Bor, élmény, kaland, felfedezés

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

A pincerendszer nemcsak egy boros pince, hanem ennél sokkal több: új interaktív bemutatótér, amelynek minden egyes szeglete a hegy levéről és a hozzá csatlakozó kultúrkörről szól.

Horváth István, Szekszárd polgármestere elmondta: a pince megvásárlásával a város adózott az ezer éves múltra visszatekintő borvidéknek és mind nagyobb hírnevet szerző szekszárdi borászok előtt. 

Kitért arra is, múlt, jelen és jövő egyszerre van jelen ebben a létesítményben, amelyet egyrészt turistacsalogatónak szánt a város, többek között olyanoknak, akiknek nincs idejük a szekszárdi pincéket végigjárni, ugyanis itt egy helyen kóstolhatják meg akár több pincészet kadarkáját is. E mellett egy újabb helyszíne is lesz a fesztiváloknak, valamint négy embernek munkahelyet jelent. A szekszárdi borászoknak – de csakis a helyieknek - pedig lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra.

Szólt arról is, a pince fekvése egyedi lehetőséget teremtett, mivel nem túl mélyen húzódik a föld alatt, nemcsak a látás - és hallássérültek, hanem a mozgáskorlátozottak számára is teljesen akadálymentes. A látássérülteket speciális tablók várják, a hallássérültek tájékozódását pedig indukciós hurok segíti.

E mellett már a tervezéskor hangsúlyos szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok , így különösen az energiatudatos megoldások , mint például a föld hőjének hasznosítása, vagy a téli és nyári időszakban extra hatékonyan működtethető hőszivattyús rendszer.

A látványpince létrehozásának céljai között a borászati tevékenység megismertetése mellett a turizmus fellendítése is szerepelt. Az idegenforgalmi idény kiterjesztése, a városba látogató turisták számának növelése, valamint a borturizmus fellendítése. Mindezt segíti az az ötven darab készülék, amelyen angol és német nyelven is meghallgathatók az egyes installációkhoz tartozó ismertetők.

Szekszárd történelmi belvárosában található, egykori dézsmapincében, 780 négyzetméteren közel kétszázmillió uniós támogatás felhasználásával létrehozott interaktív Garay ÉlményPincében speciális illatkapszulák segítségével a borokra jellemző egyedi illatokat. Játékos feladat keretében azok aromáit azonosíthatjuk, amelyhez egy információs tábla is segítséget nyújt, s minden látogatás más-más minta alapján tehető meg. Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a gasztrokerék, amelyen az nézhető meg, melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik igazán.
S természetesetesen a pince a digitális technikát sem nélkülözheti, a szinte minden ágban megtalálható kijelzők segítségével egyszerre több látogató is böngészhet az elektronikus tartalmak között, fedezheti fel ezen a módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhat akár egy bárki számára használható borbíráló programot is. A föld alatti körút végére teljes körű áttekintést kaphat a látogató a szőlő- és borvertikumról, s az újonnan megszerzett tudását - egy érintőképernyős felületen – még akár le is tesztelheti.
A kereskedésben pedig a borvidék harminc borászának, mintegy kétszáz féle borát lehet megvásárolni.


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?