adnak egy boros adatbázisnál, és mondjuk a palack címkéjének szkennelésével ismerik fel annak tartalmát. Ilyen a Vivino Wine Scanner, amely talán az egyik legnépszerűbb alkalmazás. Ezt pedig nemcsak gazdag adatbázisának és 12 nyelvű tudásának, de elsőként beépített szkennerének is köszönhet. Elég csak lefotózni és feltölteni a palack címkéjét, az app mindent tud róla az évjárattól kezdve a szőlőfajtákon át egészen az átlagárig. A borhoz étellistát javasol, miközben azt is megmondja, mennyi a valós értéke az adott palacknak. De láthatjuk vele a származási pince és a korábbi felhasználók szöveges értékelését, sőt, ma már szemlézhetünk vele borlapokat és havi boros toplistákat mondjuk a négyezer forint alatti legjobb tételekkel.

Hasonlóan látogatott a Hello Vino app, amelyet leginkább a logikus felépítéséért és egyszerűségéért lehet szeretni. Nem akar több lenni annál, mint ami valójában: egy klasszul összerakott boros adatbázis. Célcsoportja minden olyan hétköznapi borfogyasztó, akinek egy picit is fontos, hogy mit önt este poharába a tejszínes tésztájához vagy a szarvas pörköltjéhez. Elég csak bepötyögni a borokat, és egyből láthatók az értékelések: vegyük vagy sem. Két nagy hátránya, hogy értékelni és szkennelni a borokat csak fizetős verziójában lehet. Cserébe viszont olyan fícsöröket kapott, mint a bor-étel egyeztetés, a szőlőfajták szerinti borok vagy különböző alkalmakra szánt borok listája.

Utoljára hagytuk a viszonylag újabbat, pontosabban azt a magyar szakértők által összerakott alkalmazást, amelyet tavaly tavasszal, azzal a céllal dobtak piacra, hogy a magyar fiatalokat tudatos borfogyasztásra neveljék. A teljes nevén Bortext-Nemzeti Bormaraton appnak december óta már második, frissített verziója él. Ebben a felhasználói értékelések mellé már odaírják az értékelő amatőr, gyakorlott vagy szakértői minőségét - azon adat alapján, amit első bejelentkezésekor megadott. Így a többi felhasználó tudja, hogy melyik értékelést mennyire érdemes komolyan vennie. Az applikáció egyébként ígéretes, szinte az összes magyar borászat tételei elérhetők benne, amit a Nébih tudástárával egészítettek ki: a borbetegségektől kezdve, a hazai borvidékek leírásán át egészen a rendezvényekig. A boros világ híreivel és tudástárával pedig gondosan ügyel arra, hogy véletlenül se legyenek fiatal műveletlen alkoholistáink.

 

 

 

Forrás: Kreatív Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.