Tea, felelősségteljesen

A Srí Lanka-i családi vállalkozásból úgy lett immár a fine dining éttermekben is jelen lévő, világszerte ismert brand, hogy alapítói az elmúlt három évtizedben példát mutattak etikus kereskedésből, a dolgozók megbecsüléséből és a helyi közösségekkel való törődésből.

Merrill J. Fernando több mint 60 éve tevékenykedik teakészítő mesterként, és amikor 31 éve megalapította saját vállalkozását (amelyet fiairól, Dilhamról és Malikról nevezett el), a magas minőség mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett. A Dilmah filozófiája szerint a teát az emberek szolgálatába állítják, ennek jegyében elkötelezettek a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés mellett, miközben saját alapítványukon keresztül évente nagyjából 10 ezer emberen segítenek. Teszik ezt ösztöndíjakkal, árvaházak támogatásával vagy épp eszközök biztosításával a kisvállalkozók számára.

 

Terroir szerint

A Dilmah fekete teák kizárólag ceyloni, nagyrészt a családi vállalkozás saját ültetvényéről származó teákat tartalmaznak, amelyet a frissen, kizárólag kézzel szüretelt tealevelekből csomagolnak Srí Lankán. A tea feldolgozása a hagyományos, úgynevezett ortodox módszerrel történik, s a helyben történő vákuumcsomagolás garantálja a frissesség megőrzését.

Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate ceyloni teákat készít, jellemzően feketéket, kisebb mennyiségben zöldeket, a keverékek is csak saját ültetvényeik termésével készülnek. A Dilmah T-Series, az Exceptionals és Gourmet Selection sorozataiban olyan világhíres teákat és blendeket kóstolhatunk, mint például a Ceylon Supreme Singe Origin, az English Breakfast vagy az Earl Grey. A fekete teák mellett nagyon izgalmasak a magashegyi zöld teák is, valamint az olyan újdonságok, mint a ceyloni Souchong, a ceyloni Oolong vagy a más országok termőhelyeiről származó különlegességek, például a Darjeeling vagy a kínai Lapsang Souchong és a Puer.

Tea-turizmus

Mindezeket ételekkel párosítva is megkóstolhattuk október 11-én a Costes Downtownban szervezett ebéden, ahol a Dilmah teái felhasználásával készült koktélok a Michelin-csillagos fogásokat egészítették ki. Kiválón passzolt egymáshoz például a paradicsomlével mixelt Lapsang Souchong és a zellerrel körített marhasteak vagy épp a mandulatejjel és tonkababbal ízesített rooibos és a gesztenyés profiterol. Közben Mr. Dilmah, alias Merrill J Fernando és fia, Dilham beavattak a cég kulisszatitkaiba is, és megtudtuk, hogy a cég szállodaláncot is üzemeltet Srí Lankán. Az egyik magashegyi ültetvényük egykori házaiból kialakított Ceylon Tea Trails 2005-ben nyílt meg, a sziget első Relais & Chateaux tagjaként, és a vendégek kisrepülővel érkezhetnek az első osztályú kiszolgálást és felejthetetlen panorámát nyújtó resortokba. Ma már három luxusszínvonalú egységet üzemeltetnek, egyet a Galle melletti óceánparton, egy másikat pedig a Yala Nemzeti Parkban, ahol különleges sátrakban élvezhető a kényeztetés.

A szállodák igen népszerűek, ám a húsvéti terrortámadás átmenetileg elriasztotta a vendégeket. Ám a Fernando család optimista, és úgy vélik, a téli szezonra visszatérnek ide is a turisták, csakúgy, mint Srí Lanka más pontjaira.

Szórakoztató edukáció

Merrill és Dilham Fernando több napot is eltöltenek Budapesten, többek közt azért, hogy School of Tea címmel egész napos képzést tartsanak bártendereknek és gasztronómiai szakembereknek, míg a Corvinus Egyetemen arról meséltek, miként forradalmasította a Dilmah a globális teapiacot.

A Dilmah nyitotta meg ugyanis Sri Lanka első teabárjait, s az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket. A Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött az együttműködés, és Franciaországban tartották meg az első International School of Tea programot, s azóta több ezer, a vendéglátás területén Dilmah termékkel dolgozó szakember utazott Sri Lankára, hogy részt vegyenek professzionális teakurzusokon.

Magyarországon több mint ezer vendéglátóhely dolgozik Dilmah teákkal, s kiemelten fontos, hogy a szakmabeleik fejleszthessék tudásukat, és színesíthessék választékukat a legújabb trendekhez és termékekhez hozzáférve. Ennek jegyében október 10-én Budapesten a Dilmah School of Tea 69. kiadása szórakoztató, könnyed formában vezette végig a szakembereket a tea varázslatos világán, a sajtokkal való párosítástól kezdve a koktélok világán át a kóstolásig.


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.