hirdetés
hirdetés

Óriási fejlesztés kezdődik Ferihegyen

Plusz tízezer négyzetméter

Több mint ötmilliárd forintból bővítik a Liszt Ferenc-repülőteret, az építkezés jövő év elején kezdődik.

hirdetés

Megjelent a közbeszerzési kiírás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Termináljához kapcsolódó új utasmóló kivitelezésére. A mintegy 5,2 milliárd forintra (16,9 millió euróra) becsült beruházással közel tízezer négyzetméterrel nő a terminál jelenlegi utasforgalmi területe. Az építkezés várhatóan 2017 januárjában indul és a tervek szerint 18 hónapig tart – közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport.

A Budapest Airport 2B Termináljához csatlakozó 220 méter hosszú új épületszárny kivitelezése jelentősen növeli a repülőtér beszállókapu- kapacitását. Az új, Pier B elnevezésű móló kifejezetten arra lett tervezve, hogy kiszolgálja a széles törzsű repülőgépek állóhelyeire megnövekedett igényt, összesen 27 új beszállókaput és 10 új utashidat kínál.

Az erről szóló közbeszerzési kiírás április 30-án jelent meg az Európai Unió elektronikus tenderértesítő lapján, a TED-en. Sikeres eljárás után 2017 januárjában indulhat el a Pier B kivitelezése, az utasforgalmi üzemelésre pedig 2018 nyarán lehet kész.

A móló mintegy 10 ezer négyzetméterrel növeli meg a 2. Terminál tranzitterületét, és a bővítés legnagyobb nyertesei az utasok lesznek, mivel tágasabb és kényelmesebb lesz a várakozási terület a repülőgépbe beszállás előtt. A Pier B a jelenlegi trendeknek megfelelően maximális rugalmasságot nyújt, hiszen valamennyi beszállókapu-csomópont alkalmas lesz egyaránt utashidas, buszos, valamint gyalogos beszállítási módszer kialakítására. A móló keskeny és széles törzsű gépeket is ki tud szolgálni, ráadásul a repülőgép méretétől függően bizonyos konfigurációban több állóhelyet is kínál.

A Budapest Airport a Pier B tervezésénél a funkcionalitást, az utasok kényelmét és a legtöbbet nyújtó ár-érték tulajdonságot helyezte előtérbe úgy, hogy megmaradjon a terminál építészeti egysége. Az utasmóló beton, acél és üveg kombinációja lesz, stílusjegyeiben pedig keveri az öt éve megépített SkyCourt és a régebbi 2B Terminál építészeti vonásait. A belső felületek, például a padlóburkolat a SkyCourt hangulatát tükrözik, míg a külső alumíniumpanelek a 2B Terminál homlokzatával harmonizálnak.

„A repülőtér utasforgalmának jelenleg tapasztalható növekedése és a következő évek előrejelzései arra ösztönöznek bennünket, hogy fejlesszük a terminál kapacitását” – mondta el Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Hozzátette: „A Pier B része annak a fejlesztési stratégiának, amellyel növeljük a kapacitást és kiváló utazási élményt biztosítunk utasainknak, ez pedig segít abban, hogy a Budapest Airport megtartsa régiós vezető pozícióját a tízmilliós utasforgalmat bonyolító repülőterek között.”

Az utasmóló építését a ferihegyi forgalom növekedése indokolja: a Budapest Airport utasforgalma soha nem látott mértékben nőtt, 2015-ben elérte a 10,3 millió főt. Soha ennyi utas még nem érkezett és nem indult Budapestről, mint tavaly. A 12,5%-os éves forgalomnövekedés két és félszerese a tavaly rögzített 5%-os átlagos európai bővülésnek, és régiós szinten is kiemelkedő (Bécs: 1,5%, Varsó: 6,1%, Prága: 7,4%). Ezzel Budapest lett a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője.

A móló mellett ugyanakkor más fejlesztések is zajlanak a Budapest Airporton: a növekvő utasforgalom miatt bővítik a parkolói kapacitást is. A fejlesztéssel több mint ezer új parkolóhely jön létre, így 2016 nyarától a szabadidős célból utazók immár három különböző árkategóriájú hosszú távú parkolási lehetőség közül választhatnak. Manel Moreno, a Budapest Airport közúti előtér kereskedelmi szolgáltatások vezetője szerint idén is jelentős lesz azok száma, akik utazásuk alatt a repülőtéren szeretnék hagyni az autójukat: „2015-ben több mint egymillió utasunk választotta a repülőtéri parkolást távolléte idejére.”

A hosszabb időtartamú utazásokra kialakított Holiday Parkoló a termináltól rövid sétára, a Holiday Plus Parkoló pedig néhány percre helyezkedik el – előbbi 278, utóbbi 177 hellyel bővül. Ezek mellett a Budapest Airport kialakít egy további 600 férőhelyes parkolót, a Holiday Parking Lite-ot, amely még kedvezőbb árakat kínál az utasoknak.

A Budapest Airport minden hosszú távú parkolója kamerával, rendszámfelismeréssel és extra biztosítással védett terület. A fejlesztések keretében több új fizetőautomata és poggyászkocsi-állomás kerül a Holiday Parkolóba, továbbá a Holiday és Holiday Plus Parkolókat fedett járdával kötik össze a terminálokkal. A teljes bővítés és fejlesztés várhatóan 2016 augusztusára készül el.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk