A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány. Úgyhogy léptek ez ügyben: idén ősszel innovatív képzést indítanak, amelyhez áprilisban kezdték meg, nagy sikerrel, a tanulók toborzását.

E frappáns - „magad, uram, ha szolgád nincs” - megoldást mutatták be: LevelUp! elnevezésű programjukat április 18-án, csütörtökön a Budapest Marriott Hotelben, ahol sok érdekes részletet is megtudhattunk a sajtóbemutatón.

Kiss Zsuzsanna / Forrás: Marriott
Kiss Zsuzsanna / Forrás: Marriott

Mint négy budapesti Marriott-ház HR-igazgatójának, Kiss Zsuzsanna köszöntőjéből kiderült, két éve szerveződik már ez az egyedülálló program,

ami tulajdonképpen a Marriott válasza a nehéz munkaerőhelyzetre.

A képzés októbertől kezdve három hónapig tart majd, és ahogy a kimondottan erre az eseményre ideutazó Pankaj Birlától, a cégcsoport Közép- és Kelet-Európa terület alelnökétől megtudtuk,

ez részükről egyfajta befektetés.

Hiszen, fűzte tovább gondolatát a cégcsoport topmenedzsere,

pontosan tudják, enélkül a lépés nélkül nem tudnának megnyugtató módon tovább előre haladni.

A cég Közép-és Kelet-Európa területért felelős alelnöke, Pankaj Birla   / Forrás: Marriott
A cég Közép-és Kelet-Európa területért felelős alelnöke, Pankaj Birla / Forrás: Marriott

Marriott-tervek: folyamatosan növekvő cégcsoport

Pankaj Birla elmondta azt is, jelenleg Budapesten 9 Marriott szálloda, 8 márkával van jelen, valamint 3 további átadását tervezik a közeljövőben. Kiemelte, különösen fontosnak és érdekes projektnek tartja

a 2025-re tervezett balatoni házuk nyitását, amely – akárcsak a többi – a luxusvendégkört célozza meg,

és a cégcsoport alelnöke biztos abban, hogy e téren Magyarországon van még bőven potenciál.

Budapestről is beszélt ismertetője során az alelnök, többek közt elmondta, mennyire kívánatos és vonzó desztinációnak számít a külföldiek körében, és büszke arra, hogy éppen a magyar fővárosban nyithatták meg tavaly a Dorothea Hotelt és a W Hotelt. Azt is megtudtuk, hogy hamarosan a környező országokban is nyitnak újabb egységeket – és mindez azt vonzza magával, hogy új tehetségeket, új munkaerőt igényel ez a folyamatos növekedés.

A diverzitás fontosságára, a női vezetők számának bővítésére hívta fel még a figyelmet, valamint arra, hogy cégcsoportjuk minden egységében a fenntarthatóság mindig prioritás – ahogy ez a magyarországi házaik esetén is meghatározó hangsúllyal kerül előtérbe.

 

A szakmai rendezvény résztvevői / Forrás: Marriott
A szakmai rendezvény résztvevői / Forrás: Marriott

Szakképzés: nyitottság, rugalmasság, életpálya módosítás

A LevelUp! programot a Marriott nem magányos harcosként vívja a képzeletbeli harcmezőn, hanem ehhez a feladathoz komoly segítőket keresett és talált.

Ilyen egyrészről a BKSZC Szamos Mátyás Képzőközpont, amelynek képviselője, Kozma László elmondta, 2015 óta vannak jelen az oktatási területen, jelenleg 10 ezer tanuló vesz részt valamelyik képzésükön, és 2500 azon felnőttek száma, akik szintén hozzájuk járnak – tehát nemcsak diákok vesznek részt programjaikban.

A Civil Impact Nonprofit Kft. szintén szakmai partnere a szállodacsoportnak ebben a sajátos képzési programban. Ők voltak azok, hallhattuk Kiss Gyöngyvértől, akik az oktatási programra a toborzást lebonyolították, valamint a bevont fiatalok mentorációjában és soft skill-jének építésében is segítenek.

Kilenc fiatallal indul idén októberben a szállodai szakácsképzés – pilotprojekt-ként,

tudtuk még meg a Civil Impact vezetőjétől.

Panelbeszélgetés: teher alatt nő a pálma

A tájékoztató közvetlen hangú panelbeszélgetéssel folytatódott, amelynek résztvevői Francisca Martinez, az EMEA régió Humán Erőforrások Igazgatója, Pankaj Birla, a Közép- és Kelet-Európa terület alelnöke, Cameron McNeillie, a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection vezérigazgatója, valamint Kovács Ferenc, a Budapest Marriott Hotel Executive Sous séfje voltak. A beszélgetést Kiss Zsuzsanna vezette.

A Marriott cégcsoport  iparági szakértői és vezetői a panelbeszélgetés alkalmával / Forrás: Marriott
A Marriott cégcsoport iparági szakértői és vezetői a panelbeszélgetés alkalmával / Forrás: Marriott

Abban mindnnyian egyetértettek, hogy ez a képzési program,

akárcsak az egész szállodaipar – az emberekről szól,

„people first”, mondták egybehangzóan, és azt, hogy a befektetés az emberi erőforrás területén mennyire fontos és mindig megtérül.

„izgalmas időket élünk”, hangzott még el, hiszen a most kezdődő oktatási folyamat résztvevői akár idővel a cégcsoport meghatározó arcaivá, személyiségévé, vezetőivé is válhatnak. Többek közt elmondták a résztvevők, hogy ez a szokatlan oktatásforma 

azért is érdekes mind számukra, akik létrehozták, mind pedig azoknak, akik részt vesznek majd benne, mert kilépnek a komfortzónájukból,

úgy, hogy közben a Marriott elvárásai, szabályai, standardjei is beépülnek a tananyagba.

Közben az is kiderült, hogy például az ötcsillagos Dorothea Hotel igazgatója az egyik szálloda konyháján kezdte szállodai karrierjét – vagyis minden út vezet egyre magasabbra, ehhez kizárólag tehetség, eltökéltség, végtelen alázat és persze sok-sok munka kell.

A rendezvény zárásaként két jövendő LevelUp!-os „merészkedett” a topvezetők után a pódiumra, akik elmondták, hogy egyikük a turizmus, másikuk a pénzügyi területről érkezett, és jókora pályamódosítás lesz az, amit most véghez visznek.

Megtörjük életünk eddigi monotonitását, ami megöli a kreativitást, és új, izgalmas kalandba kezdünk

- árulták el, hogy miért jelentkeztek a Marriott szakácsképzés programjába.

 


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.