Mobilra kötött boradagoló ma a borászat csúcsa

Okostelefonnal összekötött bortároló, amely a nap bármely órájában frissen, ideális hőmérsékleten tölti pohárba a bort. És alkalmazások, amelyek sokakat mentettek már ki tanácstalanságukból a hipermarket boros polca előtt állva. Az utóbbi időben a boros piacot is szépen átjárja a digitalizáció.

Bár vinotékákban, borbárokban már eddig is lehetett látni boradagoló- és minőségmegőrző gépeket, a világ első okostelefonnal kommunikáló rendszerét azonban itthon a márciusi VinCE borfesztiválon mutatták be először. A holland By the glass lényege, hogy a benne tárolt borokat mindig tökéletes hőmérsékleten tartja, megóvja azokat a számukra káros oxigénnel való találkozástól, és egyetlen gombnyomással csak annyit tölt frissen a poharunkba, amennyire épp vágyunk.


 

Bár kisméretű, házi verziója is kapható, a rendszerrel elsősorban a borbárokat célozzák, amellyel a sok felbontott palack problémáját oldhatják meg. A rendszer a tárolóban tartott üvegek dugóját átszúrva egy vékony csövön keresztül argont szivárogtat be, amely egyrészt nem engedi, hogy a bor találkozzon az oxigénnel, másrészt túlnyomást okozva kipumpálja a nedűt az üvegből. Emellett egy beépített klíma gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, és gombnyomásos elektronika a pontos adagolásról. Na, és ehhez kötöttek hozzá egy By the glass® SmartWine nevű applikációt, aminek lényege, hogy ezen keresztül értékeljük az így kimért borokat. Ezt aztán a platformon és a közösségi oldalakon másokkal is megoszthatjuk, vagy a borok adatait elmenthetjük későbbre, hogy tudjuk mikor, melyik ország, melyik pincészetéből, milyen fajta és évjáratú bort kóstoltunk már. Vagyis gyakorlatilag pont úgy, mint bármely más boros alkalmazásnál.

Mert ezekből az utóbbi időben egyre több jelenik meg a piacon, a felhasználók pedig az egyformaságukra panaszkodnak. Beazonosítja és értékelhetővé teszi a bort – nagyjából ezt tudja a többség. Talán azok jelentenek üde kivételt, amelyek egy kicsit többet adnak egy boros adatbázisnál, és mondjuk a palack címkéjének szkennelésével ismerik fel annak tartalmát. Ilyen a Vivino Wine Scanner, amely talán az egyik legnépszerűbb alkalmazás. Ezt pedig nemcsak gazdag adatbázisának és 12 nyelvű tudásának, de elsőként beépített szkennerének is köszönhet. Elég csak lefotózni és feltölteni a palack címkéjét, az app mindent tud róla az évjárattól kezdve a szőlőfajtákon át egészen az átlagárig. A borhoz étellistát javasol, miközben azt is megmondja, mennyi a valós értéke az adott palacknak. De láthatjuk vele a származási pince és a korábbi felhasználók szöveges értékelését, sőt, ma már szemlézhetünk vele borlapokat és havi boros toplistákat mondjuk a négyezer forint alatti legjobb tételekkel.

Hasonlóan látogatott a Hello Vino app, amelyet leginkább a logikus felépítéséért és egyszerűségéért lehet szeretni. Nem akar több lenni annál, mint ami valójában: egy klasszul összerakott boros adatbázis. Célcsoportja minden olyan hétköznapi borfogyasztó, akinek egy picit is fontos, hogy mit önt este poharába a tejszínes tésztájához vagy a szarvas pörköltjéhez. Elég csak bepötyögni a borokat, és egyből láthatók az értékelések: vegyük vagy sem. Két nagy hátránya, hogy értékelni és szkennelni a borokat csak fizetős verziójában lehet. Cserébe viszont olyan fícsöröket kapott, mint a bor-étel egyeztetés, a szőlőfajták szerinti borok vagy különböző alkalmakra szánt borok listája.

Utoljára hagytuk a viszonylag újabbat, pontosabban azt a magyar szakértők által összerakott alkalmazást, amelyet tavaly tavasszal, azzal a céllal dobtak piacra, hogy a magyar fiatalokat tudatos borfogyasztásra neveljék. A teljes nevén Bortext-Nemzeti Bormaraton appnak december óta már második, frissített verziója él. Ebben a felhasználói értékelések mellé már odaírják az értékelő amatőr, gyakorlott vagy szakértői minőségét - azon adat alapján, amit első bejelentkezésekor megadott. Így a többi felhasználó tudja, hogy melyik értékelést mennyire érdemes komolyan vennie. Az applikáció egyébként ígéretes, szinte az összes magyar borászat tételei elérhetők benne, amit a Nébih tudástárával egészítettek ki: a borbetegségektől kezdve, a hazai borvidékek leírásán át egészen a rendezvényekig. A boros világ híreivel és tudástárával pedig gondosan ügyel arra, hogy véletlenül se legyenek fiatal műveletlen alkoholistáink.

 

 

 

Forrás: Kreatív Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.