hirdetés
hirdetés

Újranyitási tervezetet készítettek az olasz tartományok

A kedvező járványadatokra várva a régiók együttes programot dolgoztak ki arról, mely szektorokat akarják egymás után megnyitni, és milyen feltételekkel.

hirdetés

A tizenkét oldalas javaslatcsomag útmutatóként szolgál a Mario Draghi vezette kormánynak, amely korábban április végéig hosszabbította meg a korlátozásokat. Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza májusi újranyitásról beszélt pontos dátum megjelölése nélkül. A tartományok szövetségét vezető Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia kormányzója, a jobboldali Liga politikusa pénteken egyeztet a miniszterelnökkel.

A vállalkozói élet képviselői hangsúlyozták, hogy az újranyitás időpontját előre közölni kell, máskülönben a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet nem tud megfelelően felkészülni a vendégek biztonságos fogadására. A gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Giancarlo Giorgetti, szintén Liga-politikus, úgy vélte, Olaszország nagy része már a jövő héttől alacsony veszélyességi fokozatba kerülhet át, így a nyitás akár azzal egy időben is megkezdődhet.

 

A tartományok javaslatai között szerepel az ősz óta elvitelre dolgozó vendéglátás teljes újraindítása: a régiók a bárok és éttermek nem csak napközbeni, hanem esti újranyitását sürgetik. Délután két órától kötelezővé tennék az ülve fogyasztást, ami az Olaszországban elterjedt csoportos állva fogyasztást igyekszik megakadályozni. A nyitott teraszokon egyméteres, zárt térben a vendégek között legalább kétméteres távolság betartását kezdeményezik. A javaslatok között szerepel, hogy a presszók asztalainál ismét engedélyezzék a kártyázást.

A jelenleg este tíz órától érvényes kijárási tilalom kezdetét éjfélre tolnák át. Megnyitnák a mozikat, színházakat a nézők közötti kétméteres távolsággal, kezdeményezik az edzőtermek, tánciskolák és uszodák újranyitását, utóbbiak esetében fejenként hét négyzetméter vízfelület biztosításával.

Mario Draghi egy hete még az idős lakosság beoltásától tette függővé az ország újraindítását. A legfrissebb adatok szerint a hetven éven felettieknek 46 százaléka kapott első dózist, a nyolcvan évesek között még egymillióan várnak oltásra, miközben áprilisban alig érkezett új védőoltás-szállítmány.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai