Vegyen borászatot, tokkal vonóval

947,5 millió forintos áron kínálják eladásra Magyarország egyik legmeghatározóbb borászatának üzemét, az EGERVIN-t. A vállalat négy évtizeden keresztül volt az ország és a vidék vezető, meghatározó szerepet betöltő gazdasága. Ösztönözte a gazdák termelési kedvét, elősegítette az értékesítés biztonságát. Eredményes volt a piackutató és megtartó tevékenység, az egri borok pedig 28 országba jutottak el.

A cég eladásának valószínűleg köze van ahhoz a tendenciához, miszerint a magyar borok 45 százaléka feketén kerül eladásra. A borágazat egyik legsúlyosabb problémája ugyanis, hogy a magyar bor 45 százaléka számla nélkül, feketén kerül forgalomba, melyet tovább súlyosbít a külföldről behozott borok ellenőrizhetetlensége.

Az EGERVIN-t két éve vette át az Integrált Borgazdaság Zrt., amely most nyilvános pályázaton kívánja értékesíteni a borászati üzemet. Az összesen mintegy 35 ezer négyzetméternyi borászati üzemet egyben értékesíti a gépekkel, hordókkal, tartályokkal. Az épület ára bruttó 502 millió 500 ezer, az eszközöké bruttó 445 millió forint. A borászati üzemhez tartozik egy négy és fél kilométer hosszú, 13 ezer négyzetméteres pincerendszer is. 2007-ig szőlőfeldolgozás és borkészítés is zajlott itt, azóta az üzemben csak a bor tárolását végzik.

Az értékesítésben az üzemen kívül különböző évjáratú muzeális borokat, palackokat, poharakat is kínálnak eladásra. Ezeket külön is meg lehet vásárolni, de csak meghatározott darabszámban. Az 1968 és 1988 közötti borokból például évjáratonként minimum 500 palackot lehet megvenni. Fajtától függően egy palack ára akár 3750 forint is lehet, így a különleges borokat forgalmazó cégeknek érdemes körülnézni az EGERVIN értékesítésénél. (forrás: sikeres.hu)


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.