MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre?

Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.

Március 21-én, a tavasz első napján tartotta tisztújító redkívüli közgyűlését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). Ahol azon kívül, hogy nevükben az „É” betű új értelmezést kapott, más fontos, a szakmai szervezet további munkáját meghatározó döntés született, és számos tetszetős ígéret is elhangzott.

A közgyűlésen - amelyet a Mercure Buda Hotelben tartottak - megjelenteket Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója köszöntötte, aki megemlítette, hogy az állam nevében van jelen, és pontosan tudja, hogy a szállodások turisztikai piaci szereplők, vagyis „ez az Önök harcterülete”, mint mondta, amelybe az állam nem beavatkozni akar, csupán segíteni a sikeres munkát, és ezért stratégiai partnerséget kínál.

Könnyid László alelnöki beszámolóját követően, mivel a délelőtti órákban a választáshoz még nem volt meg a szavazáshoz szükséges többség (19 százalék volt jelen), ezért a vezetőségválasztást Könnyid László alelnök, egyben elnök-aspiráns, délutánra halasztotta a szabályzat szerint. Két előadás következett. Az egyik a Booking.com fiatal munkatársaitól hangzott el, sok számmal, érdekes adattal, statisztikával, másik pedig, mintegy a vendéglátós oldal hangsúlyosabbá tételének előszeleként, a vendéglátósok, éttermesek javaslatait foglalta össze Nagy Gábor (Eventrend Holding), hiszen minden bizonnyal az MSZÉSZ munkájában mostantól hatékonyabban részt vesznek.

Délután kezdetét vette a szavazás.Eredmények: Könnyid Lászlót, eddigi alelnököt nagy többséggel (99 % igen, 1 tartózkodás mellett) 650 napra elnöknek választották, Flesch Tamást (aki korábban már jelentkezett alelnöknek, ám akkor Könnyid győzött) pedig 93 százalékos többséggel alelnöknek nevezték ki.

Ezután következett a legjobban várt döntés, az éttermi társelnök személyéről, ahol szintén egyetlen jelölt szerepelt, Hamvas Zoltán. Ő bemutatkozó beszédében saját életpályáját ismertette a többségében szállodás közönséggel. Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja az MTÜ-vel, és ezen keresztül az állami vezetéssel való párbeszédet, majd lehetséges, megoldandó feladatokról beszélt. Néhány közülük: áfacsökkentés, repiadó kérdése, 2021-ben a Vadászai Világkiállításon való aktív részvétele az MSZÉSZ-nek stb. A tagság ezt követően 78 százalékban bizalmat szavazott az új társelnöknek, 12 százalék nemmel voksolt, 10 százalékuk tartózkodott.

Végül Könnyid László elnök nemcsak az idei év teendőiről beszélt, hanem 2018-ról is, hiszen akkor lesz a szakmai szervezet éppen félévszázados- Ígértet tett arra, mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetése alatt az MSZÉSZ politkamentes szrevezet legyen, ámde olyan szakmai platform, amely a politikával, az állam vezetőivel beszélőviszonyban van és marad is.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.