Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban

Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

A rendelet és a kormányzati szándékok a várakozások szerint mérföldkövet jelentenek a hazai vendéglátóipar helyzetében, amelyet hosszú időn keresztül nem megfelelően kezeltek, ezért visszaesés volt megfigyelhető. Szatmáry Kristóf, belgazdaságért felelős államtitkár szerint kiemelt stratégiai ágazatként tekintenek az évi 800 milliárd forintos forgalmat lebonyolító vendéglátóiparra, amely jelenleg háromszázezer embernek ad munkát, és alapvetőn kis- és közepes vállalkozásokra épül.

Jelenleg úgy néz ki, megállt az ágazat visszaesése, és hamarosan elindulhat a növekedési pályán. Ezt elősegítendő, a kormányrendelet több ponton is változtatásokat vezet be, amelyektől a terület ismételt felemelkedését várják mind a szakmai, mind pedig a politikai vezetők. Így alapvető személetmód-váltást tükröz, hogy a turizmus mellett önálló ágazatként említi a vendéglátást, és az idén az Országgyűlés elé kerülő turizmustörvényben is külön fejezetben, külön ágazatként kezelnék a vendéglátóipart.

A rendelet változtat a cafetéria-rendszeren is. Ismeretes, hogy a kormány márciusban döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról (és júniusban vezették be), az új cafetéria-elemet a munkáltatók évi háromszázezer forintnyi értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással. A cél az olcsóbb, átláthatóbb rendszer megteremtése volt.

Három önálló „zseb”

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, a tervek szerint külön lenne hideg-, illetve melegétel-utalvány, és három önálló „zseb” lenne a Széchenyi Pihenő Kártya rendszerében. A munkavállalók igényelhetnék a cafetériájukat szabadidős tevékenységeken való részvételre, vagy kérhetnék melegétel-utalványok formájában, harmadik önálló rész pedig a szálláshelyek részére lenne elkülönítve. A munkavállaló pedig eldöntheti, hogy melyik „zsebbe”, pontosan mennyit kér.

Vendéglői étkezés – évente egyszer

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke szerint lényegében most zajlik a vendéglátóipar „rendszerváltása”, számos, a piaci fejlődést, a növekedést gátoló bürokratikus kötöttséget kell lebontani az ágazat fellendülése érdekében. A fő cél, hogy a 800 milliárdos éves forgalmat 1000 milliárd forint fölé növeljék, mely törekvést az is elősegíti, hogy a rendelettel rengeteg költségkímélő intézkedés lép majd életbe, és sokat várnak például attól is, hogy a melegétel-utalványok hidegétel-utalványokat elfogadó helyeken történő beváltását a kormány megszünteti.

Háber Tamás szerint elgondolkodtató adat, hogy a lakosság 28 százaléka évente legfeljebb egyetlen alkalommal megy vendéglőbe; ezt a mutatót mindenképpen növelni kell. Arról nem is szólva, hogy a vendéglátóiparnak komoly, országimázst teremtő hatása van, ezért megpróbálnak minden olyan gyakorlatot felülvizsgálni, amely sértheti az ágazatban dolgozók érdekeit.

Szatmáry Kristóf a Turizmus Online-nak elmondta: az ősszel az Országgyűlés elő kerülő turizmus törvény egyes részei tekintetében előfordul szakmai vita, ilyen például az idegenforgalmi adó kérdése, annak felhasználása. Jelenleg folyik a jogszabály közigazgatási egyeztetése, ezért ebben a körben annyi mondható el, hogy egységes szakmai álláspont kialakítására törekednek.


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.