Pezsgőbontás, új gasztrokoncepcióval

Pezsgőjükre a saját tervezésű címke aznap készül el, amikor gasztrocsapatunkkal megérkezünk Paloznakra, így bizton állíthatjuk, Homoláék pezsgőjének világbemutatóján lehetünk jelen. Június 8-án, a tó Tihanyig érő panorámájával kísért Homola Pincészetben, fent, a hegyen.

Régóta tapasztaljuk, valamiért egy hazai boros pincészet egy idő után úgy gondolja: ideje pezsgőt is készíteni. Bele is vágnak, készítik, forgajták az üvegeket a pincékben lelkesen – mégsem kerül ki a kezük közül olyan minőség, amilyen az adott helyen borban van jelen.

Paloznaki világpremier

Szerencsére a Homola Szabolcs tulajdonos és Homonna Attila főborász nevével fémjelezte pincészet nem ebbe a körbe tartozik: pezsgőjük amilyen szép kívülről, olyan tökéletesre sikeredett a tartalma is. „2014-es pinot blanc van benne, azt vittük a Szentesi pezsgős pincészetbe, ott érleltük a palackjainkat, amiből 1300 készült egyelőre, 5-ös cukor tartalommal”, mondja az ital „világpremierjén” Szabolcs. Kiderül, nagyratörőek a terveik: pár éven belül 10-20 ezer palackkal terveznek belőle készíteni, ahogy borban sem adják alább, abból egyelőre 20 hektárnyi saját, és ugyanannyi integrált területen gazdálkodva mintegy 65 ezer palack kerül ki a pincéjükből, borból 100 ezret terveznek eladásra. Saját feldolgozóval, a termőterület növelésével persze. 

Sztárszakács fine dininggal? Ennek vége

Közben a szőlősorok közt a közeli saját éttermükbe, a falu közepén álló Sáfránkert Vendéglőbe sétálunk le. Mondhatnánk azt is, hogy lekerekeztünk odáig, de nem lenne igaz. Mert csapatunk egy része sétál, a másik valóban nyeregbe száll, hiszen új koncepcióval a lelkes paloznaki polgármester, Czeglédi Ákos irányításával helyi bringaparkot hoztak létre az idei szezonra, amely most debütál. Nyolc kisebb, nagyobb, rövidebb, hosszabb túraútvonal járható be, 40-50 környékbeli lelkes gazda, termelő részvételével. Ahol mindenütt meg lehet állni kerekezés közben, kóstolni az ott található termékeket: sajtot, mézet, felvágottat, házi kenyeret, gyümölcsöt, bort, pálinkát.

Mi most ehelyett a Sáfránkert vadonatúj koncepcióját ismerjük meg. Ahol egy fiatal, tehetséges szakács, Lukács Viktor vette át a korábbi sztárséftől a konyha irányítását. Konyhájának alapját az egyszerű és minőségi alapanyagokra építkező grill ételek adják: szezonális zöldségek, friss húsok, halak. Viktor előnyben részesíti a modern konyhatechnológiákat, nyáron az előkészített húsokat a kinti grill pulton fejezik be, hogy friss, füstös ízt kapjanak.

„ Viktor már tavaly is dolgozott nálunk, ismeri jól a konyhát, a felszereltséget, a kapacitást. Klasszikus vidéki konyhát visz modern felfogásban”, mondja róla Szabolcs, miközben ebédhez terítenek. Hozzáteszi még, hogy vége a fine dining időszaknak náluk, jóval egyszerűbb, érthetőbb, őszinte konyhát visznek, és a helyi illetőségű vagy lakosú, náluk tanuló/tanult csapatban hisznek. „A füstölés nagy kedvencünk – egészíti ki a mondandót Viktor, aki kiszalad pár percre hozzánk birodalmából -, színek, ízek, textúrák - a legszívesebben ezekre figyelek.”

Dzsessz, bor, lazulás

Részletesen mesél az elénk kerülő menüről, csapatával mit és hogyan készített. Házilag füstölt pisztrángról, borban abált kacsamájról, Kecskemétről idekerült bárányról, káposztás cvekkedliről karottával, grillezett vászolyi sajtról, faszénen (el)pirult zöldségekről esik szó. Meg enyhén savas gyümölcsökkel kísért csokoládékrémről, és a paloznaki hely egyik ikonikus specialitásáról, a vajkaramellás-körtés pite elkészülésének módjáról. Amelyek mellé Homola pincészetből kikerülő borokat kortyolunk: olaszrizlinget, cuvét, kékfrankost és syrah-t a bárány mellé.

Aztán leheveredünk fent, a Homola Borteraszon ismét, hallgatjuk a dzsesszt, élvezzük az elénk táruló panorámát, vagy csak úgy nézünk magunk elé. Hány óra lehet? Ideje lenne indulni tovább? Nem hinnénk. Innen egyhamar nem megy.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.