hirdetés
hirdetés

Ízekkel, illatokkal csábítottuk a graziakat

„Auf nach Ungarn!” – szólt a meghívó a Graz főterén, június 26-28-ig tartó kulturális-turisztikai napokra, amelyen kézművesek serege, borászok, turisztikai régiók, kistermelők, valamint előadóművészek jelentek meg.

hirdetés

Az ötletgazda, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák piacért felelős külképviselet-vezetője, Kovács Balázs a grazi városházán tartott fogadást követően a Turizmus Trend érdeklődésre elmondta, hogy a rendezvény tulajdonképpen egy koncentrált Magyarország-bemutatkozás, melynek során igyekeznek minden érzékszervre hatni, élvezetessé és átélhetővé tenni mindazt, amit hazánk kínál. Elsősorban a kelet-osztrákokat célozta a rendezvény, ők ismernek minket, és a kétségtelenül pozitív megítélésen és kliséken túl, a hagyományos szolgáltatások és gasztronómia mellett a modern és trendi dolgok is teret kaptak kulturális programok keretében.

A magyar kulturális fesztivál látványa a grazi városháza erkélyéről
A magyar kulturális fesztivál látványa a grazi városháza erkélyéről

Többszörösen megtérülő kitelepülés

Már június elejétől intenzív sajtómegjelenést tudhatott magáénak a háromnapos parádé a legolvasottabb lapokban is: a Kleine Zeitungban, a Kronen Zeitungban és a Klipp Magazinban értékes felületek népszerűsítették a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, a Követség és a Magyar Turizmus Zrt. közös, imázsformáló akcióját. Marketingszempontból többszörösen megtérülő kitelepülésről van tehát szó, hiszen a 80-100 ezer látogatón kívül az ORF nézői is rendszeresen értesülhettek a különlegességekről és újdonságokról – mondta Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmailag támogatta ezt a nagyszabású szabadtéri Magyarország-prezentációt.

A magyar édesség is kapós volt
A magyar édesség is kapós volt

A SPAR áruházlánc 45 stájerországi üzletében magyaros hetet hirdetett meg az „Auf nach Ungarn!” idejére, ami egy, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen megvalósult nyereményjáték keretében kiemelten népszerűsítette a magyar termékeket. Stájerország meghatározó utazásszervező irodája, a Gruber Touristik, valamint az OBB ugyancsak összeálltak, és standdal, szórólapokkal jelentek meg, így az érdeklődés rögtön kedvezményes utazásra volt váltható. Az ORF riportere, Sigi Maurer konferálta fel a látványos tánc- és népművészeti produkciókat a nagyszínpadon, amelyet egy autentikus matyó divatbemutató show tett még változatosabbá.

Örökség, egyetem, design, kultúra

Graz és Pécs ismét kezet nyújtott egymásnak, a két volt Európa Kulturális Fővárosa megtalálta közös pontjaikat. A városházán tartott hivatalos megnyitón Páva Zsolt, Pécs város polgármestere kiemelte, hogy a globalizáció folytán egyre többet látunk meg a nagyvilágból, ugyanakkor a helyi kapcsolatokat jó időről időre újragondolni és megerősíteni. Kollégája, Sigfried Nagl grazi polgármester örömmel adott helyet a kezdeményezésnek, hiszen a 17 kerületből álló osztrák város első kerülete teljesen a világörökség részét képezi. Önálló pavilonban mutatkozott be a Zsolnay Kulturális Negyed, a Grazi Magyar Egyesület pedig ehhez a fesztiválhoz igazította szokásos nyári piknikjét, hogy a stajerországi magyarok számára is maradandó és inspiráló élményként maradjon meg e sikeres bemutatkozás.

A háztetők felett, így fest a Világörökségi kerület egyik pirostetős utcácskája
A háztetők felett, így fest a Világörökségi kerület egyik pirostetős utcácskája

Graz pár szóban

A Mura folyó két partján fekvő Graz Stájerország osztrák tartomány székhelye. Ma már nem használt magyar megnevezése Grác, a 17. században Gréc, míg korábban Gerec volt. A szó maga szláv eredetű, és váracskát jelent. Ausztria második legfontosabb egyetemvárosa, és belvárosát, valamint a Várhegyet 1999-ben vette fel a Világörökségek listájára az UNESCO. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt a város, és 2010-ben a közeli Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi lajstromra. A 270 ezer főt számláló város 2011-től büszkén viseli a Design Városa UNESCO elismerést is.

A város Schlossbergjére, vagyis várhegyére Európa egyik legmeredekebb siklója vezet fel, de a hegy belsejében gyorslift is közlekedik. Érdekesség még a harangtorony, a Kulturális Központ formabontó, szörnyre emlékeztető épülete, a gyorsfolyású Murán található amerikai ihletésű, de magyar tervezésű kávézó-amfiteátrum-sziget, valamint az óváros egyedüli dupla csigalépcsője.

Graz első kerülete a Világörökség része, amit minden utcanévtábla is büszkén ad tudtunkra
Graz első kerülete a Világörökség része, amit minden utcanévtábla is büszkén ad tudtunkra


A főtéren bemutatkozó 30 kiállító – hazai térségek és desztinációk – mellett felvonult zenei kultúránk is a közel másfél tucat színpadi előadás során. A három nap alatti tíz koncertet olyan együttesek fémjelezték, mint az UniCum Laude, a Heaven Street Seven, a Random Trip, a Lajko Felix Duo vagy a Philharmonic Brass Quintet. Különleges médiaérdeklődés kísérte Kállay-Saunders András, az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntősének szólókoncertjét is. A grazi Forum Hungaricum nyitányához kapcsolódó jótékonysági koncerten, a Kammermusiksaalban Malek Andrea eMeRTon és Voice of Hungary 2012 díjas énekesnőnk is fellépett. Valamennyi itt tanuló ifjú, ösztöndíjas magyar zenész fergeteges élményt nyújtott, és a Könyves Benkő vezette Ben Stone Band még késő éjszakába nyúló ráadást is adott a hallgatóságnak.

A kulturális fesztivál 120 ezer eurós költségét a Magyar Turizmus Zrt. és a Balassi Intézet fele-fele arányban biztosította, komoly szponzorok bevonásával. A megjelent híradások médiaértéke a három nap alatt elérte a 300 ezer eurót, ami az osztrák külképviselet többéves marketingbüdzséjének felel meg. Ha minden jól alakul, és sikerül ismét összefogni a szereplőket, jövőre megint megrendezésre kerül az esemény – mondta Kovács Balázs. Az eddigi két helyszínt minden bizonnyal egy hasonló léptékű követi majd, de hogy melyik város ad otthont a már márkanévnek számító „Auf nach Ungarn!”-nak, az még egyelőre titok.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk