Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

Régóta tapasztaljuk, valamiért egy hazai boros pincészet egy idő után úgy gondolja: ideje pezsgőt is készíteni. Bele is vágnak, készítik, forgajták az üvegeket a pincékben lelkesen – mégsem kerül ki a kezük közül olyan minőség, amilyen az adott helyen borban van jelen.

Paloznaki világpremier

Szerencsére a Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász nevével fémjelezte pincészet nem ebbe a körbe tartozik: pezsgőjük amilyen szép kívülről, olyan tökéletesre sikeredett a tartalma is. „2014-es pinot blanc van benne, azt vittük a Szentesi pezsgős pincészetbe, ott érleltük a palackjainkat, amiből 1300 készült egyelőre, 5-ös cukor tartalommal”, mondja az ital „világpremierjén” Szabolcs. Kiderül, nagyratörőek a terveik: pár éven belül 10-20 ezer palackkal terveznek belőle készíteni, ahogy borban sem adják alább, abból egyelőre 20 hektárnyi saját, és ugyanannyi integrált területen gazdálkodva mintegy 65 ezer palack kerül ki a pincéjükből, borból 100 ezret terveznek eladásra. Saját feldolgozóval, a termőterület növelésével persze. 

Sztárszakács fine dininggal? Ennek vége

Közben a szőlősorok közt a közeli saját éttermükbe, a falu közepén álló Sáfránkert Vendéglőbe sétálunk le. Mondhatnánk azt is, hogy lekerekeztünk odáig, de nem lenne igaz. Mert csapatunk egy része sétál, a másik valóban nyeregbe száll, hiszen új koncepcióval a lelkes paloznaki polgármester, Czeglédi Ákos irányításával helyi bringaparkot hoztak létre az idei szezonra, amely most debütál. Nyolc kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb túraútvonal járható be, 40-50 környékbeli lelkes gazda, termelő részvételével. Ahol mindenütt meg lehet állni kerekezés közben, kóstolni az ott található termékeket: sajtot, mézet, felvágottat, házi kenyeret, gyümölcsöt, bort, pálinkát.

Mi most ehelyett a Sáfránkert vadonatúj koncepcióját ismerjük meg. Ahol egy fiatal, tehetséges szakács, Lukács Viktor vette át a korábbi sztárséftől a konyha irányítását. Konyhájának alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

„ Viktor már tavaly is dolgozott nálunk, ismeri jól a konyhát, a felszereltséget, a kapacitást. Klasszikus vidéki konyhát visz modern felfogásban”, mondja róla Szabolcs, miközben ebédhez terítenek. Hozzáteszi még, hogy vége a fine dining időszaknak náluk, jóval egyszerűbb, érthetőbb, őszinte konyhát visznek, és a helyi illetőségű vagy lakosú, náluk tanuló/tanult csapatban hisznek. „A füstölés nagy kedvencünk – egészíti ki a mondandót Viktor, aki kiszalad pár percre hozzánk birodalmából -, színek, ízek, textúrák - a legszívesebben ezekre figyelek.”

Dzsessz, bor, lazulás

Részletesen mesél az elénk kerülő menüről, csapatával mit és hogyan készített. Házilag füstölt pisztrángról, borban abált kacsamájról, Kecskemétről idekerült bárányról, káposztás cvekkedliről karottával, grillezett vászolyi sajtról, faszénen (el)pirult zöldségekről esik szó. Meg enyhén savas gyümölcsökkel kísért csokoládékrémről, és a paloznaki hely egyik ikonikus specialitásáról, a vajkaramellás-körtés pite elkészülésének módjáról. Amelyek mellé Homola pincészetből kikerülő borokat kortyolunk: olaszrizlinget, cuvét, kékfrankost és syrah-t a bárány mellé.

Aztán leheveredünk fent, a Homola Borteraszon ismét, hallgatjuk a dzsesszt, élvezzük az elénk táruló panorámát, vagy csak úgy nézünk magunk elé. Hány óra lehet? Ideje lenne indulni tovább? Nem hinnénk. Innen egyhamar nem megy.

Forrás: Vendég & Hotel


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.