Mobilra kötött boradagoló ma a borászat csúcsa

Okostelefonnal összekötött bortároló, amely a nap bármely órájában frissen, ideális hőmérsékleten tölti pohárba a bort. És alkalmazások, amelyek sokakat mentettek már ki tanácstalanságukból a hipermarket boros polca előtt állva. Az utóbbi időben a boros piacot is szépen átjárja a digitalizáció.

Bár vinotékákban, borbárokban már eddig is lehetett látni boradagoló- és minőségmegőrző gépeket, a világ első okostelefonnal kommunikáló rendszerét azonban itthon a márciusi VinCE borfesztiválon mutatták be először. A holland By the glass lényege, hogy a benne tárolt borokat mindig tökéletes hőmérsékleten tartja, megóvja azokat a számukra káros oxigénnel való találkozástól, és egyetlen gombnyomással csak annyit tölt frissen a poharunkba, amennyire épp vágyunk.


 

Bár kisméretű, házi verziója is kapható, a rendszerrel elsősorban a borbárokat célozzák, amellyel a sok felbontott palack problémáját oldhatják meg. A rendszer a tárolóban tartott üvegek dugóját átszúrva egy vékony csövön keresztül argont szivárogtat be, amely egyrészt nem engedi, hogy a bor találkozzon az oxigénnel, másrészt túlnyomást okozva kipumpálja a nedűt az üvegből. Emellett egy beépített klíma gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, és gombnyomásos elektronika a pontos adagolásról. Na, és ehhez kötöttek hozzá egy By the glass® SmartWine nevű applikációt, aminek lényege, hogy ezen keresztül értékeljük az így kimért borokat. Ezt aztán a platformon és a közösségi oldalakon másokkal is megoszthatjuk, vagy a borok adatait elmenthetjük későbbre, hogy tudjuk mikor, melyik ország, melyik pincészetéből, milyen fajta és évjáratú bort kóstoltunk már. Vagyis gyakorlatilag pont úgy, mint bármely más boros alkalmazásnál.

Mert ezekből az utóbbi időben egyre több jelenik meg a piacon, a felhasználók pedig az egyformaságukra panaszkodnak. Beazonosítja és értékelhetővé teszi a bort – nagyjából ezt tudja a többség. Talán azok jelentenek üde kivételt, amelyek egy kicsit többet adnak egy boros adatbázisnál, és mondjuk a palack címkéjének szkennelésével ismerik fel annak tartalmát. Ilyen a Vivino Wine Scanner, amely talán az egyik legnépszerűbb alkalmazás. Ezt pedig nemcsak gazdag adatbázisának és 12 nyelvű tudásának, de elsőként beépített szkennerének is köszönhet. Elég csak lefotózni és feltölteni a palack címkéjét, az app mindent tud róla az évjárattól kezdve a szőlőfajtákon át egészen az átlagárig. A borhoz étellistát javasol, miközben azt is megmondja, mennyi a valós értéke az adott palacknak. De láthatjuk vele a származási pince és a korábbi felhasználók szöveges értékelését, sőt, ma már szemlézhetünk vele borlapokat és havi boros toplistákat mondjuk a négyezer forint alatti legjobb tételekkel.

Hasonlóan látogatott a Hello Vino app, amelyet leginkább a logikus felépítéséért és egyszerűségéért lehet szeretni. Nem akar több lenni annál, mint ami valójában: egy klasszul összerakott boros adatbázis. Célcsoportja minden olyan hétköznapi borfogyasztó, akinek egy picit is fontos, hogy mit önt este poharába a tejszínes tésztájához vagy a szarvas pörköltjéhez. Elég csak bepötyögni a borokat, és egyből láthatók az értékelések: vegyük vagy sem. Két nagy hátránya, hogy értékelni és szkennelni a borokat csak fizetős verziójában lehet. Cserébe viszont olyan fícsöröket kapott, mint a bor-étel egyeztetés, a szőlőfajták szerinti borok vagy különböző alkalmakra szánt borok listája.

Utoljára hagytuk a viszonylag újabbat, pontosabban azt a magyar szakértők által összerakott alkalmazást, amelyet tavaly tavasszal, azzal a céllal dobtak piacra, hogy a magyar fiatalokat tudatos borfogyasztásra neveljék. A teljes nevén Bortext-Nemzeti Bormaraton appnak december óta már második, frissített verziója él. Ebben a felhasználói értékelések mellé már odaírják az értékelő amatőr, gyakorlott vagy szakértői minőségét - azon adat alapján, amit első bejelentkezésekor megadott. Így a többi felhasználó tudja, hogy melyik értékelést mennyire érdemes komolyan vennie. Az applikáció egyébként ígéretes, szinte az összes magyar borászat tételei elérhetők benne, amit a Nébih tudástárával egészítettek ki: a borbetegségektől kezdve, a hazai borvidékek leírásán át egészen a rendezvényekig. A boros világ híreivel és tudástárával pedig gondosan ügyel arra, hogy véletlenül se legyenek fiatal műveletlen alkoholistáink.

 

 

 

Forrás: Kreatív Online


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.