Hungarikum lehet a gönci barack

A gönci térség kitűnő példája lehet annak, hogyan képes egy régió a saját értékeit középpontba állítva és kiaknázva felemelkedni.

A gönci barack köré szerveződött, a falvak és a vállalkozások összefogásával létrejövő kezdeményezés célja, hogy a hamarosan hungarikummá váló kajszi feldolgozása olyan gasztrológiai, kulturális és turisztikai folyamatokat indítson el, amelyek munkát és megélhetést biztosítanak az itt élőknek – mondta el Szegedyné Fricz Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Pálinkás Gönci Gasztrofesztivál keretében rendezett szakmai napon.

A Gönc és Térsége Fejlesztéséért és Kultúrájáért Alapítvány és a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium, a Pálinkavédjegy-rendszer üzemeltetője által rendezett konferencián szó esett még többek között a pálinka jogi szabályozásáról, a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítésről és a Pálinkavédjegy-rendszerről is.

A takaros pajtában dísztökök, szénaboglyák, muskátlik, a fehérre meszelt falakon kerámiatányérok, középen kényelmes székek. A rendhagyó, ám a témához tökéletesen illő helyszínen gyűltek össze a környékbeli gazdák, vállalkozók, főzdetulajdonosok, szakemberek, hogy a gönci barackról, a pálinkáról, a térséget érintő fejlesztésről hallgassanak meg előadásokat.

Sivák János polgármester szerint a gönci barack előbb-utóbb világhírű gyümölcs lehet, és a város lakóinak megélhetését is biztosíthatja. Szegedyné Fricz Ágnes ehhez kapcsolódva arról beszélt, a Hungarikum-törvény 2012-es megalkotásának éppen az volt az egyik legfontosabb célja, hogy a települések gyűjtsék össze és használják azokat az értékeket, amelyekre büszkék. Ilyen érték a gönci kajszi is. Az ebből készült pálinka már hungarikum, az Európai Unió oltalmát évezi, a barack pedig nemzeti oltalom alatt áll, ami azt jelenti, hogy csak azt a gyümölcsöt szabad gönci kajszinak nevezni, amelyet itt termeltek, itt dolgoztak fel és itt is csomagolták.

Szegedyné Fricz Ágnes elmondta, hogy a gönci barack nagyon közel áll ahhoz, hogy hungarikummá váljon. A feldolgozásban igen sok lehetőség van, hiszen a friss gyümölcs eladása és a kitűnő pálinka mellett lekvárt, szörpöt is lehet belőle készíteni, komoly kulturális, gasztronómiai és turisztikai vonzerőt jelenthet. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a települések összefogjanak és kiaknázzák a régió „aranybányáját”.

Felhívta a figyelmet a Hagyományok Ízek Régiók programra, amelyben legalább ötven éves múltra visszatekintő termékek vehetnek részt, és a mezőgazdasági, valamint az élelmiszeripari termékek mellett már tájételekkel is lehet pályázni. Beszélt a megújult Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegyről is, amelyet az elmúlt 14 évben kilencven gyártó több mint 450 terméke viselt, és amelyik legfontosabb újdonsága, hogy a logó alatt kötelezően jelölni kell: a termék magyar, hazai vagy hazai feldolgozású.

Pallóné Dr.Késérdi Imola, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) projektkoordinációs irodájának vezetője is az összefogás fontosságáról beszélt, amelyre szerinte remek példa lehet a gönci barack: 11 termék közül a hajdúsági torma mellett csak a kajszi került oltalom alá, megelőzve például az ugyancsak ismert vecsési káposztát, a termelőknek Vecsésen ugyanis nem sikerült megegyezniük. Kiemelte, hogy a helyi termékekre alapozva rendkívül jelentős eredményeket lehet elérni a gazdaságfejlesztésben. A gönci térség már eljutott a piramis csúcsára, az országos ismertségig.

Dull Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára a pálinka jogi szabályozásáról beszélt. Előadásából többek között kiderült, hogy a pálinkát sem ízesíteni, sem színezni, sem édesíteni nem szabad, amennyiben ez megtörténik, már csak párlatnak szabad nevezni. Az is elhangzott, hogy a – közvélekedéssel ellentétben - magánfőzésben készült italt szintén nem lehet pálinkának nevezni.

Dr. Martin Andrea a WESSLING Hungary Kft. vezető szaktanácsadója elmondta, hogy a WESSLING laboratórium által működtetett Pálinkavédjegy-rendszer ebben a térségben is rendkívül fontos minőségi kategóriát jelenthet, még nagyobb ismertséget adhat a gönci baracknak. A védjegy tanúsított tartalmat garantál, és nem csak egyszeri elemzést jelent, hiszen folyamatos utóvizsgálatokkal jár.

A megkülönböztetés és a reklám mellett a pálinkavédjegy legfontosabb funkciója tehát a minőség jelzése. A műszeres, analitikai vizsgálat és az érzékszervi bírálat során olyan szigorúan ellenőrzik a pálinkákat, hogy azok a pontozás alapján, a rangos pálinkaversenyeken legalább ezüstérmesek lennének.

A tanúsítás nem csak a jogszabályi előírásoknak tesz eleget, hanem emellett valami pluszt is ad. A vizsgálat során a kötelezően előírt értékek mellett (alkohol-, metanoltartalom, hidrogén-cianid szint), megmérik az összes illóanyag- és az etil-karbamát tartalmat is.
A fogyasztók számára is rendkívül nagy segítséget jelent a védjeggyel ellátott pálinka.

Minden egyes palacknak külön sorszáma van, amelyet a www.palinkavedjegy.hu honlapon begépelve a fogyasztó kikeresheti az adott terméket, gyártót, a pálinka főbb jellemzőit.
Jó hír a főzdéknek, gyártónak, hogy a pálinkavédjegyre szeptember 30-ig ismét lehet pályázni.

Nagygyörgy László, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere, a Pálinkavédjegy-rendszer szakértője a kajszipálinka lepárlási folyamatának optimalizálásáról beszélt, érdekes előadásából kiderült, hogyan lehet elérni, hogy a gyümölcskarakter minél jobban érezhető legyen a pálinkában is.

Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere pedig arról tartott előadást, hogyan is zajlik egy pálinkamustra.

A kitűnő gönci kajszit természetesen meg is lehetett kóstolni – gyümölcsként és folyékony formában egyaránt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?