Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

Régóta tapasztaljuk, valamiért egy hazai boros pincészet egy idő után úgy gondolja: ideje pezsgőt is készíteni. Bele is vágnak, készítik, forgajták az üvegeket a pincékben lelkesen – mégsem kerül ki a kezük közül olyan minőség, amilyen az adott helyen borban van jelen.

Paloznaki világpremier

Szerencsére a Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász nevével fémjelezte pincészet nem ebbe a körbe tartozik: pezsgőjük amilyen szép kívülről, olyan tökéletesre sikeredett a tartalma is. „2014-es pinot blanc van benne, azt vittük a Szentesi pezsgős pincészetbe, ott érleltük a palackjainkat, amiből 1300 készült egyelőre, 5-ös cukor tartalommal”, mondja az ital „világpremierjén” Szabolcs. Kiderül, nagyratörőek a terveik: pár éven belül 10-20 ezer palackkal terveznek belőle készíteni, ahogy borban sem adják alább, abból egyelőre 20 hektárnyi saját, és ugyanannyi integrált területen gazdálkodva mintegy 65 ezer palack kerül ki a pincéjükből, borból 100 ezret terveznek eladásra. Saját feldolgozóval, a termőterület növelésével persze. 

Sztárszakács fine dininggal? Ennek vége

Közben a szőlősorok közt a közeli saját éttermükbe, a falu közepén álló Sáfránkert Vendéglőbe sétálunk le. Mondhatnánk azt is, hogy lekerekeztünk odáig, de nem lenne igaz. Mert csapatunk egy része sétál, a másik valóban nyeregbe száll, hiszen új koncepcióval a lelkes paloznaki polgármester, Czeglédi Ákos irányításával helyi bringaparkot hoztak létre az idei szezonra, amely most debütál. Nyolc kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb túraútvonal járható be, 40-50 környékbeli lelkes gazda, termelő részvételével. Ahol mindenütt meg lehet állni kerekezés közben, kóstolni az ott található termékeket: sajtot, mézet, felvágottat, házi kenyeret, gyümölcsöt, bort, pálinkát.

Mi most ehelyett a Sáfránkert vadonatúj koncepcióját ismerjük meg. Ahol egy fiatal, tehetséges szakács, Lukács Viktor vette át a korábbi sztárséftől a konyha irányítását. Konyhájának alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

„ Viktor már tavaly is dolgozott nálunk, ismeri jól a konyhát, a felszereltséget, a kapacitást. Klasszikus vidéki konyhát visz modern felfogásban”, mondja róla Szabolcs, miközben ebédhez terítenek. Hozzáteszi még, hogy vége a fine dining időszaknak náluk, jóval egyszerűbb, érthetőbb, őszinte konyhát visznek, és a helyi illetőségű vagy lakosú, náluk tanuló/tanult csapatban hisznek. „A füstölés nagy kedvencünk – egészíti ki a mondandót Viktor, aki kiszalad pár percre hozzánk birodalmából -, színek, ízek, textúrák - a legszívesebben ezekre figyelek.”

Dzsessz, bor, lazulás

Részletesen mesél az elénk kerülő menüről, csapatával mit és hogyan készített. Házilag füstölt pisztrángról, borban abált kacsamájról, Kecskemétről idekerült bárányról, káposztás cvekkedliről karottával, grillezett vászolyi sajtról, faszénen (el)pirult zöldségekről esik szó. Meg enyhén savas gyümölcsökkel kísért csokoládékrémről, és a paloznaki hely egyik ikonikus specialitásáról, a vajkaramellás-körtés pite elkészülésének módjáról. Amelyek mellé Homola pincészetből kikerülő borokat kortyolunk: olaszrizlinget, cuvét, kékfrankost és syrah-t a bárány mellé.

Aztán leheveredünk fent, a Homola Borteraszon ismét, hallgatjuk a dzsesszt, élvezzük az elénk táruló panorámát, vagy csak úgy nézünk magunk elé. Hány óra lehet? Ideje lenne indulni tovább? Nem hinnénk. Innen egyhamar nem megy.

Forrás: Vendég & Hotel


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.