Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

Régóta tapasztaljuk, valamiért egy hazai boros pincészet egy idő után úgy gondolja: ideje pezsgőt is készíteni. Bele is vágnak, készítik, forgajták az üvegeket a pincékben lelkesen – mégsem kerül ki a kezük közül olyan minőség, amilyen az adott helyen borban van jelen.

Paloznaki világpremier

Szerencsére a Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász nevével fémjelezte pincészet nem ebbe a körbe tartozik: pezsgőjük amilyen szép kívülről, olyan tökéletesre sikeredett a tartalma is. „2014-es pinot blanc van benne, azt vittük a Szentesi pezsgős pincészetbe, ott érleltük a palackjainkat, amiből 1300 készült egyelőre, 5-ös cukor tartalommal”, mondja az ital „világpremierjén” Szabolcs. Kiderül, nagyratörőek a terveik: pár éven belül 10-20 ezer palackkal terveznek belőle készíteni, ahogy borban sem adják alább, abból egyelőre 20 hektárnyi saját, és ugyanannyi integrált területen gazdálkodva mintegy 65 ezer palack kerül ki a pincéjükből, borból 100 ezret terveznek eladásra. Saját feldolgozóval, a termőterület növelésével persze. 

Sztárszakács fine dininggal? Ennek vége

Közben a szőlősorok közt a közeli saját éttermükbe, a falu közepén álló Sáfránkert Vendéglőbe sétálunk le. Mondhatnánk azt is, hogy lekerekeztünk odáig, de nem lenne igaz. Mert csapatunk egy része sétál, a másik valóban nyeregbe száll, hiszen új koncepcióval a lelkes paloznaki polgármester, Czeglédi Ákos irányításával helyi bringaparkot hoztak létre az idei szezonra, amely most debütál. Nyolc kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb túraútvonal járható be, 40-50 környékbeli lelkes gazda, termelő részvételével. Ahol mindenütt meg lehet állni kerekezés közben, kóstolni az ott található termékeket: sajtot, mézet, felvágottat, házi kenyeret, gyümölcsöt, bort, pálinkát.

Mi most ehelyett a Sáfránkert vadonatúj koncepcióját ismerjük meg. Ahol egy fiatal, tehetséges szakács, Lukács Viktor vette át a korábbi sztárséftől a konyha irányítását. Konyhájának alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

„ Viktor már tavaly is dolgozott nálunk, ismeri jól a konyhát, a felszereltséget, a kapacitást. Klasszikus vidéki konyhát visz modern felfogásban”, mondja róla Szabolcs, miközben ebédhez terítenek. Hozzáteszi még, hogy vége a fine dining időszaknak náluk, jóval egyszerűbb, érthetőbb, őszinte konyhát visznek, és a helyi illetőségű vagy lakosú, náluk tanuló/tanult csapatban hisznek. „A füstölés nagy kedvencünk – egészíti ki a mondandót Viktor, aki kiszalad pár percre hozzánk birodalmából -, színek, ízek, textúrák - a legszívesebben ezekre figyelek.”

Dzsessz, bor, lazulás

Részletesen mesél az elénk kerülő menüről, csapatával mit és hogyan készített. Házilag füstölt pisztrángról, borban abált kacsamájról, Kecskemétről idekerült bárányról, káposztás cvekkedliről karottával, grillezett vászolyi sajtról, faszénen (el)pirult zöldségekről esik szó. Meg enyhén savas gyümölcsökkel kísért csokoládékrémről, és a paloznaki hely egyik ikonikus specialitásáról, a vajkaramellás-körtés pite elkészülésének módjáról. Amelyek mellé Homola pincészetből kikerülő borokat kortyolunk: olaszrizlinget, cuvét, kékfrankost és syrah-t a bárány mellé.

Aztán leheveredünk fent, a Homola Borteraszon ismét, hallgatjuk a dzsesszt, élvezzük az elénk táruló panorámát, vagy csak úgy nézünk magunk elé. Hány óra lehet? Ideje lenne indulni tovább? Nem hinnénk. Innen egyhamar nem megy.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.