Mi van az élelmiszerekben?

Amikor vásárolni megyünk, fő szempontjaink általában a szép áru és a jó ár. Körbejárjuk a piacot vagy az áruház élelmiszer részlegét, felmérjük a terepet, majd végül - sajnos elég ritkán- hunyorogva elolvassuk az összetételt és a lejárati időt. De mit is kell néznünk a címkén? A Bonafarm Henter Izabella dietetikus szakértővel arra kereste a választ, hogy mire érdemes elsősorban figyelnünk a termékek csomagolásán.

Az élelmiszerek címkézésének, illetve jelölésének alapvető célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót az élelmiszer jellegéről, tulajdonságairól.1 Az EU előírásokkal harmonizálva kötelezően fel kell tüntetni a termékeken az élelmiszer megnevezését, a címkének pedig tájékoztatnia kell a vásárlót az élelmiszer valódi jellegéről.  Az élelmiszer előállításához felhasznált anyagokat az „összetevők” szót követően kell feltüntetni a csomagoláson, tömegük szerint csökkenő mennyiségű sorrendben. (Azaz, amelyik összetevő legelöl szerepel, abból található a legnagyobb mennyiség a termében.)

Az adalékanyagokat az emberiség már ősidők óta használja. Ezeket az élelmiszer címkén, funkciójuk szerinti csoportnevük és nevük, vagy csoportnevük és „E” számuk szerint kell feltüntetni.  Csak szigorúan engedélyezett adalékanyagok használhatók a termékekben és csak a legkisebb szükséges mennyiségben. A maximum felhasználható mennyiséget sok esetben jogszabály rögzíti, ahogyan a mesterséges színezékekét és tartósítószerekét is.

Tisztázzuk a fogalmakat

Ha az élelmiszer allergén listán szereplő anyagot, vagy abból származó komponenst tartalmaz, annak jelenlétére utalni kell. A jelölendő allergén összetevők: 

• Glutént tartalmazó gabona: búza, rozs, árpa, zab, tönköly-búza, kamut-búza (vagy ezek keresztezett változatai)
• Halak, rákok, puhatestűek és azokat tartalmazó termékek
• Tej, tojás - nem csak a tyúk- és azokból készült termékek (beleértve a laktózt is)
• Mogyoró, szójabab, csillagfürt, szezámmag, diófélék, mandula pisztácia és azokból készült termékek
• Zeller és az abból készült termékek
• Mustár és a belőle készült termékek
• Kéndioxid és SO2-ben kifejezett szulfitok (10 mg/kg, illetve 10 mg/liter koncentrációt meghaladó mennyiségben) 

Az élelmiszerek minőségének megőrzési ideje azt jelzi, hogy az élelmiszer a tulajdonságait, a megadott, helyes tárolási körülmények között meddig tudja megőrizni. A mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszereknél, a „fogyasztható:….” feliratnak is kell szerepelnie a csomagoláson. A tápérték jelölését a jelen szabályok szerint kötelező feltüntetni a különleges táplálkozási célú élelmiszereken (pl. bébiételek, diabetikus élelmiszerek, stb.), ha tápérték-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítás szerepel a terméken, továbbá a vitamin, ásványi anyag hozzáadásával készülő élelmiszereken.

A tápanyag-összetételre vonatkozó megnevezések a következők: energiatartalom (kJ/kcal), fehérje, szénhidrát (ebből cukor), zsír (ebből telített zsírsavak), nátrium, élelmi rost (g) 100 g, vagy 100 ml termékre kifejezve. A vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét mg vagy µg mértékegységgel szokták megadni, vagy a felnőttek számára ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában. Ezeken felül pedig fel kell tüntetni az élettanilag aktív, egyéb anyagok mennyiségét, mint a taurin, koffein vagy L-karnitin.

A csomagoláson megtalálható a termék forgalmazója és/vagy gyártási helye is. Ezt csak abban az esetben kötelező feltüntetni a címkén, amennyiben hiánya megtévesztheti a fogyasztót az adott élelmiszer tényleges származása, vagy eredete felöl.

Az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékeket az Európai Unió országain belül külön jelöléssel is el kell ellátni. A jelölés lehetővé teszi, hogy az előállító üzem egyedileg is beazonosítható legyen. Az azonosító egy fehér színű ovális mezőben található, melyben az országkódot követően a termék engedélyszáma szerepel. Például a „HU 7 EGK” felirat azt mutatja, hogy az adott terméket a Pick Szeged Zrt. központi gyárában, Szegeden állították elő. (Az engedéllyel rendelkező létesítmények listája ezen az oldalon bárki számára hozzáférhető.) Ha elegendő időt szánunk az élelmiszer címkeszövegének tanulmányozására, felelős döntést hozhatunk, melynek köszönhetően kizárólag a számunkra legmegfelelőbb termék kerülhet kosarunkba.

 1: Összetevők
 2: A legnagyobb mennyiségben megtalálható összetevő
 3: E400-E499: Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
 4: Élelmiszer megnevezése, termék valós jellegének ismertetése
 5: Tápanyag- összetétel- kj/kcal
 6: Termék mennyiségének jelölése
 7: Gyártó megnevezése
 8: Élelmiszer minőségének megőrzési ideje
 9. Előállító üzem egyedi EU azonosítója


1
Az EU szintre emelt szabályozás 2073/2011/EU élelmiszerinformációs rendelet, mely közvetlenül minden országra kötelező. Célja, hogy elősegítse a pontos, valósághű tájékoztatást, a megfelelő választást, a fogyasztói érdek és a piaci versenytisztaság érvényesülését, és az áruk szabad áramlását.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?