Erdei Zsolt szerint is egészséges a sertéshús

A sertéshús valóban egészséges? A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő sajtórendezvényén erre is fény derült. A húsvét előtti héten zajló belföldi fogyasztói kampány csupán az előfutára a Társaság egész évben zajló kül- és belföldi sertésmarketing tevékenységének.

A Magyar Ízek Alapítvány 9. Húsvéti Vásárának ünnepélyes megnyitójával egybekötve indította el sertéshúst népszerűsítő kampányát a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum. A kampány nem titkolt célja, hogy felhívjuk a figyelmet a vöröshús és az ebből készült húskészítmények fontosságára, és hogy népszerűsítsük a sertéshús fogyasztását a magyarok és a külföldiek körében egyaránt. Mindehhez a háttér is adott: a KSH adatai szerint a sertésállomány és a sertéshús termelés 2013 óta ismét növekedésnek indult, 2013-ban több mint 336 ezer tonna, míg 2014-ben közel 369 ezer tonna sertéshúst termeltek hazánkban. A sertések száma a 2013. decembere óta újra meghaladja a 3 milliót Magyarországon.

- Hazánk élelmiszeripari termékeit a jó minőség és a magas beltartalmi érték jellemzi. Fontos, hogy mindezt a bel- és külföldi fogyasztókkal egyaránt megismertessük és elfogadtassuk – hangsúlyozta Spányik Péter, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának irodavezetője. – A sertéshús a magyar gasztronómia egyik tradicionális alapanyaga, ami nemcsak finom, hanem egészséges is! Különösen aktuális ez húsvét közeledtével, amikor véget ér a böjti időszak, és ismét előkerülhetnek a finomabbnál finomabb húsételek, így például az ünnep jelképévé vált húsvéti sonka. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen hús kerül az asztalra.

Sertéshúsból is csak a legjobbat!

Napjainkban egyre növekszik a tudatos vásárlók száma, akik ha tehetik, minőségi terméket tesznek a kosarukba. Sertéshúsból is tudatoson válasszunk minőségi árut – és ne csak ünnepekor, hanem hétköznapokon is! A kiváló minőségre garancia a Földművelésügyi Minisztérium által létrehozott Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy, amelynek alapja a teljes sertés termékpályát lefedő, átfogó terméktanúsítási rendszer. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az emberek helyben előállított, ellenőrzött forrásból származó, minőségi termékek iránti igényre reagálva 2015 a helyi termékek éve lesz. A Helyi Termékek Éve rendezvénysorozat célja, hogy a minőségi helyi termékeket támogassa, népszerűsítse.

A sertéshús tényleg egészséges?

A sertéshús a magyar konyhák egyik kedvenc alapanyaga, azonban azt kevesen tudják, hogy a sertéshús nem csak finom, de mértékletes fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ezért tette le a voksát a sertéshús mellett Európa- és Világbajnok ökölvívónk, Erdei Zsolt is, aki a sajtótájékoztatón megosztotta az érdeklődőkkel a kedvenc sertéshúsból készült receptjeit. „Azért vállaltam el, hogy az arca legyek a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának sertéshúst népszerűsítő kampányának, mert egyrészt nagyon szeretem a sertéshúst, másrészt sportolóként is fontos szerepet tölt be az étrendemben. Édesanyám konyhájában is népszerű alapanyag, mindig azt mondta nekem kiskoromban, hogy a sertéshús a bajnokok eledele, így én is gyakran készítek sertéshúsból készült finomságokat otthon”–mesélte.

Mint minden vörös húsnak, így a sertéshúsnak is nagyon magas a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Nagymértékben megtalálhatóak benne a B-vitamin csoport tagjai, és különösen kiemelkedő a B1-vitamin tartalma, amely más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű. Mindemellett a sertéshúsnak vörös húsként magas a vastartalma, így hozzájárul az egészséges vérképzéshez, az agy és az izmok megfelelő működéséhez, illetve fokozza a koncentrálóképességet és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Biológiai értékét tekintve az összes többi húsfajtát megelőzi 85-ös értékével: szervezetünk a sertéshússal elfogyasztott fehérje 85%-át képes a saját fejlődéséhez felhasználni. Ezek miatt rendszeres fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, de különösen fontos fiatal korban, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosításához. Ennek szellemében, illetve azért, hogy a fiatal nemzedék is megismerkedhessen a magyar ízekkel, Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány létrehozója 50 kg kolbászt ajánlott fel egy pomázi óvodának, amelynek kis képviselői már a sajtórendezvényen kaptak kóstolót.

Diétázóknak, sportolóknak is ajánljuk

Élelmiszerkémiai tudományos elemzések szerint a sovány sertéshús nem tartalmaz több zsírt vagy több energiát, mint a baromfihús, megfelelő konyhatechnológiát alkalmazva beilleszthető az energiaszegény étrendbe, így bátran fogyaszthatják a fogyni vágyók is. A szakemberek ma már egyetértenek abban, hogy kis mennyiségben fogyasztva a disznózsír sem árt, sőt sokkal egészségesebb, mint sok növényi zsír, mint például a pálmaolaj vagy a kókuszzsír. Ráadásul a fogyás elérése érdekében a megfelelő étrend mellett elengedhetetlen a fizikai aktivitás növelése, viszont sportolásnál változik a tápanyagszükséglet: nagyobb mennyiségű fehérjebevitelre van szükség az izomtömeg megtartása vagy növelése érdekében. Ez pedig legjobban állati eredetű fehérjéből fedezhető, így sertéshúsból is. És mivel az egészséges táplálkozás két alaptézise a változatosság és a mértékletesség, így más húsfajták mellett a sertéshús fogyasztása is kiemelten fontos.

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?