Széll Tamáséknak nem úgy alakult a karácsony, ahogy tervezték

Karácsonyra váratlan meglepetést hozott a januári lyoni szakácsvilágbajnokságra, a Bocuse d'Or világdöntőjére készülő magyar csapatnak a Jézuska: dobhatták a kukába addigi koncepciójuk egy fontos elemét, a faszenes grill használatát, és indulhatott az újratervezés...

Alig két hét van még hátra a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjéig, ennek kapcsán a Lyon-ba készülő magyar csapat megtartotta a versennyel kapcsolatban utolsó magyarországi sajtótájékoztatóját a METRO Gasztroakadémiáján, január 11-én.

Széll Tamás, a magyar csapat Európa-bajnok versenyzője elmondta, a franciaországi Bocuse d'Or első magyar résztvevőjeként 2013-ban a tizedik helyet sikerült megszereznie, az idei világdöntőn ehhez képest legalább öt helyet szeretne előrelépni, "a dobogó pedig a legszebb álom lenne".

Kiderült, a 2016 májusában, a budapesti Európa-bajnokságon megszerzett győzelem után pihenőt tartott a csapat, szeptember eleje óta azonban már zajlik az intenzív felkészülés az egyik versenyszám fogásának alapanyagával, a bresse-i csirkével. November végén kihirdették a másik idei témát, és várták, milyen halat kell majd készíteni, ehelyett, abszolút rendhagyó módon, egy vegán ételt kell mindenkinek készíteni a januári világdöntőn.

Majd december utolsó hetén, karácsony előtt egy nappal frissítették a verseny szabályzatát, ebben betiltották  a faszenes grill használatát, amely a magyar csapat felkészülésében amúgy fontos szerepet kapott, úgyhogy kezdődhetett az újratervezés.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy néhány éve még senki nem gondolta volna, hogy a magyar csapat komoly reményekkel indulhat a Bocuse d'Or világdöntőjére. A négyfős magyar csapat felkészülését nagyban segíti tanácsadóként Rasmus Kofoed. Az a dán séf, aki a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki először a bronz-, majd az ezüst- és végül az aranyszobrot is hazavihette, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta - számolt be Hamvas Zoltán.

Szulló Szabina másodcoach tartja a kapcsolatot a mintegy harminc beszállítóval. Mint elárulta, fontos feladata, hogy mindig az elérhető legjobb alapanyagokkal dolgozzon a csapat, de ő végzi az elemzéshez nélkülözhetetlen fotódokumentációt is. Szabina azt is elmondta, a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak majd az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és különféle ecetek, a magyar erdei gombák, a dió, és a felhasznált tálak formaterve visszaadja a magyar jelleget.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a világdöntőn fontos megmutatni, mit tud ma Magyarország a gasztronómiában és megismertetni a világgal a magyar alapanyagokat. A világdöntő VIP szekciójában magyar alapanyagok és borok is bemutatkozhatnak. Elsősorban aranyszalagos magyar élelmiszereket visznek Lyonba: kiemelt szerepet kap a furmint, a mangalica és a libamáj, de nem hiányzik a magyar lekvár, méz, bárányhús és a legfontosabb magyarországi fajtákból készült csendes borok és pezsgők is kóstolhatók lesznek.

A tájékoztatónak helyet adó házigazdák nevében Horváth Imre, a METRO vezérigazgatója elmondta, többek közt azért is szerencsés, hogy támogatják ezt a világversenyt, mert ennek hatásaként a különleges alapanyagok iránt érezhetően nő a kereslet a séfek és a hobbiséfek körében. Ha nem is a Bresse-i csirkét veszik úgy, mint a cukrot (ugyanis kapható a METRO-nál!) de a kínálatukban szereplő más felső kategóriás szárnyasok (Pl: Tanyasi, Boldog csirke, Alpi) kereslete valóban megnő a versenynek köszönhetően.

Az idén 30. születésnapját ünneplő versenyen tehát, amelyet január 24-25-én tartanak Lyonban, ott leszünk mi is tehát, Széll Tamás séf és a magyar csapat az első nap versenyzik, amikor 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy elkészítsék a konyhán a versenymenüt, és bebizonyítsák, a magyar gasztronómia nemcsak Európa, hanem a világ élvonalába is tartozik.

Forrás: MTI/Vendég és Hotel online


Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.