hirdetés
hirdetés

Hitelességét veszélyeztetné az EU, ha...

...ha újra bevezetné Szerbia ellen a vízumkényszert - figyelmeztetnek magyar politikusok. Egyes nyugat- és észak-európai országok a bevándorlók számának drámai emelkedésétől tartanak.

hirdetés

"Nem kellene bevezetni újra a vízumkötelezettséget Szerbiával szemben, csak azért mert nehézségek merültek fel. Nem kellene a fürdővízzel a gyermeket is kiönteni. Magyarország érdekelt a vízummentesség fenntartásában, mivel Szerbia szomszédos ország, ahol mintegy 300 ezres magyar közösség él. A szerb kormánynak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza a szervezett tömeges menedékkéréseket. Néhány régi tagállamnak viszont felül kellene vizsgálnia a bevándorlási politikáját, mert olyanok számára is megadják a menedékjogot, akiknek nem kellene". - fejtette ki Tabajdi Csaba az Európai Parlament plenáris vitáján a vízumkönnyítési rendelkezésekről szóló napirend során.

Tabajdi Csaba kifejtette, hogy az előttünk álló fél évben a magyar elnökség az Európai Bizottsággal együtt mindent megtesz, hogy ezeket a negatív jelenségeket visszaszorítsa. "A felmerült problémákat higgadtan kell kezelnünk. Nem visszakozhatunk a vízumkönnyítés terén tett vállalásainkból, mert ezzel az EU hitelességét veszélyeztetnénk. A szabad mozgás kézzelfogható előnyöket jelent Szerbia és más országok állampolgárai számára."

A rendszer kijátszható

Szerbia és Macedónia esetében az okozza a problémát, hogy egyes nyugat-európai országokban rendkívüli módon megszaporodott az innen érkező menedékkérők száma. Ők jellemzően szervezett keretek között érkeznek. Kifejezetten ebből a tevékenységből élő szervezett hálózatok készítik fel őket.

"A szerb és a macedón hatóságoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy kiszűrjék a vízummentes utazással visszaélőket, és fel tudják számolni azokat a szervezett hálózatokat, amelyek a szerb és macedón állampolgárok tömeges utazásait szervezik. Másrészről az érintett uniós tagállamok bevándorlási- és menedékpolitikája is felülvizsgálatra szorul. A jelenlegi példa ugyanis azt mutatja, hogy a rendszer kijátszható, és jelentős visszaélésekre ad lehetőséget. Előre betanult válaszokkal, szervezett keretek közt folyó felkészítéssel olyanok is menedékes-státuszhoz juthatnak, akiknek személyes helyzete ezt egyáltalán nem indokolja, miközben számos olyan kérelmezőt utasítanak el a hatóságok, akiknek valóban járna a menedékjog" - mondta Tabajdi Csaba. (MTI-OS)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai