hirdetés

Eredetvédett lett a Vasi vadkörtéből készült pálinka

Nemzeti oltalmat kapott és eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor a Magyar Pálinka Házában szerdán, október 11-én megtartott sajtótájékoztatón, amelyen megjelent V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Birkás István, Birkás Pálinkaház tulajdonosa is.

hirdetés

A földművelésügyi miniszter az eredetvédett pálinkákról elmondta, hogy a pálinkák egy olyan csoportjáról van szó, amelyek földrajzi származása, előállításuk módja speciálisan meghatározott és körülhatárolt, és mint ilyenek, névhasználatukban az Európai Unión belül oltalom alatt állnak.

Minden földrajzi eredetvédett pálinkára érvényes, hogy alapanyaga kizárólag a termékleírásban meghatározott településekről származó gyümölcsből, a területen fekvő szeszfőzdében szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, érlelni, ágyazni, pihentetni és palackozni.

Az Eredetvédelmi program 2015-ben indult el, amelynek célja, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. 

V. Németh Zsolt, Fazekas Sándor és Birkás István / fotó: Bódi Ágnes
V. Németh Zsolt, Fazekas Sándor és Birkás István / fotó: Bódi Ágnes

A vadkörtéről több költőt és írót is idézett a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár V. Németh Zsolt. Mint mondta, a vasi vadkörte olyan gyümölcs, amely egyedi, nem permetezzük, vadon él, méltán kapta meg most az eredetvédelmet a belőle készült nedű.

Birkás István, a Birkás Pálinkaház tulajdonosa szerint azért nagy dolog, hogy a vasiak értek el sikert, mert ez a terület végre példaként szolgálhat ezzel a termékével mások számára is.

Az újságírók átolvashatták, és haza is vihették a szép kivitelű, májusban bemutatott Pálinkakíválóságok könyvét, amelyben olvashattak a 2014-ben elindult Pálinkakíválósági Programról is, és amelyben azokat a kiváló magyar pálinkákat mutatják be, amelyeket a Pálinka Országkóstoló versenyre benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek. 

fotó: Bódi Ágnes
fotó: Bódi Ágnes

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai