A jövedelmezőségi csapdából nem képes kitörni a szállodaipar

A szállodák, szállodai felújítások finanszírozására is alkalmas hévízi IFA modellt dr. Szauter István mutatta be a konferencia résztvevőinek. A modell lényege, hogy a beszedett idegenforgalmi adóbevételből az önkormányzat támogatást ad vissza a turisztikai vállalkozóknak, például szállodai felújításokra.

Szállodai helyzetkép

Technikailag és erkölcsileg elavult szállodai parkja van az országnak, a szállodai kapacitás jelentős része (60.000) elavult. Ennek okai elsősorban az eladósodottság, banki tulajdon nagy hányada, következménye pedig a versenyképesség romlása. A megoldás csak az érintett felek, az önkormányzat, a szálloda, a bankok együttműködésével lehetséges. A felújítások finanszírozása ugyanis saját vagy idegen tőkéből (bankhitel állami támogatások, pályázatok) képzelhető el.

Jelenleg mintegy 200 milliárd forint a szakmát terhelő adósságállomány, jelentős az eladósodottság most is, összességében mintegy 120 szállodáról, 7250 szobáról van szó (a magyar szállodai kapacitás mintegy 25%-áról). Mivel a szállodákban a jövedelmezőség alacsony és folyamatosak a veszteségek, ezért elhalasztják a felújításokat. Szintén a rossz jövedelmezőség miatt kevesebb és olcsóbb munkaerőt alkalmaznak, mely által romlik a ház nemzetközi versenyképessége, tehát hosszú távon elmaradó haszonnal kell számolni.

Ez egy megoldatlan probléma, hiszen 8-10 éves szállodákat már mindenképpen fel kell újítani, ennek költségei azonban tetemesek. Az évi átlagos felújítási igény 5,5 milliárd forint a szakmában, de erre hiányzik a pénz, ezért valamiféle megoldás szükséges.

Terápiás javaslat a jövedelmezőségi csapdára

Látható, hogy a jövedelmezőségi csapdából saját maga nem képes kitörni a szállodaipar, ehhez tehát állami támogatásra van szükség! - folytatta dr. Szauter István a lehetséges megoldást keresve. Ez más ágazatoknál is létezik (például élelmiszeriparban). A szállodai áfakulcs 18%-ról 5%-ra való csökkentése megoldás lehetne. Egyrészt javasoljuk az állam részére, hogy teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a szállodai rekonstrukciókat költségként lehessen elszámolni.

A másik javaslat pedig a történelmi szállodák (Gellért, Astoria) állami pénzalapból történő felújítása lenne. Ehhez azonban kormányzati segítségre, az önkormányzatok turizmusbarát helyi politikájára van szükség. Minél többen vegyék át a hévízi modellt, mert működik, alapja a vállalkozók által összegyűjtött és befizetett adó, melyből támogatások eszközölhetők.

A modell egy hihetetlenül erős és példa nélküli rendszer, melynek lényege a helyi kezdeményezés (itt nem vártak nagy szabású változásokra), az összefogás (helyi szobakiadók szövetsége, a város, és a helyi TDM szervezet), egy nemzeti tanúsító védjegy szerinti fejlesztés végrehajtása, valamint adóbevétel emelése ösztönző módszerekkel (minél több adót szednek be, annál több lehet a pályázat értéke).

Szükséges még egy szereplő a zökkenőmentes működéshez, méghozzá a banki szféra, ilyen lehet például a Vállalkozásfejlesztési közalapítvány. Mikrovállalkozások (10 főnél kevesebb főt alkalmazók) 10 éves időtartamra például beruházási hitelt kapnak kedvezményekkel, kis szállodáknak ez jó megoldás lehet.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.