A turisták színvonalas kiszolgálása a cél

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavalyi megállapodása szerint kölcsönösen támogatják egymást, együttműködnek Budapest turizmusának fejlődését, növekedését célzó stratégiai és lobbi témákban, valamint a vendégforgalmat ösztönző kampányok megvalósításában. A nemzetközi küldőpiacok átrendeződése, és a kedvező mutatószámok pozitív hatása megmutatkozik a járatnyitásokban, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődését is.

A 2018. január-áprilisi időszakban 1 244 737 vendég 2 913 308 vendégéjszakát töltött el Budapesten. A külföldi vendégforgalom az év első 4 hónapjában most először ment 1 millió fölé, a külföldi vendégéjszakák száma pedig most először érte el a 2,5 milliót. A vendégéjszakák közel 90%-a szállodákban, szálloda típusú egységekben keletkezett. A külföldi és belföldi vendégéjszakák egymáshoz viszonyított aránya 86% (külföldi) és 14% (belföldi). A legnagyobb nemzetközi küldőpiacok sorrendben: Egyesült Királyság (-2,3%), Olaszország (+1,9%), Németország (+7,6%), USA (+9,2%), Oroszország (+8,0%), Franciaország (+3,2%), Izrael (+18,6%), Spanyolország (+20,8%), Kína (+7,7 %), Románia (+8,6%). A kedvező mutatószámok a legtöbb esetben visszatükrözik a 2017. évi járatnyitások pozitív hatását, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődésének eredményeit is. 2017-2020 között összesen 3700 új szállodai szobával gyarapodik Budapest szálláshelyi infrastruktúrája. Ezen felül a járatok is bővülhetnek, megkezdődtek a tárgyalások egy Sanghaj-Budapest járat indításáról is.

Bán Teodóra, a BFTK képviseletében kiemelte, hogy támogatják a Budapesten kibontakozó szállodai boomot, ami igen örvendetes a vendégek fajlagos költése szempontjából. Azonban a vendégek túlnyomó részét nem a kedvező infrastruktúra, hanem mindenekelőtt az egyedülálló vonzerőkínálat motiválja. Ennek az élményígéretnek a részét képezi a komplex kulturális kínálat, a megelevenedő történelem, az épített örökség, a budapesti fürdők és a gasztronómia. A BFTK területe kiterjed továbbá a turisztikai infrastruktúrát jellemző szolgáltatások minőségére, ideértve a turisták komfortérzetét is. Ezt a célt szolgálja az idén bővült szolgáltatói tartalommal megjelenő Budapest Card 2018/19 városkártya, valamint a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) létrehozása és ülésezése. Az FTK tevékenységét fővárosi hatáskörben fejti ki, azzal a céllal, hogy a Budapest turizmusát érintő ügyeket és kérdéseket a turisztikai szakmai képviseletek részvételével megvitassa, és a döntéshozók részére javaslatokat készítsen elő. A legközelebbi kerekasztal beszélgetést június 21-én tartják, ahol a Városliget Zrt. is jelen lesz, így remélhetőleg a Hősök tere buszparkolóinak bővítését is górcső alá veszik. A BFTK ápolva a kapcsolatokat a partnervárosokkal, szeptember végén Moszkvában és Szentpéterváron roadshow-zik, bemutatva az ország kulturális és turisztikai adottságait.

Az MSZÉSZ elnöke, Könnyid László elmondása szerint a stratégiai együttműködés célja, hogy minden Magyarországra utazó vendég elégedetten távozzon. A színvonalas kiszolgálás biztosítása az elsődleges szempont. Az MSZÉSZ stratégia partnere a szallas.hu, friss gyűjtései az előfoglalt tartózkodások alapján 50%-os foglalást mutat a június, július, augusztusi időszakra, azaz jó nyarat várnak a szállásadó és szolgáltató egységek. Fontos kiemelni, hogy a szakma fel van készülve a nyári szezonra, az MSZÉSZ 7 régióban működik az országban, melyek kiszolgálják a belföldi vendégsereget, és segítik a munkaerőhiány kiküszöbölését is.


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.