A turisták színvonalas kiszolgálása a cél

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavalyi megállapodása szerint kölcsönösen támogatják egymást, együttműködnek Budapest turizmusának fejlődését, növekedését célzó stratégiai és lobbi témákban, valamint a vendégforgalmat ösztönző kampányok megvalósításában. A nemzetközi küldőpiacok átrendeződése, és a kedvező mutatószámok pozitív hatása megmutatkozik a járatnyitásokban, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődését is.

A 2018. január-áprilisi időszakban 1 244 737 vendég 2 913 308 vendégéjszakát töltött el Budapesten. A külföldi vendégforgalom az év első 4 hónapjában most először ment 1 millió fölé, a külföldi vendégéjszakák száma pedig most először érte el a 2,5 milliót. A vendégéjszakák közel 90%-a szállodákban, szálloda típusú egységekben keletkezett. A külföldi és belföldi vendégéjszakák egymáshoz viszonyított aránya 86% (külföldi) és 14% (belföldi). A legnagyobb nemzetközi küldőpiacok sorrendben: Egyesült Királyság (-2,3%), Olaszország (+1,9%), Németország (+7,6%), USA (+9,2%), Oroszország (+8,0%), Franciaország (+3,2%), Izrael (+18,6%), Spanyolország (+20,8%), Kína (+7,7 %), Románia (+8,6%). A kedvező mutatószámok a legtöbb esetben visszatükrözik a 2017. évi járatnyitások pozitív hatását, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődésének eredményeit is. 2017-2020 között összesen 3700 új szállodai szobával gyarapodik Budapest szálláshelyi infrastruktúrája. Ezen felül a járatok is bővülhetnek, megkezdődtek a tárgyalások egy Sanghaj-Budapest járat indításáról is.

Bán Teodóra, a BFTK képviseletében kiemelte, hogy támogatják a Budapesten kibontakozó szállodai boomot, ami igen örvendetes a vendégek fajlagos költése szempontjából. Azonban a vendégek túlnyomó részét nem a kedvező infrastruktúra, hanem mindenekelőtt az egyedülálló vonzerőkínálat motiválja. Ennek az élményígéretnek a részét képezi a komplex kulturális kínálat, a megelevenedő történelem, az épített örökség, a budapesti fürdők és a gasztronómia. A BFTK területe kiterjed továbbá a turisztikai infrastruktúrát jellemző szolgáltatások minőségére, ideértve a turisták komfortérzetét is. Ezt a célt szolgálja az idén bővült szolgáltatói tartalommal megjelenő Budapest Card 2018/19 városkártya, valamint a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) létrehozása és ülésezése. Az FTK tevékenységét fővárosi hatáskörben fejti ki, azzal a céllal, hogy a Budapest turizmusát érintő ügyeket és kérdéseket a turisztikai szakmai képviseletek részvételével megvitassa, és a döntéshozók részére javaslatokat készítsen elő. A legközelebbi kerekasztal beszélgetést június 21-én tartják, ahol a Városliget Zrt. is jelen lesz, így remélhetőleg a Hősök tere buszparkolóinak bővítését is górcső alá veszik. A BFTK ápolva a kapcsolatokat a partnervárosokkal, szeptember végén Moszkvában és Szentpéterváron roadshow-zik, bemutatva az ország kulturális és turisztikai adottságait.

Az MSZÉSZ elnöke, Könnyid László elmondása szerint a stratégiai együttműködés célja, hogy minden Magyarországra utazó vendég elégedetten távozzon. A színvonalas kiszolgálás biztosítása az elsődleges szempont. Az MSZÉSZ stratégia partnere a szallas.hu, friss gyűjtései az előfoglalt tartózkodások alapján 50%-os foglalást mutat a június, július, augusztusi időszakra, azaz jó nyarat várnak a szállásadó és szolgáltató egységek. Fontos kiemelni, hogy a szakma fel van készülve a nyári szezonra, az MSZÉSZ 7 régióban működik az országban, melyek kiszolgálják a belföldi vendégsereget, és segítik a munkaerőhiány kiküszöbölését is.


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.