Hol fognak idén nyaralni a magyarok?

Több médium is lehozta annak a nem reprezentatív felmérésnek az eredményét, mely szerint idén Törökországnak le kell mondania a magyar utasokról, mi több, honfitársaink Egyiptomot, Tunéziát és Görögországot sem fogják választani a nyári szezonban. A kutatás legfőbb állításainak közlésén túl megkérdeztünk néhány hazai utazásszervezőt, akik szerint a kép ennél jóval árnyaltabb.

Alaposan átalakítja nyaralási szokásainkat idén a terrorfenyegetettség, nemtől és kortól függetlenül megfontoltabban választunk úti célt – állítja a Szallas.hu előfoglalási adataira és friss, nem reprezentatív kutatására hivatkozva. Hozzáteszik, hogy a legtöbb magyar vendégről valószínűleg Törökországnak kell lemondania, miközben tovább nőhet a belföldi turizmus, azon belül is leginkább a Balaton forgalma, illetve a külföldi nyaralóhelyek körében Horvátországé.

A Szallas.hu kutatásából az derül ki, hogy 10 megkérdezettből 9-et befolyásol, és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási célpont kiválasztása kapcsán. Az óvatosság ráadásul nemtől és kortól függetlenül gyakorlatilag egyforma mértékben megfigyelhető, ennek eredményeként a magyarok idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el, mint például Törökország, Tunézia, Egyiptom és Görögország – szól a Szallas.hu közleménye.

Az információk a Szallas.hu 2016. március eleji előfoglalási adatain, valamint a 2016. március 16-23. között történő online felmérés adatain alapulnak, melyben 1151 – 18-75 év közötti – internetező vett részt. A kutatás adatai nem reprezentatívak a hazai lakosságra nézve, de az utazók körében végzett felmérés a főbb tendenciák felvázolására alkalmas.

A kép ennél jóval árnyaltabb

A fenti közlemény több médiumban is megjelent azzal a következtetéssel, hogy idén egyáltalán nem utaznak a magyarok többek között Törökországba, Tunéziába és Egyiptomba. Megkérdeztünk erről néhány utazásszervezőt, akik nem látják ilyen sötéten a helyzetet.

A hazai – Egyiptomot, Tunéziát, Törökországot és Görögországot is kínáló – tour-operátorok szerint az általános tendencia szerint kissé gyengébb az előfoglalási időszak a tavalyinál, ennek oka viszont nem az, hogy az emberek nem utaznak ezekbe a desztinációkba, hanem az, hogy kivárnak, így erős last minute-szezon várható az ide foglalók körében. Van, ahol a görög foglalások a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de azt is elmondták az utazásszervezők, hogy a többi népszerű úti cél – Horvátország, Bulgária, Spanyolország, sőt, Görögország is – telített lesz idén, és nem is bírna el még több turistát.

Egyiptom még mindig népszerű

Kerekes Gábor, az Egyiptom-specialista Express Travel International (ETI) magyarországi irodavezetője kérdésünkre elmondta: az ETI budapesti indulású egyiptomi útjaira eddig 3-4%-kal többen foglaltak az előfoglalási időszakban, mint tavaly. Még úgy is, hogy előfoglalásban idén nem választható a Budapest-Sharm El Sheikh-járat (csak a május 7-én induló Budapest-Hurghada járat), sőt, még néhány euróval emelkedtek is az árak a tavalyihoz képest. A bécsi indulások tekintetében kissé érezhető, de nem számottevő a visszaesés, de márciusban és áprilisban egyébként jelentős számú magyar turista utazott Egyiptomba Bécsből.

Idén később foglalnak az utasok

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője elmondta, hogy az utazásszervezőnél rosszabb az előfoglalás, mint 2015-ben – egyértelműen érezhető, hogy az utasok idén kivárnak. Azokba az úti célokba azonban, ahol nem történt negatív esemény, az előfoglalások a tavalyinál jobbak, de a görögországi előfoglalásokban sem érezhető visszaesés. Füri Mihályné hozzátette, hogy ez nem az utazások átcsoportosítását jelenti, vagyis akik Egyiptomba vagy Tunéziába készülnek, azok várhatóan oda is fognak utazni – tehát nem cserélik le eredeti úti céljukat például Bulgáriára vagy Spanyolországra –, csupán a szokásosnál később foglalnak. A cégvezető kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy teljesen más viszonyok között hasonlítunk össze számokat – az elmúlt időszakban ugyanis szinte minden évben dupla annyi volt az előfoglalás az eggyel korábbihoz képest, idén pedig, ha nem is fordult meg a trend, de a bizonytalanság miatt valóban kevesebb az előfoglalás 2015-höz képest. A cégvezető elmondta, az utasok utazni akarnak, a görög, horvát és spanyol szállodák viszont hamar meg fognak telni, így az elképzelhetetlen lenne, hogy ezek az úti célok még azokat a turistákat is elbírják, akik egyébként Törökországba, Egyiptomba vagy Tunéziába készültek volna.

Nem kell temetni Törökországot

Mihálka Róbert, a Green Travel értékesítési vezetője elmondta: egy olyan desztinációt, ahova 2015-ben több mint ötvenezer magyar utazott, nem kell temetni. „Jelen helyzetben sehol a világon nincs biztonságban az ember. Mint azt a brüsszeli robbantások is mutatják, akár Európa >>fővárosát<< is képesek pillanatok alatt lebénítani.” Mihálka Róbert hozzátette: Törökországban az ár-érték arány évek óta verhetetlen, ebben a tekintetben nincs vetélytársa. Bár a Green Travelnél 30-35%-kal gyengébb volt az előfoglalás, mint tavaly, de ez közel nem számít drasztikusnak, és nem prognosztizálja azt, hogy a magyarok nem fognak Törökországba utazni. A Green Travelnél is egyetértenek abban, hogy jelenleg az utasok kivárnak, de az érdeklődés nem csökkent, a foglalások többsége idén várhatóan a last minute időszakban fog realizálódni. Ő is kiemelte, hogy az egyéb, földközi-tengeri desztinációk kapacitásai is végesek, a szigetek sokkal hamarabb meg fognak telni, az irreálisan drága nyugati nyaralóterületek pedig megfizethetetlenek lesznek az átlag magyar utazó számára.

Várhatók a török és tunéziai foglalások

Kálmán Krisztina, a Taurus Reisen budapesti irodavezetője is hasonló tendenciákról számolt be: bár a tunéziai előfoglalások száma még nem éri el a tavalyit, de nem jelentős a visszaesés, az utasok körében elsősorban Djerba számít népszerű úti célnak itt. Hozzátette: az észak-afrikai ország azért jó választás a családosok számára, mert olcsó – sokszor egy balatoni nyaralás árával vetekszik –, garantált a napsütés és csupán két óra repülőútra található Budapesttől a homokos tengerpart. Az irodavezető azt is elmondta, hogy a törökországi előfoglalások csökkentek nagyobb mértékben, de ez nem azt jelenti, hogy nem fognak odautazni az emberek, viszont itt is és Tunéziánál is erős last minute-időszak várható. Kálmán Krisztina elmondta továbbá, hogy a törökországi hotelek várhatóan leárazásokkal fogják odacsábítani a turistákat, és megerősítette azt a – már említett – előrejelzést, hogy Görögország és Bulgária várhatóan megtelik idén.

A Turizmus Online-on is beszámoltunk arról korábban, hogy jelenleg kivárás érezhető a kiutazási piacon, de még a brit Thomas Cook utazásszervező iroda szerint is idén az utasok jóval később döntenek az üdülésüket illetően, mint korábban, ezért last minute-dömping várható nem csupán a magyar, de a külföldi utazók körében is.

Görögország biztonságos

A 22 éve Görögországra szakosodott Personal Tours közleményben tájékoztatta utasait és partnereit a görögországi helyzetről.

„Tekintettel az utóbbi hónapokban kialakult migránshelyzetre s az azokkal kapcsolatban megjelent korrekt vagy éppen félrevezető hírekre, úgy éreztük, hogy meg kell szólalnunk, ahogy az egy 22 éve Görögországra szakosodott utazásszervező irodától elvárható. A Personal Tours 6 görög szigetre és több szárazföldi üdülőhelyre szervez utazásokat. Mindenhol előre lekötött, jól bevált szállásokkal rendelkezünk és garantáljuk, hogy migránsokat egyik általunk programozott desztinációban sem lehet találni. A migránsok Törökországból elsősorban Kos, Lesbos, Samos és Chios szigetekre érkeznek, hiszen ezek vannak a legközelebb a török partokhoz. Onnan szállították őket az Athén melletti Pireus kikötőjébe. Ezen kívül a legutóbbi híradások szerint még kb. 15.000 menekült ragadt Idomeniben, mely 10 km-re található a turisták által használt nemzetközi útvonaltól, ill. Evzoni határátkelőhelytől, ahol a turistabuszok is közlekednek.

Miután a Personal Tours Korfu, Kréta, Rodosz, Zakythos, Kefalónia, Karpathos szigetekre repülővel és Paralia, Sarti, Kamena Vourla, Tolo üdülőhelyekre egyéni utazással, valamint autóbusszal szervez elsősorban utakat, a jelzett térségekben nem volt és nem is lesz migránsprobléma, legalábbis mai ismereteink alapján.

A napokban megszülettek az Európai Unió és Törökország, ill. a Törökország és Görögország által aláírt bilateriális szerződések, melyek szerint az illegális határátlépőket visszatoloncolják Törökországba és lépéseket foganatosítanak az embercsempészet visszaszorítására. Ha ennek ellenére a helyzet rossz irányba változna, esetleg az utazás ellehetetlenülne, a Külügyminisztérium korlátozást rendel el, és az utasok visszakapják befizetett részvételi díjaikat. Erre garancia cégünk jó anyagi helyzete és a törvényi előírások.

Bízunk benne, hogy a nyári szezon kezdetéig rendeződnek az általunk ajánlott desztinációkat eddig sem érintő problémák, és mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy Görögország az egyik legbiztonságosabb úti cél a turisták számára 2016-ban is.”

Horvátország vagy Balaton?

A Szallas.hu felmérése szerint az idei szezon egyik külföldi nyertese Horvátország lehet: azok körében, akik idén nyáron külföldre látogatnak, egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, minden 4. válaszadó ide tervezi nyaralását. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez. „Március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a magyar riviéra vezet” – tette hozzá Szigetvári József.

A legnépszerűbb városok az előfoglalások darabszámát tekintve belföldön Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar. „Az átlagos vendégszámot vizsgálva az is látható, hogy a családos utazók léptek idén még korábban, és választották a kiszámíthatóságot, elsősorban a 4 napnál hosszabbra tervezett nyaralások esetében” – tette hozzá a Szallas.hu ügyvezetője. Ezen a nyáron tehát a Balaton és Horvátország még nagyobb magyar vendégseregre készülhet. A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is lecsapódik, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak az idei csúcsszezonban. Ennek is köszönhető, hogy a déli szomszédainknál az előfoglalások 90 százaléka, míg a belföldiek közel fele a családok számára gazdaságos és kényelmes megoldást kínáló apartmanokra vonatkozik.


A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját

A Kartago Tours bemutatta új mobilapplikációját 

A mobilalkalmazás leegyszerűsíti a nyaralással kapcsolatos információk elérését az utazásra való felkészülés és a vakáció időtartama alatt.
Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához

Megszületett Ausztria részletes útiterve a jövő turizmusához 

Megatrendek és innovációs ugrások az adatvezérlelt világrendben - ez volt az Osztrák Turizmusnapon.
Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten

Indul az MTÜ tavaszi kampánya - külföldi véleményvezérek Budapesten 

Ötven külföldi influenszer népszerűsíti most Budapestet, akik május 22-24. között a Budapest Influencer Trip rendezvényre érkeztek hozzánk, az MTÜ meghívására.
Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában

Tengerparti konferenciakomplexum Šibenik MICE-kínálatában 

Ünnepélyes külsőségek között május közepén bemutatták a Šibenik Kongresszusi Központot a szakmai közönségnek.
Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé

Dubaji látnivalók az Emirates repjegye mellé 

A légitársaság magyar utasai dubaji nyaralásuk alatt számos exkluzív kedvezményt vehetnek igénybe beszállókártyáikkal.
Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.