Tea, felelősségteljesen

A Srí Lanka-i családi vállalkozásból úgy lett immár a fine dining éttermekben is jelen lévő, világszerte ismert brand, hogy alapítói az elmúlt három évtizedben példát mutattak etikus kereskedésből, a dolgozók megbecsüléséből és a helyi közösségekkel való törődésből.

Merrill J. Fernando több mint 60 éve tevékenykedik teakészítő mesterként, és amikor 31 éve megalapította saját vállalkozását (amelyet fiairól, Dilhamról és Malikról nevezett el), a magas minőség mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett. A Dilmah filozófiája szerint a teát az emberek szolgálatába állítják, ennek jegyében elkötelezettek a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés mellett, miközben saját alapítványukon keresztül évente nagyjából 10 ezer emberen segítenek. Teszik ezt ösztöndíjakkal, árvaházak támogatásával vagy épp eszközök biztosításával a kisvállalkozók számára.

 

Terroir szerint

A Dilmah fekete teák kizárólag ceyloni, nagyrészt a családi vállalkozás saját ültetvényéről származó teákat tartalmaznak, amelyet a frissen, kizárólag kézzel szüretelt tealevelekből csomagolnak Srí Lankán. A tea feldolgozása a hagyományos, úgynevezett ortodox módszerrel történik, s a helyben történő vákuumcsomagolás garantálja a frissesség megőrzését.

Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate ceyloni teákat készít, jellemzően feketéket, kisebb mennyiségben zöldeket, a keverékek is csak saját ültetvényeik termésével készülnek. A Dilmah T-Series, az Exceptionals és Gourmet Selection sorozataiban olyan világhíres teákat és blendeket kóstolhatunk, mint például a Ceylon Supreme Singe Origin, az English Breakfast vagy az Earl Grey. A fekete teák mellett nagyon izgalmasak a magashegyi zöld teák is, valamint az olyan újdonságok, mint a ceyloni Souchong, a ceyloni Oolong vagy a más országok termőhelyeiről származó különlegességek, például a Darjeeling vagy a kínai Lapsang Souchong és a Puer.

Tea-turizmus

Mindezeket ételekkel párosítva is megkóstolhattuk október 11-én a Costes Downtownban szervezett ebéden, ahol a Dilmah teái felhasználásával készült koktélok a Michelin-csillagos fogásokat egészítették ki. Kiválón passzolt egymáshoz például a paradicsomlével mixelt Lapsang Souchong és a zellerrel körített marhasteak vagy épp a mandulatejjel és tonkababbal ízesített rooibos és a gesztenyés profiterol. Közben Mr. Dilmah, alias Merrill J Fernando és fia, Dilham beavattak a cég kulisszatitkaiba is, és megtudtuk, hogy a cég szállodaláncot is üzemeltet Srí Lankán. Az egyik magashegyi ültetvényük egykori házaiból kialakított Ceylon Tea Trails 2005-ben nyílt meg, a sziget első Relais & Chateaux tagjaként, és a vendégek kisrepülővel érkezhetnek az első osztályú kiszolgálást és felejthetetlen panorámát nyújtó resortokba. Ma már három luxusszínvonalú egységet üzemeltetnek, egyet a Galle melletti óceánparton, egy másikat pedig a Yala Nemzeti Parkban, ahol különleges sátrakban élvezhető a kényeztetés.

A szállodák igen népszerűek, ám a húsvéti terrortámadás átmenetileg elriasztotta a vendégeket. Ám a Fernando család optimista, és úgy vélik, a téli szezonra visszatérnek ide is a turisták, csakúgy, mint Srí Lanka más pontjaira.

Szórakoztató edukáció

Merrill és Dilham Fernando több napot is eltöltenek Budapesten, többek közt azért, hogy School of Tea címmel egész napos képzést tartsanak bártendereknek és gasztronómiai szakembereknek, míg a Corvinus Egyetemen arról meséltek, miként forradalmasította a Dilmah a globális teapiacot.

A Dilmah nyitotta meg ugyanis Sri Lanka első teabárjait, s az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket. A Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött az együttműködés, és Franciaországban tartották meg az első International School of Tea programot, s azóta több ezer, a vendéglátás területén Dilmah termékkel dolgozó szakember utazott Sri Lankára, hogy részt vegyenek professzionális teakurzusokon.

Magyarországon több mint ezer vendéglátóhely dolgozik Dilmah teákkal, s kiemelten fontos, hogy a szakmabeleik fejleszthessék tudásukat, és színesíthessék választékukat a legújabb trendekhez és termékekhez hozzáférve. Ennek jegyében október 10-én Budapesten a Dilmah School of Tea 69. kiadása szórakoztató, könnyed formában vezette végig a szakembereket a tea varázslatos világán, a sajtokkal való párosítástól kezdve a koktélok világán át a kóstolásig.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.