A turisták színvonalas kiszolgálása a cél

Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavalyi megállapodása szerint kölcsönösen támogatják egymást, együttműködnek Budapest turizmusának fejlődését, növekedését célzó stratégiai és lobbi témákban, valamint a vendégforgalmat ösztönző kampányok megvalósításában. A nemzetközi küldőpiacok átrendeződése, és a kedvező mutatószámok pozitív hatása megmutatkozik a járatnyitásokban, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődését is.

A 2018. január-áprilisi időszakban 1 244 737 vendég 2 913 308 vendégéjszakát töltött el Budapesten. A külföldi vendégforgalom az év első 4 hónapjában most először ment 1 millió fölé, a külföldi vendégéjszakák száma pedig most először érte el a 2,5 milliót. A vendégéjszakák közel 90%-a szállodákban, szálloda típusú egységekben keletkezett. A külföldi és belföldi vendégéjszakák egymáshoz viszonyított aránya 86% (külföldi) és 14% (belföldi). A legnagyobb nemzetközi küldőpiacok sorrendben: Egyesült Királyság (-2,3%), Olaszország (+1,9%), Németország (+7,6%), USA (+9,2%), Oroszország (+8,0%), Franciaország (+3,2%), Izrael (+18,6%), Spanyolország (+20,8%), Kína (+7,7 %), Románia (+8,6%). A kedvező mutatószámok a legtöbb esetben visszatükrözik a 2017. évi járatnyitások pozitív hatását, de tükrözik a szállodai infrastruktúra robbanásszerű fejlődésének eredményeit is. 2017-2020 között összesen 3700 új szállodai szobával gyarapodik Budapest szálláshelyi infrastruktúrája. Ezen felül a járatok is bővülhetnek, megkezdődtek a tárgyalások egy Sanghaj-Budapest járat indításáról is.

Bán Teodóra, a BFTK képviseletében kiemelte, hogy támogatják a Budapesten kibontakozó szállodai boomot, ami igen örvendetes a vendégek fajlagos költése szempontjából. Azonban a vendégek túlnyomó részét nem a kedvező infrastruktúra, hanem mindenekelőtt az egyedülálló vonzerőkínálat motiválja. Ennek az élményígéretnek a részét képezi a komplex kulturális kínálat, a megelevenedő történelem, az épített örökség, a budapesti fürdők és a gasztronómia. A BFTK területe kiterjed továbbá a turisztikai infrastruktúrát jellemző szolgáltatások minőségére, ideértve a turisták komfortérzetét is. Ezt a célt szolgálja az idén bővült szolgáltatói tartalommal megjelenő Budapest Card 2018/19 városkártya, valamint a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal (FTK) létrehozása és ülésezése. Az FTK tevékenységét fővárosi hatáskörben fejti ki, azzal a céllal, hogy a Budapest turizmusát érintő ügyeket és kérdéseket a turisztikai szakmai képviseletek részvételével megvitassa, és a döntéshozók részére javaslatokat készítsen elő. A legközelebbi kerekasztal beszélgetést június 21-én tartják, ahol a Városliget Zrt. is jelen lesz, így remélhetőleg a Hősök tere buszparkolóinak bővítését is górcső alá veszik. A BFTK ápolva a kapcsolatokat a partnervárosokkal, szeptember végén Moszkvában és Szentpéterváron roadshow-zik, bemutatva az ország kulturális és turisztikai adottságait.

Az MSZÉSZ elnöke, Könnyid László elmondása szerint a stratégiai együttműködés célja, hogy minden Magyarországra utazó vendég elégedetten távozzon. A színvonalas kiszolgálás biztosítása az elsődleges szempont. Az MSZÉSZ stratégia partnere a szallas.hu, friss gyűjtései az előfoglalt tartózkodások alapján 50%-os foglalást mutat a június, július, augusztusi időszakra, azaz jó nyarat várnak a szállásadó és szolgáltató egységek. Fontos kiemelni, hogy a szakma fel van készülve a nyári szezonra, az MSZÉSZ 7 régióban működik az országban, melyek kiszolgálják a belföldi vendégsereget, és segítik a munkaerőhiány kiküszöbölését is.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.