Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

Régóta tapasztaljuk, valamiért egy hazai boros pincészet egy idő után úgy gondolja: ideje pezsgőt is készíteni. Bele is vágnak, készítik, forgajták az üvegeket a pincékben lelkesen – mégsem kerül ki a kezük közül olyan minőség, amilyen az adott helyen borban van jelen.

Paloznaki világpremier

Szerencsére a Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász nevével fémjelezte pincészet nem ebbe a körbe tartozik: pezsgőjük amilyen szép kívülről, olyan tökéletesre sikeredett a tartalma is. „2014-es pinot blanc van benne, azt vittük a Szentesi pezsgős pincészetbe, ott érleltük a palackjainkat, amiből 1300 készült egyelőre, 5-ös cukor tartalommal”, mondja az ital „világpremierjén” Szabolcs. Kiderül, nagyratörőek a terveik: pár éven belül 10-20 ezer palackkal terveznek belőle készíteni, ahogy borban sem adják alább, abból egyelőre 20 hektárnyi saját, és ugyanannyi integrált területen gazdálkodva mintegy 65 ezer palack kerül ki a pincéjükből, borból 100 ezret terveznek eladásra. Saját feldolgozóval, a termőterület növelésével persze. 

Sztárszakács fine dininggal? Ennek vége

Közben a szőlősorok közt a közeli saját éttermükbe, a falu közepén álló Sáfránkert Vendéglőbe sétálunk le. Mondhatnánk azt is, hogy lekerekeztünk odáig, de nem lenne igaz. Mert csapatunk egy része sétál, a másik valóban nyeregbe száll, hiszen új koncepcióval a lelkes paloznaki polgármester, Czeglédi Ákos irányításával helyi bringaparkot hoztak létre az idei szezonra, amely most debütál. Nyolc kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb túraútvonal járható be, 40-50 környékbeli lelkes gazda, termelő részvételével. Ahol mindenütt meg lehet állni kerekezés közben, kóstolni az ott található termékeket: sajtot, mézet, felvágottat, házi kenyeret, gyümölcsöt, bort, pálinkát.

Mi most ehelyett a Sáfránkert vadonatúj koncepcióját ismerjük meg. Ahol egy fiatal, tehetséges szakács, Lukács Viktor vette át a korábbi sztárséftől a konyha irányítását. Konyhájának alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

„ Viktor már tavaly is dolgozott nálunk, ismeri jól a konyhát, a felszereltséget, a kapacitást. Klasszikus vidéki konyhát visz modern felfogásban”, mondja róla Szabolcs, miközben ebédhez terítenek. Hozzáteszi még, hogy vége a fine dining időszaknak náluk, jóval egyszerűbb, érthetőbb, őszinte konyhát visznek, és a helyi illetőségű vagy lakosú, náluk tanuló/tanult csapatban hisznek. „A füstölés nagy kedvencünk – egészíti ki a mondandót Viktor, aki kiszalad pár percre hozzánk birodalmából -, színek, ízek, textúrák - a legszívesebben ezekre figyelek.”

Dzsessz, bor, lazulás

Részletesen mesél az elénk kerülő menüről, csapatával mit és hogyan készített. Házilag füstölt pisztrángról, borban abált kacsamájról, Kecskemétről idekerült bárányról, káposztás cvekkedliről karottával, grillezett vászolyi sajtról, faszénen (el)pirult zöldségekről esik szó. Meg enyhén savas gyümölcsökkel kísért csokoládékrémről, és a paloznaki hely egyik ikonikus specialitásáról, a vajkaramellás-körtés pite elkészülésének módjáról. Amelyek mellé Homola pincészetből kikerülő borokat kortyolunk: olaszrizlinget, cuvét, kékfrankost és syrah-t a bárány mellé.

Aztán leheveredünk fent, a Homola Borteraszon ismét, hallgatjuk a dzsesszt, élvezzük az elénk táruló panorámát, vagy csak úgy nézünk magunk elé. Hány óra lehet? Ideje lenne indulni tovább? Nem hinnénk. Innen egyhamar nem megy.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.