Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!

A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.

A verseny szervezője a Worldchefs. A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen. A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 3 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli.

A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig. Négy napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre. Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Idén a hidegkonyhai program megváltozott, így a verseny alatt, most már ezt is élő konyhai munkával kell véghez vinni. A „Chef’s Table” 5 órás főzése alatt az országra jellemző 2 vajat, 6 finger foodot (4 hideg, 2 meleg), egy haltálat, egy vegán és egy bárány tányért, egy tányérdesszertet és 6 petit fourst kell prezentálniuk, mindezt 12-12 főre. A Nemzeti Válogatotton kívül számos egyéni versenyzőnek, a Katonai Válogatottnak, valamint Regionális csapatoknak is szurkolhatunk az olimpián.

A világversenyre készülő stáb teljes listája:

Versenyzők:

Adamek Balázs–Diófa Étterem, Székesfehérvár

Bán László-Diófa Étterem, Székesfehérvár

Babicz János Róbert–Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét

Hack Barnabás –Platán Étterem, Tata-Ételműhely, Budapest

Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Kőrösi –Fehér Emese –munkahelyváltás előtt

Spekova Friderika–Port Bistro & Cafe, Budapest

Akik a hátteret biztosítják:

Krivács András–Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnök, igazgató Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza

Barabás Zoltán-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, tulajdonos Barabás Étterem, Debrecen

Volenter István –a Nemzeti Válogatott trénere, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Albatros Party Service executive chefje, Bocuse d’ Or coach-a

Tímár Attila-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Juniorokért felelős megbízott, tulajdonos Tímár Panzió, Gyomaendrőd

Petrezselyem Adrienn–A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egykori ügyvezetője, most külső segítője

Pásztor Zsófia-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, titkár

Tóth Klaudia-Dégenfeld Kastélymúzeum marketingiroda vezető, Baktalórántháza

Gerják Dorottya–Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza, gyakornok

Ambrus György –Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, élelmezésvezető Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Gulyás Károly-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Nemzetközi kapcsolatokért felelős személy, nemzetközi zsűri, Magyar Honvédség -Katonaszakács Válogatott, szálloda igazgatóhelyettes Hotel Hadik, Budapest

Csárdás Ferenc-Sajtó, FER-Filmstúdió, Budapest

Forrás: Turizmus Online


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?