Végre kiderült, mi az a Kalumba

Madagaszkári vad fűszerek, aszalt füge, gyűrűsfarkú maki és végre nem titkos a recept. 

Bemutatta be a Zwack legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt tölgyfahordókban készítik, aszalt fügén hónapokon át érlelve. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.

Az új ital különlegesség összetett fűszerességét és eredeti ízvilágát17 féle Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó természetes fűszernövény adja, az ital palackja is szorosan kapcsolódik a területhez: az egyedi üveget Afrika ikonikus állata, a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú maki díszíti.

 Bár a Zwack család az Unicum receptjét évszázadok óta féltve őrzi, a Kalumba gyártásához felhasznált fűszerek listáját nyilvánosságra hozta, hiszen fontos, hogy megfeleljenek a modern kor igényeinek: a fogyasztók sokkal tudatosabbá váltak, és meghatározó számukra, hogy ismerjék az elfogyasztott termékek alapanyagait. A termék elkészítésekor fontos szerepe van az ital nevét adó kalumbagyökérnek – ami 1671-ben érkezett Európába egy portugál kereskedő hajóján –, a világon elsők között számon tartott gyógynövény. Emellett a karakteres ízvilágért felel a citromfű, a kubebabors, a szegfűszeg, a fahéjlevél, a rózsabors, a kurkuma, a csillagánizs, a lime-héj, a szerecsendióvirág, a kardamommag, a szerecsendió, a gyömbér, a vanília, a koriander, a curacaohéj és a borókabogyó is.  A különleges összetevők között több vadon termő fűszert is találunk, amelyek egy részét a dzsungelben kézzel gyűjtik be és válogatják át. 

 A termék lepárlása kis adagokban történik, a gyártáshoz Európa legmodernebb lepárló berendezését, egy Christian Carl lepárlót használnak a kecsekméti pálinkamanufaktúrában Az italt ezután tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik, ami így nyeri el végső, igazán karakteres, fűszeres jellegét. 

 A Kalumba Madagascar Spiced Gin fogyasztását behűtve, magában ajánlják, az élményt a hozzá tartozó, egyedi csiszolt pohár koronázza meg. De azok, akik szívesen innák koktélként is, mindenképpen próbálják ki az alábbi receptek valamelyikét:

 

  • Kalumba Tonic: 4 cl Kalumba, tonic a feltöltéshez, lime, jég 
  • Kalumba Gyömbér: 4 cl Kalumba, gyömbér a feltöltéshez, friss gyömbér, jég
  • Kalumba shooter: 4 cl Kalumba, 2 cl facsart limelé, cukorszirup

 

Forrás: Zwack / Vendég


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.