hirdetés

Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!

A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.

hirdetés

A verseny szervezője a Worldchefs. A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen. A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 3 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli.

A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig. Négy napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre. Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Idén a hidegkonyhai program megváltozott, így a verseny alatt, most már ezt is élő konyhai munkával kell véghez vinni. A „Chef’s Table” 5 órás főzése alatt az országra jellemző 2 vajat, 6 finger foodot (4 hideg, 2 meleg), egy haltálat, egy vegán és egy bárány tányért, egy tányérdesszertet és 6 petit fourst kell prezentálniuk, mindezt 12-12 főre. A Nemzeti Válogatotton kívül számos egyéni versenyzőnek, a Katonai Válogatottnak, valamint Regionális csapatoknak is szurkolhatunk az olimpián.

A világversenyre készülő stáb teljes listája:

Versenyzők:

Adamek Balázs–Diófa Étterem, Székesfehérvár

Bán László-Diófa Étterem, Székesfehérvár

Babicz János Róbert–Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét

Hack Barnabás –Platán Étterem, Tata-Ételműhely, Budapest

Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Kőrösi –Fehér Emese –munkahelyváltás előtt

Spekova Friderika–Port Bistro & Cafe, Budapest

Akik a hátteret biztosítják:

Krivács András–Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnök, igazgató Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza

Barabás Zoltán-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, tulajdonos Barabás Étterem, Debrecen

Volenter István –a Nemzeti Válogatott trénere, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Albatros Party Service executive chefje, Bocuse d’ Or coach-a

Tímár Attila-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Juniorokért felelős megbízott, tulajdonos Tímár Panzió, Gyomaendrőd

Petrezselyem Adrienn–A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egykori ügyvezetője, most külső segítője

Pásztor Zsófia-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, titkár

Tóth Klaudia-Dégenfeld Kastélymúzeum marketingiroda vezető, Baktalórántháza

Gerják Dorottya–Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza, gyakornok

Ambrus György –Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, élelmezésvezető Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Gulyás Károly-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Nemzetközi kapcsolatokért felelős személy, nemzetközi zsűri, Magyar Honvédség -Katonaszakács Válogatott, szálloda igazgatóhelyettes Hotel Hadik, Budapest

Csárdás Ferenc-Sajtó, FER-Filmstúdió, Budapest

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk