2016 Németország számára is bonyolult év volt

Összetett és bonyolult évként jellemezte évnyitó sajtótájékoztatóján, Budapesten Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője 2016-ot, de leszögezte: a német turizmus jól van, Németország továbbra is biztonságos úti cél.

„Sem a politikának, sem pedig a terrorizmusnak nincs helye a turizmusban” — figyelmeztetett a DZT éves eseményén idén harmadik alkalommal vendégeskedő MUISZ-elnök, Erdei Bálint. Németország fontos fogadóország a magyar turisták számára, de még ennél is jelentősebb küldőpiacként játszott szerepe annak ellenére, hogy a német érkezések és vendégéjszakák száma évek óta változatos képet mutat — magyarázta Erdei. Vagy olykor drámaian csökken — tesszük hozzá mi a KSH adatai alapján. A kiutazók száma 2014-ben némi akadozást követően szerény emelkedéssel tavaly valamivel 700 ezer fölött zár. 2006-2016 között 60 százalékkal emelkedett a magyar éjszakák száma — számolt be Czeiszing Miklós. A németek óvatos számításai szerint 2030-ra elérhetjük az 1,2 milliót. Bár amikor ez a becslés készült, még nem kellett a világpolitikai helyzet hullámzása miatt Petra Hedorfernek, a DZT pozíciójában újabb 5 éves ciklusra megerősített igazgatótanácsi elnökének óvatosságra intő nyilatkozatot tenni, mely szerint „még egy olyen erős márka, mint Németország számára sem ritka, hogy a különböző küldőpiacokon visszaesés tapasztalható. Ezzel először lassul le több mint hat év után a németországi beutazás folyamatos növekedése és felfelé ívelő trendje” 2016 első 8 hónapjának adatai szerint a összesen 55,3 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek. Ez 1 százalékos növekedésnek felel meg 2015 azonos időszakához képest.„Németország biztonságos desztináció, rossz dolgok mindenhol történhetnek” — nyugtatott a képviselet vezetője. Hozzátette: a német nagyvárosokban nincsenek ún. no go zónák, a német jog mindenhol érvényesül, így a magyarok által leglátogatottabb Berlinben is. A német főváros népszerűségét jól mutatja, hogy három légitársaság — Air Berlin, easyJet, Ryanair — napi akár 6 közvetlen járatot üzemeltet Budapestről Berlin-Tegelre illetve a jó öreg Schönefeldre, aminek a helyén még idén sem nyit meg a messiásként várt Brandenburg repülőtér. Az útvonal utasaiért folyó verseny éleződését, utasok átpártolását inkább az easyJet érezte meg. Tőlük a piacra tavaly szeptemberben belépő Ryanair szipkázott el pár százaléknyit. Mindeközben a Tegel forgalmának közel felét bonyolító Air Berlin kapacitásbővítésre készül az útvonalon, az utazásszervezőket pedig kedvező csoportos árakkal kívánják megszólítani. Németország többi városa felé tartja előkelő pozícióit a Lufthansa és „fapados” leánya, a Eurowings. Antal Gábor, a Lufthansa-csoport budapesti képviseletének vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy bár a légitársaság továbbra is tartja menetrendjében a München-Debrecen járatot, jót tett volna a kihasználtságnak, ha a Mercedes további régiós bővítésének helyszíne a cívisváros.

A földön, égen egyaránt kitűnően megközelíthető Németország turizmusmarketingjének gerincét továbbra is a témaévek adják. Az idei régóta várt nagy durranás, a reformáció 500 éves évfordulója. De emellett természetesen napirenden tartják a zöld Németország, az UNESCO világörökségek, vagy éppenséggel a gasztronómia témáját. Csupa biztonságos téma, mely biztonságos területekre kalauzolja az utazót — mondta el Czeiszing Miklós.


ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek 

Biztos jele a nyár kezdetének, hogy összegyűlnek a Magyarországon működő külföldi turisztikai képviseletek vezetői, hogy találkozzanak a szakmával.
TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket

TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket 

Görögország legnagyobb szállodaláncai mutatták be csütörtökön idei újdonságaikat a TUI szervezésében hazai utazási szakembereknek a páratlan panorámával rendelkezdő Sunhill Bisto & Skybárban.
Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében

Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében 

Egy kis ízelítőt adunk az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast-sorozat legújabb részéből.
Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni!

Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni! 

Hasznos tippek külföldre utazás előtt.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Extrém hőség Görögországban és Cipruson 

Lezárták a turisztikai látványosságokat, és felfüggesztették az iskolai oktatást.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.